Ce ar însemna preluarea Commerzbank pentru UniCredit și pentru sistemul bancar

Ce ar însemna preluarea Commerzbank pentru UniCredit și pentru sistemul bancar
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:00

Mișcarea UniCredit de a cumpăra o participație la banca germană Commerzbank ridică semne de întrebare dacă o fuziune transfrontalieră mult așteptată ar putea stimula mai multe achiziții și zgudui sectorul bancar european, potrivit CNBC.

Săptămâna trecută, banca italiană UniCredit a anunțat că a preluat un pachet de 9% din acțiunile Commerzbank, confirmând că jumătate din această participație a fost achiziționată de la guvern, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare producător mondial de cacao vrea să majoreze prețul plătit fermierilor pentru boabele de cacao CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător mondial de cacao vrea să majoreze prețul plătit fermierilor pentru boabele de cacao
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Berlinul este un acționar major al Commerzbank de când a injectat 18,2 miliarde de euro pentru a o salva în timpul crizei financiare din 2008.

UniCredit și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru o fuziune a celor două instituții financiare, CEO-ul băncii italiene, Andrea Orcel, spunând pentru Bloomberg TV că ”toate opțiunile sunt pe masă”, invocând posibilitatea ca fie să nu ia măsuri suplimentare, fie să cumpere acțiuni pe piața liberă.

Commerzbank a dat un răspuns mai moderat la propunerile de fuziune.

Orcel a declarat că banca italiană a reușit să cumpere 4,5% din participația statului la Commerzbank, deoarece guvernul are încredere în UniCredit, a informat joi Reuters, citând presa locală.

Întrebat dacă UniCredit va lansa o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra acțiuni de la alți investitori la Commerzbank, CEO-ul a spus ziarului italian: ”Nu, ar fi o mișcare agresivă”.

Dar analiștii au salutat decizia UniCredit, în special pentru că o legătură între cele două bănci ar putea stimula o activitate similară în sectorul bancar din Europa – care este adesea văzut ca fiind mai fragmentat decât în ​​SUA, cu obstacole de reglementare și problemele moștenite care împiedică mega-acordurile.

LISTA - ANPC a verificat 13 magazine dacă vând țigări copiilor. „O trădare a valorilor.” CITEȘTE ȘI LISTA - ANPC a verificat 13 magazine dacă vând țigări copiilor. „O trădare a valorilor.”

Potrivită pentru UniCredit?

Până acum, piața a răspuns pozitiv mișcării UniCredit. Acțiunile Commerzbank au crescut cu 20% în ziua în care a fost anunțată participația UniCredit. Acțiunile băncii germane au crescut cu aproximativ 48% în acest an și au adăugat încă 3% miercuri.

Investitorii apreciază suprapunerea geografică dintre cele două bănci, consistența financiară și presupunerea că tranzacția este de natură ”colaborativă”, au declarat analiștii UBS, conduși de Ignacio Cerezo, într-o notă de cercetare săptămâna trecută.

Potrivit UBS, mingea se află acum în terenul Commerzbank.

Analiștii Berenberg au declarat într-o notă de săptămâna trecută că un potențial acord de fuziune ”ar trebui, în teorie, să aibă un efect limitat asupra planurilor de distribuție a capitalului UniCredit”. Ei au spus că, deși există ”merit strategic” al unei tranzacții, beneficiile financiare imediate ar putea fi modeste pentru UniCredit, riscurile potențiale ale tranzacției transfrontaliere diminuând o parte din beneficiu.

David Benamou, director de investiții la Axiom Alternative Investments, a salutat decizia lui Orcel de a lua un pachet de acțiuni la Commerzbank, ca fiind ”o mișcare fantastică” care are sens datorită creșterii cotei pe piața germană pe care o va acorda UniCredit.

Deoarece Commerzbank ”a ratat estimările privind costurile în T2, în prezent este la o evaluare foarte scăzută, așa că momentul în care [Orcel] a intervenit este probabil unul dintre cele mai bune momente pe care le-ar putea avea”, a declarat Benamou pentru CNBC, săptămâna trecută.

Când a fost întrebat cât de iminentă este o preluare pe termen scurt, Benamou a sugerat că este posibil, spunând: ”probabil vor ajunge la asta”.

Potrivit lui Arnaud Journois, vicepreședinte senior pentru European Financial Institution Ratings la Morningstar DBRS, UniCredit este deja pe cale să devină o bancă lider în Europa.

El a declarat miercuri că a existat ”o dublă logică” în spatele mișcării UniCredit, deoarece îi permite să acceseze atât piețele germane, cât și poloneze, unde operează în prezent Commerzbank.

VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea

”UniCredit a fost foarte activă în ultimii doi ani, făcând câteva achiziții direcționate... Deci acesta este următorul pas logic”, a spus Journois.

UniCredit continuă să surprindă piețele cu câteva depășiri ale estimărilor de profit trimestrial. A câștigat 8,6 miliarde de euro anul trecut (în creștere cu 54% față de anul precedent), mulțumind și investitorii prin răscumpărări de acțiuni și dividende.

Ce înseamnă pentru sector?

Analiștii speră că o mișcare a UniCredit va încuraja mai multă consolidare transfrontalieră.

Oficialii europeni au făcut din ce în ce mai multe comentarii cu privire la necesitatea unor bănci mai mari.

Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat în mai, într-un interviu acordat Bloomberg, că sectorul bancar din Europa are nevoie de o consolidare mai mare.

”Țările europene ar putea fi parteneri, dar încă concurează uneori. Așadar, știu că din punctul de vedere al UE - din punctul de vedere al factorilor de decizie - există apetit pentru o consolidare mai mare. Cu toate acestea, credem că există câteva obstacole care fac acest lucru dificil, mai ales din punct de vedere normativ”, a declarat Journois pentru CNBC.

 O fuziune transfrontalieră între UniCredit și Commerzbank ar fi preferată, decât o fuziune internă între Deutsche Bank și Commerzbank, potrivit lui Reint Gropp, președintele Hall Institute for Economic Research.

”Structura bancară germană este așteptată de mult să treacă printr-un proces de consolidare. În esență, Germania are încă aproape jumătate din toate băncile din zona euro, adică mult mai mult decât ponderea sa în PIB. Așa că orice proces de consolidare ar fi binevenit acum”, a declarat Gropp pentru CNBC, miercuri.

El a remarcat că Commerzbank întotdeauna a fost ”un mare candidat pentru o preluare” în sectorul bancar german, deoarece majoritatea celorlalte bănci din țară sunt bănci de economii care nu pot fi preluate de instituții private sau bănci cooperative care sunt, de asemenea, ținte dificile de preluare.

DECIZIE pentru clauzele de preț impuse de Booking CITEȘTE ȘI DECIZIE pentru clauzele de preț impuse de Booking

Va interveni Deutsche Bank?

Deutsche Bank, care a fost văzută în continuare drept principalul candidat la preluarea Commerzbank după un colaps brusc al discuțiilor inițiale în 2019, se spune că își construiește propria strategie de apărare în urma participației preluate de UniCredit la Commerzbank. F

ilippo Alloatti, șeful departamentului financiar la Federated Hermes, a declarat că este puțin probabil ca Deutsche Bank să prezinte o ofertă rivală puternică pentru Commerzbank.

Cu un raport CET1 de 13,5%, în comparație cu ținta de 13%, Deutsche Bank este mai degrabă ”limitată”.

Ratele CET sunt utilizate pentru a evalua puterea financiară a unei bănci.

Banca germană are, de asemenea, mai puțin exces de capital decât UniCredit și, prin urmare, ”nu își poate permite cu adevărat” o preluare, a spus Alloatti.

Cu toate acestea, Deutsche Bank ar putea avea ”o față curajoasă”, a sugerat Alloatti și să ia în considerare o altă țintă, cum ar fi ABN Amro.

Banca olandeză, care a fost și ea salvată în timpul crizei financiare din 2008 de către stat, a făcut obiectul unor speculații privind achizițiile.

”Așteptăm acest lucru”, a spus Alloatti, vorbind despre potențialul de consolidare în continuare a sectorului.

”Dacă [UniCredit] are succes, atunci, desigur, alte echipe de management vor studia acest caz”, a spus el, menționând că există și în Italia spațiu pentru consolidarea internă.

Gropp a recunoscut că CEO-ul UniCredit a făcut ”o mișcare foarte îndrăzneață”, care a surprins atât guvernul german, cât și Commerzbank.

”Dar poate avem nevoie de o mișcare îndrăzneață pentru a efectua orice schimbări în sistemul bancar european, care este de mult așteptată”, a spus el.

HiSky lansează promoția de toamnă: Cu cât puteți pleca la New York CITEȘTE ȘI HiSky lansează promoția de toamnă: Cu cât puteți pleca la New York

Ce urmează?

În comentariile publicate de Reuters, directorul general al Commerzbank, Manfred Knof, a declarat luni reporterilor că va analiza orice propuneri de la UniCredit în conformitate cu obligațiile băncii față de părțile interesate.

Knof a informat consiliul de supraveghere al băncii, săptămâna trecută, că nu va solicita o prelungire a contractului său, care durează până la sfârșitul anului 2025.

Ziarul german Handelsblatt a raportat că consiliul ar putea lua în considerare o schimbare mai devreme a conducerii.

Consiliul de supraveghere al Commerzbank se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre participația cumpărată de UniCredit, au declarat pentru CNBC persoane familiare cu problema, care au preferat să rămână anonime. Nu există planuri de înlocuire a lui Knof imediat după acea întâlnire, au adăugat sursele.

viewscnt
Afla mai multe despre
commerzbank
unicredit