Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere în întreaga lume, la fel și pierderile legate de acestea, atrage atenția Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), care arată că și în Europa situația s-a agravat mult, iar România este în topul țărilor europene în ceea ce privește deficitul de protecție prin asigurări.
Potrivit celui mai recent raport al Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), România se află pe locul trei, după Grecia și Italia, în topul țărilor care au cel mai mare decalaj actual total al deficitului de protecție pentru catastrofele naturale (NatCat). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că aceste țări au pericole ridicate și o penetrare foarte scăzută a asigurărilor, în special pentru cutremure. Pentru România un deficit mare de protecție este și la inundații, care se mai înregistrează pentru Slovenia și Croația.
![Sancțiuni ANPC la cele mai mari bănci: Dobânzile stabilite după „politica băncii” trebuie recalculate. Comisioanele de administrare, returnate](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33211/21928783/7/coins-1523383-1280.jpg?width=151)
Mai mult, Europa este continentul care se încălzește cel mai repede, 2024 fiind declarat cel mai cald din ultimii 80 de ani, de când există date meteo detaliate, potrivit Serviciului European pentru Schimbări Climatice Copernicus. Temperatura medie a fost cu 1,47°C peste perioada de referință, iar două dintre cele patru anotimpuri au stabilit recorduri absolute de căldură. Anul trecut a adus pe continent perioade de caniculă, secetă, dar și inundații și ploi torențiale. Și în România 2024 a fost cel mai cald an de când se fac înregistrări.
Potrivit EIOPA, aproape 20% din pierderile economice directe cauzate de NatCat în Europa în ultimii cincizeci de ani au avut loc doar în ultimii trei ani.
Având în vedere creșterea numărului de calamități naturale, precum și a pierderilor provocate de acestea, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale a anunțat, în 30 ianuarie, că recomandă actualizarea modului în care riscurile de catastrofe naturale sunt luate în considerare, în urma unui exercițiu de reevaluare cuprinzător desfășurat în 2023 și 2024.
În prezent, doar 23% din totalul pierderilor cauzate de fenomene meteorologice extreme și de fenomene legate de climă în Europa sunt asigurate, ceea ce conduce la un deficit substanțial de protecție prin asigurare, care se preconizează că va deveni și mai mare având în vedere actualele previziuni climatice.
„Anul trecut, Europa s-a confruntat cu valuri de căldură severe, iar catastrofele naturale distructive se produc tot mai frecvent și cu mai multă intensitate. Pe lângă inundațiile bruște înregistrate în regiunea Valencia, multe alte țări europene, printre care și România, s-au confruntat cu inundații grave, care au provocat pagube.
NatCat reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, cu riscuri materiale pentru societate și economie. De aceea, trebuie să abordăm mai bine deficitul de protecție prin asigurare, în special pentru catastrofele naturale. Asigurabilitatea și protecția față de catastrofele naturale trebuie să devină preocupări comune pentru asigurători și factorii de decizie, iar dacă nu sunt luate contramăsuri, decalajul de protecție se va mări”, consideră Dorel Duță, președintele UNSICAR.
Potrivit lui Duță, brokerii, care acoperă peste 80% din piața de asigurări generale din România, au un rol central și indispensabil în reducerea deficitului de protecție în cazul calamităților naturale, având în vedere acoperirea națională și faptul că pot acorda direct consultanță pentru cele mai potrivite polițe.