Piața asigurărilor RCA, după plafonarea tarifelor, măsură adoptată la finele lunii februarie 2023 și prelungită recent pînă la finele lunii iunie, a intrat acum într-un proces de normalizare și manifestă o anumită stabilitate financiară - veniturile din prime acoperind plata daunelor - aspecte care indică însănătoșirea acestui segment al industriei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Aceste evoluții ne conduc spre momentul încetării măsurii înghețării tarifelor deoarece riscul generat de un dezechilibru major în piață s-a atenuat semnificativ. Nu sunt motive pentru creșteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor", spune, într-o discuție cu Profit.ro, Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
"Astăzi, după o perioadă în care tarifele au fost înghețate, începând cu trimestrul II 2023, a avut loc o așezare, în sensul că evoluțiile tarifelor plătite au fost într-un interval foarte redus, au avut loc o serie de ajustări în interior, în sensul că rata costurilor administrative și rata costurilor de achiziție au înregistrat scăderi.

Practic, putem observa o eficientizare a procesului de administrare și de distribuție. E adevărat că la distribuție avem o plafonare a comisionului, dar aceea plafonare dovedește, până la urmă, că a condus la o anumită disciplină în piață, a condus chiar, indirect, și la o motivație spre distribuția și de alte produse de asigurare în afara RCA-ului.
În același timp, am observat și o evoluție pozitivă a ratei daunei, în sensul că aceasta nu a consemnat o creștere semnificativă întrucât frecvența daunelor nu a mai crescut, de fapt a consemnat o scădere ușoară, conform analizelor ASF.
Toate acestea, în decursul ultimilor doi, ne indică faptul că piața RCA a intrat într-un proces de normalizare și are deja o anumită stabilitate. Mai mult, din perspectiva performanței financiare, este foarte clar faptul că în momentul de față se manifestă stabilitatea necesară de care avem nevoie și care este fundamentală pentru stabilitatea financiară a întregii piețe de asigurări, în condițiile în care segmentul RCA reprezintă circa 40% din întreaga piață. Aceste evoluții au fost obiective, în cadrul legal, și au condus la însănătoșirea pieței", a afirmat Mititelu.

El a apreciat că decizia plafonării a fost cât de poate de obiectivă și necesară pentru că în piață au existat două evenimente similare anterioare, în urma cărora s-au înregistrat salturi foarte mari la primele plătite de asigurații RCA.
"Prin urmare, era necesară o soluție pentru a evita apariția unor tarife exagerate datorită unui dezechilibru major între cerere și ofertă. Alegerea acestei soluții, respectiv înghețarea tarifului de bază, nu prima efectiv plătită, pentru că între tariful de bază și prima efectiv plătită mai apar niște ajustări, respectiv migrarea unui client dintr-un segment în altul din cauza unor elemente obiective, impactul provocat de reducerile comerciale practicate de asigurători și intermediari și impactul dat de sistemul bonus- malus, care se simțea și anterior înghețării tarifelor.
Pe total, de la an la an, 2024 versus 2023, statistica ne arată că valoarea medie a primei la nivel de piață pentru persoane fizice a crescut cu 12% și, respectiv, cu 4% la persoane juridice. În total, evoluțiile au fost de 10% de la an la an, pe medie.
La începutul anului 2024, ASF a actualizat tarifele prin includerea impactului inflației pentru anului 2024, respectiv 6,8% la tariful de bază. Creșterile amintite anterior au și inflația inclusă. Punctual, un anumit segment de clienți a cunoscut și reduceri de preț, conform datelor din ultimul trimestru al anului.
În concluzie, avem creșteri de tarife, cu variații pe diferite segmente de clienți. Toate acestea ne indică faptul că evoluția acestei piețe este una normală, cu variații normale. Aceste evoluții ne conduc spre momentul încetării măsurii înghețării tarifelor din cauză că riscul generat de un dezechilibru major în piață s-a atenuat semnificativ", a explicat reprezentantul ASF.

El a adăugat că factorii obiectivi - datele statistice și inflația - nu indică faptul că sunt așteptate evoluții spectaculoase în sens negativ, adică creșteri de prețuri.
"Pe de altă parte, ne putem aștepta și la ușoare scăderi de prețuri pe anumite segmente. Chiar și în fața unor factori obiectivi, mai apare o componentă, adică conduita de piață a jucătorilor prezenți. Ea este mai puțin tangibilă, dar mai periculoasă decât unele tehnici care ar putea fi folosite într-o manieră inadecvată într-un anumit moment. De ce? Pentru că această conduită influențează întregul sistem.
Riscul de conduită este unul din riscurile pe care îl avem în focus, nu este la alte riscuri", a mai spus Mititelu.
Noi jucători
Vicepreședintele ASF spune că intrarea în normal a pieței RCA "atrage de la sine interesul altor investitori și, probabil, a unor companii deja existente pe piață să intre pe RCA".
"Legat de această piață, am avut o evoluție pozitivă, a intrat un jucător local, avem declarații publice privind intrarea a doi jucători (Interamerican și Signal Iduna – n.r.), plus intrarea unei companii din Bulgaria (Dallbogg - n.r.) la finele anului 2024.
Este necesar ca piața să fie nu doar funcțională, ci funcțională în niște parametri sănătoși pentru că nimeni nu intră într-o piață să înregistreze pierderi pe termen lung. Fiecare intră pentru a desfășura o activitate economică normală.

Piața aceasta vedem că are în continuare un potențial de creștere din perspectiva gradului de cuprindere. Avem un parc auto de peste 10 milioane de vehicule înregistrate, iar asigurate sunt 7,5 milioane. Diferența este un parc auto rece, adică vehicule nefolosite. În continuare rămâne 5% din piață care nu are RCA și, prin urmare, asigurătorii și intermediarii trebuie să ajungă la acești proprietari de vehicule.
Produsul RCA pare că este un produs standard, identic, oferit de către toți, în realitate are și componente ce-i diferențiază. Acele componente pot genera surse suplimentare pentru asigurători și intermediari. RCA este o piață care încă are potențial de creștere plecând de la produsul de bază", a mai spus Mititelu.