EXCLUSIV Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF, anunță: Pregătim un fel de cazier al proprietarilor de mașini implicați în accidente. Dacă poți să plătești Netflixul prin direct debit, atunci poți să plătești și polița RCA în rate obligatorii prin direct debit

AUTO / TRANSPORTURI   
EXCLUSIV Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF, anunță: Pregătim un fel de cazier al proprietarilor de mașini implicați în accidente. Dacă poți să plătești Netflixul prin direct debit, atunci poți să plătești și polița RCA în rate obligatorii prin direct debit

Baza de date a polițelor RCA va fi integrată cu sistemele IT ale Poliției Rutiere, Registrului Auto Român (RAR) și asigurătorilor, operațiune care va conduce la apariția unui tip de "cazier" al proprietarilor de vehicule implicați în accidente rutiere.

Integrarea sistemelor informatice va permite RAR să cheme proprietarii mașinilor implicate într-un incident rutier să efectueze o inspecție tehnică după efectuarea reparațiilor, anunță, într-o discuție cu Profit.ro, Adrian Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărește-ne și pe Google News

El arată totodată că plata polițelor RCA în rate ar trebui să devină obligatorie - nu doar opțională, cum este în prezent - cu decontare directă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"O direcție în care este necesară o evoluție pozitivă este cea a integrării sistemelor informatice. Din fericire, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) deține și administrează un sistem IT bine pus la punct, dar care necesită integrări cu RAR, cu Poliția Rutieră, cu asigurătorii, pentru a avea informații mai multe într-o perioadă mai scurtă și cu o utilitate mai mare pentru toți cei implicați.

GRAFIC UniCredit anticipează creșterea „substanțială” a TVA după alegeri și reduce prognoza de creștere economică pentru România CITEȘTE ȘI GRAFIC UniCredit anticipează creșterea „substanțială” a TVA după alegeri și reduce prognoza de creștere economică pentru România

În baza acestei integrări, vom avea "un cazier sau un certificat de daunalitate" pe care îl putem obține pentru orice vehicul care a avut o poliță RCA. De asemenea, cei de la RAR vor avea informații despre vehiculele implicate în evenimente rutiere și, în acest fel, instituția poate lua decizia de a chema pe cei implicați în evenimentul rutier.

Totodată, se poate analiza și verifica dacă vehiculele implicate într-un eveniment rutier au fost reparate în rețeaua de service-uri auto, care se află sub autoritatea RAR, și, astfel, se pot face verificări printr-o nouă inspecție tehnică periodică", a explicat Mititelu pentru Profit.ro.

La rândul lor, asigurătorii vor avea o imagine mult mai completă despre vehiculele asigurate RCA din portofoliu și, prin urmare, vor avea informații utile în procesul de subscriere, inclusiv pe partea de preț.

"Aceste două elemente – certificatul de daunalitate și integrarea sistemelor informatice – sunt parte din setul de amendamente la legislația RCA care se discută la nivelul Camerei Deputaților. Sperăm să fie parcurs și adoptat în perioada următoare. Va fi și o perioadă de implementare.

Tehnic, există un acord între părți, dar trebuie să existe și baza legală pentru dreptul de a transfera între autorități informații din bazele de date", spune vicepreședintele ASF. 

România va avea un centru național de management al traficului rutier CITEȘTE ȘI România va avea un centru național de management al traficului rutier

Un alt efect al integrării sistemelor informatice este posibilitatea de identificare a vehiculelor aflate în trafic care circulă fără rovinietă și fără RCA.

"Prin lege, în baza amendamentelor propuse, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va putea încheia acte de constatare și de a iniția procedura de transmitere a notificărilor către proprietarii ale căror vehicule au fost surprinse că circulă pe drumurile publice fără polița RCA valabilă.

De asemenea, prin această integrare, daunele cu valori mici pot fi administrate unitar la nivelul întregii piețe", a afirmat reprezentantul ASF.

Mititelu arată că trebuie puse în aplicare și măsuri care să faciliteze un grad de acoperire RCA mai ridicat.

Elena Lasconi divulgă cât a strâns din donații: De semințe CITEȘTE ȘI Elena Lasconi divulgă cât a strâns din donații: De semințe

"Plata polițelor RCA în rate ar trebui să devină obligatorie, nu doar opțională, cum este în prezent. Se poate face cu decontare directă.

Dacă poți să plătești Netflixul prin direct debit, atunci poți să plătești și polița RCA în rate prin direct debit. Sunt alternative facile și numai cine nu vrea se opune", a arătat Mititelu.

Certificatul de daunalitate și integrarea sistemlor IT, inclusiv termenul de implementare de 6 luni, vor fi operaționale din 2026, cel mai probabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mititelu
rca
certificat de daunalitate
cazier