EXCLUSIV KPMG: Luăm în calcul transferul afacerii Astra, cu tot cu angajați. Am trimis o prezentare către 100 de posibili investitori.

EXCLUSIV  KPMG: Luăm în calcul transferul afacerii Astra, cu tot cu angajați. Am trimis o prezentare către 100 de posibili investitori.
scris 12 ian 2016

Lichidatorul provizoriu al Astra Asigurări, societatea KPMG Restructuring, încearcă să transfere cele aproape un milion de polițe încă valabile ale Astra, împreună cu angajații, sistemele, sediile și procedurile companiei.

Cealaltă posibilitate o constituie vânzarea separată a portofoliilor, dar sursele Profit.ro spun că lichidatorul ar prefera un transfer al afacerii, acest lucru fiind transmis și angajaților companiei. De menționat că lichidatorul KPMG Restructuring cunoaște foarte bine business-ul Astra, având în vedere că face parte din același grup cu KPMG Advisory, firma care a îndeplinit, timp de un an și jumătate, funcția de administrator special al Astra Asigurări.

Urmărește-ne și pe Google News

O eventuală vânzare a business-ului nu se poate face fără acordul creditorilor și fără un aviz al Autorității de Supraveghere Financiară. Din momentul în care starea de faliment validată de Tribunalul București va fi confirmată și de Curtea de Apel București, actualii acționari, firmele Epsilon Estate Provider și The Nova Group, deținute de Dan Adamescu, își vor pierde orice drept asupra societății.

“Una din prioritățile KPMG Restructuring SPRL, în calitate de lichidator judiciar provizoriu al Astra SA, este analiza portofoliilor de asigurare și, pe baza acesteia, întocmirea strategiei de vânzare, ca transfer de business (împreuna cu personalul, sistemele, procedurile și procesele aferente) sau de portofolii, sau o combinație a celor două variante. Odată ce această strategie este definită și informațiile minime necesare oricărui potențial investitor sunt disponibile, lichidatorul va comunica creditorilor strategia, urmând ca în cel mai scurt timp procedural posibil, aceasta sa fie supusă aprobarii acestora si in caz favorabil sa se treaca la ofertarea oportunitatii catre potentialii cumparatori ce urmează a fi selectați împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară”, au explicat pentru Profit.ro reprezentanții KPMG.

Doar 40 de creditori din 3.600 au depus cereri pentru admiterea creanțelor. Fondul de Garantare, Statul, avocații și brokerii sunt cei mai mari creditori

Tribunalul București a fixat, prin decizia care a consfințit decshiderea procedurii de faliment la Astra Asigurări, mai multe termene care trebuie respectate în cadrul procedurii. Astfel, termenul limită pentru depunerea cererii de admitere a creanțelor este 18 ianuarie 2016 (peste nici o săptămâna), iar termenul de verificarea a creanțelor este 29 ianuarie. Pe data de 4 februarie ar urma să aibă loc prima ședință a Adunării Creditorilor, iar pe 29 februarie ar trebui definitivat tabelul preliminar al creanțelor.

KPMG Restructuring a arătat, pentru Profit.ro, că până pe 6 ianuarie, cu doar 12 zile până la expirarea termenului final, fuseseră depuse la Tribunal doar 40 de cereri de admitere a creanțelor, deși lichidatorul a informat 3.600 de creditori.

EXCLUSIV Reprezentanții ASF s-au întâlnit cu un investitor interesat de Carpatica Asig CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reprezentanții ASF s-au întâlnit cu un investitor interesat de Carpatica Asig

Cea mai mare creanță va fi trecută în dreptul Fondului de Garantare a Asiguraților, care va despăgubi potrivit legii, în limita a 100.000 de euro, toți creditorii de asigurări ai Astra, adică toți clienții care aleg să denunțe polițele de asigurare sau care au suferit daune acoperite prin contractele de asigurare, precum și terții păgubiți de asigurați ai Astra (cazul șoferilor loviți de asigurați cu RCA la compania falimentară). Primele estimări arată că Fondul va plăti cel puțin  650 de milioane de lei, urmând să se înscrie cu această sumă la masa credală.

FGA nu poate începe efectiv să facă plăți până când Curtea de Apel nu va confirma starea de faliment. Până acum, însă, nu a fost nici măcar redactată hotărârea Tribunalului București, motiv pentru care apelurile formulate deja de Astra Asigurări nu pot primi încă un termen de judecată. Curtea de Apel nu va putea să se pronunțe, oricum, mai devreme de 29 februarie când va fi definitivat tabelul creanțelor.

Pe lângă creanțele din asigurări, Astra a mai înregistrat creanțe bugetare, dar și creanțe chirografare provenind din servicii de asistență juridică și comisioane de intermediere(datorii către brokeri de asigurare).

Ce pune KPMG pe masă și cine ar putea fi cumpărătorul

Lichidatorul Astra Asigurări a întocmit o analiză a portofoliului și sistemelor care aparțin firmei. Din respectiva analiză, trimisă către mai mulți potențiali investitori și prezentată în premieră de Profit.ro, reiese că portofoliul Astra include încă aproximativ un milion de polițe valabile, majoritatea concentrate pe segmentele RCA, property și CASCO, dar și că societatea are baze de date imense, care pot reprezenta un mare avantaj pentru un eventual cumpărător.

Societatea are resurse interne puternice și un protofoliu de clienți diversificat, fapt care poate constitui o bază solidă pentru un investitor care dorește să se intre și să se dezvolte pe piața din România. Până de curând, compania a fost foarte bine poziționată pe piața locală și a dominat mai multe zone din asigurările generale.

Astra are una dintre cele mai mari baze de date referitoare la comportamentul în trafic al în clienților de RCA, fapt care ar da potențialului investitor un avantaj semnificativ în sensul că aceste informații pot fi folosite pentru construcția unei politici de preț cât mai exacte și pentru o segmentare riguroasă a clienților. Mai mult, societatea are și o afacere mică, dar profitabilă în zona asigurărilor de viață, arată documentul consultat de Profit.ro.

Potrivit datelor KPMG, la 30 noiembrie, Astra avea încă un portofoliu de peste 967.000 de polițe valide. Majoritatea clienților încă activi au asigurări RCA (531.000), CASCO (27.000) și property (285.000).  În total, cele 967.000 de polițe au adus prime brute subscrise de 493 de milioane de lei.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a arătat, într-un interviu pentru Profit.ro, că l-au contactat mai mulți investitori interesați de Astra Asigurări și că i-a direcționat către lichidatorul companiei, KPMG. Înainte de intrarea în procedură de faliment, s-au declarat interesate de preluarea Astra cel puțin cinci companii.

Au făcut oferte concrete Ergo (societate controlată de Munich Re, care a achiziționat recent Credit Europe Asigurări ), Fossum Group (un gigant din China) și PZU (cea mai mare companie poloneză de profil).  Sursele Profit.ro spun că PZU și Ergo și-au menținut interesul și după intrarea Astra în faliment. De părți din portofoliul societății s-ar fi interesat și Allianz și Asirom.

Tribunalul București a confirmat, în 3 decembrie, starea de faliment la compania Astra Asigurări și a desemnat ca lichidator provizoriu al societății KPMG Restructuring. Astra și-a piredut licența de funcționare la jumătatea lunii august 2015, în urma unei decizii a ASF.  Până atunci, timp de un an și jumătate, a funcționat sub administrarea specială a KMPG Advisory. Astra ar fi avut nevoie de un aport de capital de aproximativ 900 de milioane de lei pentru a reveni în parametrii de solvabilitate impuși de ASF.

După confirmarea stării de faliment, creditorii Astra vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților în limita a 100.000 de euro. Pentru sumele ce exced acest nivel, persoanele sau societățile cafre au de primit bani se vor înscrie la masa credală, la fel ca Fondul de Garantarea care va încerca astfel să recupereze o parte din despăgubirile achitate în numele Astra.

Primele estimări arată că fondul va plăti peste 700 de milioane de lei. În momentul în care și-a pierdut licența Astra avea 1,8 milioane de clienți, cu 2,5 milioane de polițe. Compania este încă deținută, până la eventuala confirmare a stării de faliment de către Curtea de Apel București, de către omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, prin intermediul  Epsilon Estate și The Nova Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
kpmg
lichidator astra
fga
creditori astra