Reprezentanții unui reasigurător german, ai unui mare consultant și ai unei companii de asigurare din Europa s-au întâlnit, joi, cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a discuta intenția de preluare a Carpatica Asig Sibiu, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea și aflată în procedură de rezoluție.
“Intențiile investitorilor sunt serioase. Din câte știu, nu s-a avansat nicio sumă, iar procedura de preluare ar putea să dureze și un an de zile. Urmează evaluarea bonității investitorului”, au declarat, pentru Profit.ro, surse apropiate discuțiilor.
Pe de alte parte, surse din ASF au declarat pentru Profit.ro că investitorul ar fi dispus să investească în stabilizarea și dezvoltarea asigurătorului circa 70 milioane de euro și ar urma să preia integral Carpatica Asig.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, luni, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.
Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.
Într-un interval de cel mult 6 luni, autoritatea va întocmi un plan de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare "corectă, prudentă și realistă" a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție.
CITEȘTE ȘI Carpatica Asig spune că a găsit un investitor strategic cu o zi înainte de anunțul că este în negocieri avansateÎncepând cu 15 decembrie, data limită până la care Carpatica Asig ar fi trebuit să găsească un investitor strategic, s-a derulat un război al declarațiilor între Mișu Negrițoiu, președintele ASF, și reprezentanții Carpatica Asig.
Acționarul majoritar al Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a transmis că se află în negocieri avansate cu mai mulți investitori, deși a depășit termenul impus de ASF, așa cum a arătat Profit.ro.
La scurt timp, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, pentru Profit.ro, că, cel mai probabil, Carpatica va merge către procedura de rezoluției, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF și nici nu a venit cu un investitor care să aibă intenții serioase și puterea financiară de a capitaliza asigurătorul.
Carpatica Asig a răspuns arătând că respectivul investitor, cu care ar fi încheiat și un acord de exclusivitate la preluare, este un asigurător european.
CITEȘTE ȘI Ilie Carabulea a vândut 20% din Banca Comercială Carpatica către Nextebank pentru 23 de milioane de leiMai mult, Carpatica Asig a avansat și o dată de la care ar fi început procesul de due dilligence. Răspunsul ASF nu a fost, nici de această dată, unul pozitiv, după cum a arătat Profit.ro.
Carpatica Asigurări ocupă locul 8 după primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu.
Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014.
Din septembrie 2015, conducerea executivă este asigurată de Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde.
Președinte al Consiliului de administrație este Angela Toncescu, fosta șefă a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.