EXCLUSIV Adrian Mititelu, vicepreședinte ASF, confirmă Profit.ro: O scumpire a polițelor obligatorii pentru locuințe este de așteptat. Altfel putem ajunge ca la RCA, unii au vândut ieftin și în final am plătit toți pentru găuri

Asigurări    
EXCLUSIV Adrian Mititelu, vicepreședinte ASF, confirmă Profit.ro: O scumpire a polițelor obligatorii pentru locuințe este de așteptat. Altfel putem ajunge ca la RCA, unii au vândut ieftin și în final am plătit toți pentru găuri

O ajustare a tarifelor polițelor obligatorii pentru locuințe, cunoscute sub denumirea PAD, este de așteptat în viitor pentru a asigura nivelul rezervelor și sumelor reasigurate la un nivel corespunzător valorilor asigurate, spune pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Trebuie să ajungem la un nivel care să corespundă necesităților pentru a ține sistemul în echilibru. Altfel, putem ajunge în situația polițelor RCA. Unii au vândut ieftin și în final am ajuns să plătim toți pentru acoperirea găurilor provocate de firmele care au vândut ieftin", explică Mititelu.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat, recent, că proprietarii de locuințe s-ar putea să achite tarife mai mari în cazul polițelor PAD. Conducerea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a informat ASF că tarifele polițelor PAD sunt inadecvate la data de referință 31 martie 2024. 

Asiguratorii UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni. Cea mai mare despăgubire - 400.000 de lei CITEȘTE ȘI Asiguratorii UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni. Cea mai mare despăgubire - 400.000 de lei

"În 2024, gradul de acoperire PAD a crescut cu 30-35%, de la 18% la 24%. Este un produs creat astfel încât să aibă și un caracter social, un nivel ridicat de accesibilitate. Să nu uităm că PAD-ul este doar o parte din soluția de protecție, ea trebuie completată cu polița facultativă de tip FLEXA. Tarifele PAD trebuie să fie la un nivel care să asigure companiei resursele pentru acoperirea despăgubirilor.

Cea mai mare parte a acestor resurse în cazul unui eveniment important va veni din reasigurare. Evoluția costului reasigurării trebuie avută în vedere atunci când analizăm și, eventual, decidem actualizarea tarifului la polițele PAD. Vom analiza cu cifrele pe masă", a afirmat reprezentantul ASF, instituția care aprobă modificarea polițelor PAD. 

El spune că "există avantajul cifrelor în creștere, a gradului de cuprindere în urcare", fapt ce conduce la diminuarea riscului agregat la nivelul portofoliului PAID și "atunci nu ar exista motive de actualizare a tarifelor la polițele PAD".

"Vedem însă că valoarea despăgubirii crește și trebuie avut în vedere acest lucru și este un argument pentru actualizarea tarifului PAD. Mai adaug și metodologia de calcul a solvabilității. Nu putem lua o decizie dacă nu analizăm metoda pe care o va utiliza PAID pentru calculul necesarului de capital. Este un proces mai complex, este în derulare, și vom lua o decizie în privința actualizării datelor. Trebuie înțeles că prețul trebuie să fie unul corect pentru a avea resursele necesare pentru plata viitoarele despăgubiri.

Valoarea despăgubirilor a crescut din cauza inflației, a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Cu un tarif mic fără să ai resurse necesare nu faci decât să creezi o problemă suplimentară, nu să rezolvi o problemă. E vorba de justețea și corectitudinea stabilirii acelui tarif.

Este un proces în curs și va fi o decizie în privința actualizării tarifelor", a mai spus Mititelu.

DECIZIE Guvernul menține plafonate tarifele RCA CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul menține plafonate tarifele RCA

Cu un capital social de 77,376 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt Groupama și Allianz Țiriac Unit Asigurări (fostă Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.

Generali România are o participație de 11%, la fel și ABC Insurance, în timp ce Signal Iduna Asigurări (fosta Ergo Asigurări), Euroins (în faliment), Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Profit.ro a anunțat, în octombrie 2024, că Infinity Capital (fostul SIF Oltenia), direct sau prin vehiculul Gravity Capital Investments, controlează 26% din acțiunile PAID, după ce a preluat titlurile deținute de Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance, pentru care a plătit aproape 37,50 milioane de lei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.

Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
pad
paid
tarife
mititelu
ajustare
locuinte
polite