Aproximativ 90% din piața asigurărilor RCA este controlată de 7 companii de profil și, în opinia Consiliului Concurenței (CC), pare să prezinte anumite trăsături oligopoliste, atenuate oarecum de valorile efective ale cotelor asigurătorilor autorizați să emită astfel de polițe.
Anul trecut, primele RCA au crescut cu 13,8%, la 2,8 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Raportat la totalul subscrierilor pieței asigurărilor, care a atins 8,09 miliarde de lei în 2014, RCA deține cea mai mare cotă în rândul claselor de asigurare, de 34,6%, de la 30,3% în 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finele anului trecut, primii trei jucători pe segmentul RCA, conform ASF, au fost Euroins Romania – cu o cotă de 18,94%, Carpatica Asig – 16,81% și Astra – 16,38%.
Informații despre ceilalți jucători și cotele deținute nu sunt disponibile în raportul ASF aferent anului 2014. Anterior, rapoartele autorității de supraveghere conțineau informații detaliate despre toate clase de asigurare, defalcate pe fiecare asigurător în parte.
Caracterul obligatoriu al polițelor RCA, transparența crescută a pieței, relativa omogenitate a produselor de asigurare și creșterea susținută a subscrierilor din ultima perioadă plasează acest segment de piață în grupul industriilor caracterizate de o presiune concurențială redusă.
“Valoarea indicele agregat de presiune concurențială (IAPC) aferentă anului 2015 este doar ușor redusă față de cea a anului anterior, surprinzând astfel ieșirea de pe piață a unui asigurător la începutul anului (ABC Asigur[ri – n.r.)”, se arată într-un raport al Consiliului Concurenței privind evoluția concurenței în sectoare cheie.
Instituția remarcă faptul că, în perioada 2005 – 2015, numărul asigurătorilor autorizați să emită polițe RCA a scăzut de la 17 la 9, o evoluție similar fiind întâlnită și în cazul companiilor care emit polite facultative CASCO, de la 31 la 21.