Argentina vizează un acord de 20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a anunțat ministrul economiei, Luis Caputo, marcând pentru prima dată cuantumul oficial al programului mult discutat, în încercarea de a calma piețele locale agitate, transmite Reuters.
Țara sud-americană, important producător de cereale, se confruntă cu inflație de peste 100%, rezerve valutare epuizate și o datorie în creștere. De luni de zile, guvernul argentinian poartă discuții cu FMI, însă până acum niciuna dintre părți nu a indicat suma concretă a unui posibil nou program. Dacă va fi aprobat, acesta ar fi al 23-lea acord al Argentinei cu FMI, scrie News.ro

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Ceea ce urmărim prin acest acord este ca oamenii să aibă certitudinea că banii existenți sunt susținuți de banca centrală. Acest lucru va conduce la o monedă mai sănătoasă, cu mai puțină inflație și mai puțină sărăcie”, a declarat Caputo.
Ministrul a precizat că ”suma agreată cu echipa FMI – urmând ca boardul să decidă aprobarea – este de 20 de miliarde de dolari.”
Piețele din Argentina au oscilat în ultima săptămână din cauza incertitudinii legate de acord și a temerilor privind o eventuală devalorizare accelerată a peso-ului, în contextul unui regim strict de control al capitalurilor și al unui sistem de tip ”crawling peg” (depreciere graduală a monedei).
Purtătoarea de cuvânt a FMI, Julie Kozack, a confirmat că se discută un împrumut ”substanțial” cu Argentina, dar nu a confirmat suma de 20 de miliarde, subliniind că aceasta va fi ”stabilită de boardul executiv al FMI.”
Joi, indicele de risc suveran al Argentinei a scăzut cu 14 puncte, ajungând la 755 de puncte de bază, în timp ce indicele bursier local S&P Merval a urcat cu 0,5%, iar obligațiunile suverane s-au apreciat cu 0,3%.

Rezervele valutare, o prioritate
Banca centrală argentiniană a fost nevoită să vândă volume record de dolari pentru a susține peso-ul în ultimele două săptămâni, în ciuda faptului că rezervele nete sunt deja cu cel puțin 4 miliarde de dolari în teritoriu negativ.
Guvernul susține că noul acord va consolida poziția băncii centrale și va permite începerea demontării controalelor valutare impuse de ani de zile, pe care le consideră un obstacol major pentru investiții și dezvoltarea afacerilor.
Președintele Javier Milei a devalorizat peso-ul cu peste 50% imediat după preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2023, și a introdus măsuri drastice de austeritate pentru a combate efectele anilor de cheltuieli excesive.
Joi, Milei a declarat că eliminarea controalelor valutare va depinde de viteza cu care Argentina va primi fondurile FMI și a adăugat că, în urma unui eventual acord, ”nu va fi loc” pentru o nouă devalorizare agresivă.
Argentina este cel mai mare debitor al FMI, fiind încă în proces de rambursare a unui acord de 44 miliarde de dolari semnat în 2022, care a înlocuit un program eșuat din 2018. Potrivit unei informații Reuters, din noul pachet de 20 miliarde, aproximativ 8 miliarde ar urma să fie direcționate către rezervele băncii centrale, iar 12 miliarde pentru plata principalului și dobânzilor către FMI.
Caputo a menționat că unele surse locale vehiculaseră sume mult mai mici, ceea ce a contribuit la neliniștea de pe piață. El a adăugat că boardul FMI urmează să voteze asupra acordului în săptămânile următoare.

În paralel, Argentina poartă discuții pentru atragerea de fonduri și de la instituții internaționale de dezvoltare, precum Banca Mondială, Banca Interamericană de Dezvoltare (IDB) și CAF – Banca de Dezvoltare a Americii Latine și Caraibelor.
În prezent, rezervele brute ale Argentinei sunt estimate la aproximativ 26,25 miliarde de dolari, dar acestea au scăzut semnificativ în acest an. Guvernul își propune aproape dublarea acestora cu ajutorul finanțării externe suplimentare.