Vine țițeiul iranian? Lukoil va plăti Oil Terminal cu 19% mai mult decât în 2015 pe servicii în portul Constanța

Vine țițeiul iranian? Lukoil va plăti Oil Terminal cu 19% mai mult decât în 2015 pe servicii în portul Constanța
scris 15 feb 2016

Rușii de la Lukoil, care controlează rețeaua omonimă de benzinării și rafinăria Petrotel Ploiești , vor plăti în acest an o sumă estimată de 40 milioane lei operatorului de transport și depozitare petrol din portul Constanța - Oil Terminal, pentru servicii legate de exportul și importul de țiței și produse petroliere, cu circa 19% mai mult decât era prevăzut în contractul similar dintre cele două companii aferent anului trecut.

În 2015, pentru aceleași servicii, Lukoil a plătit suma de 33,6 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Majorarea sumei prevăzute în contract ar putea semnala faptul că Lukoil preconizează să importe mai mult țiței în România în 2016, comparativ cu anul trecut. Asta pentru că tarifele reglementate, aprobate de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), pentru operațiunile de transport și depozitare țiței și produse rafinate practicate de Oil Terminal, nu au fost majorate anul acesta, comparativ cu 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petroliștii acuză majorarea tarifului de transport al țițeiului românesc: Ar putea stimula importurile CITEȘTE ȘI Petroliștii acuză majorarea tarifului de transport al țițeiului românesc: Ar putea stimula importurile

Reuters scria, la finalul lunii trecute, că Iranul este în grafic cu planul de majorare a producției sale de țiței cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancțiunilor internaționale, iar un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil. Sursele Reuters afirmau că, pe 5 februarie, un milion de barili de țiței urmează să fie încărcat în terminalul iranian Kharg Island, cu destinația finală Petrotel România.

Lukoil este, de altfel, cel mai mare client al Oil Terminal. În decembrie anul trecut, când rafinăria Petrotel a intrat în revizie timp de 2 săptămâni, prestațiile Oil Terminal au scăzut cu 32% la nivelul acelei luni. De asemenea, Oil Terminal s-a confruntat confruntat cu probleme în octombrie 2014, când procurorii de la Parchetul Ploiești au pus sechestru pe stocurile de țiței și produse petroliere deținute de Lukoil în spațiile logistice ale Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,03 miliarde lei. La acea dată, business-ul cu Lukoil avea o pondere de peste 34% în cifra de afaceri a operatorului constănțean.

Lukoil și subsidiara locală, Petrotel, alături de mai multe persoane din conducerea rafinăriei, sunt judecate în România sub acuzațiile de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la 1,2 miliarde euro. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ploieșteni, prin importuri de țiței prin intermediul unor societăți din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societății offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat. Procesul este pe rol la Tribunalul Prahova.

CE Oltenia dă în judecată 3 foști directori de la Turceni, într-un dosar în care fostul deputat PSD Surupăceanu a fost achitat CITEȘTE ȘI CE Oltenia dă în judecată 3 foști directori de la Turceni, într-un dosar în care fostul deputat PSD Surupăceanu a fost achitat

Potrivit datelor INS, importurile de țiței au scăzut anul trecut cu 2%, la 6,59 milioane tone echivalent petrol. În schimb, au crescut semnificativ importurile de produse petroliere rafinate, cu 27,5%, la 2,69 milioane tone echivalent petrol. Pe de altă parte, tot în 2015, cantitatea totală de țiței și produse petroliere din import transportată de operatorul sistemului național de conducte Conpet a crescut cu 15,6%, la 3,08 milioane tone.

Oil Terminal a obținut pe 5 noiembrie de la Ministerul Finanțelor Publice autorizație de antrepozit fiscal, instituția stabilind în sarcina societății o garanție în cuantum de 23 milioane lei. În depozitele de carburanți sau alte produse petroliere care au statutul de antrepozite fiscale, produsele respective pot fi depozitate și, totodată, transportate de la un antrepozit la altul în interiorul UE fără plata accizelor.

Oil Terminal își va anunța luni, 15 februarie, rezultatele financiare pe 2015. Profitul net al companiei s-a majorat de 95 de ori în primele 9 luni din 2015, la 16,17 milioane lei, iar veniturile din prestări servicii au avansat cu 30,5%, la 99,38 milioane lei. Oil Terminal este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu aproape 60% din acțiuni. Alt acționar semnificativ este Fondul Proprietatea, care deține 6,32% din titlurile societății.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel lukoil
oil terminal
pret titei
titei
antrepozit fiscal