Guvernul vrea să crească nivelul de utilizare a pompelor de căldură în sectorul rezidențial, această formă de încălzire și răcire fiind deja frecventă în clădirile comerciale și industriale, iar programul Electric UP, pe cale de lansare, include la finanțare și pompele de căldură, a anunțat Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, la cea de-a opta ediție a Profit Energy.forum.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum - Pavel Nițulescu, Secretar de stat Ministerul Energiei: Gazul natural rămâne un pilon important al securității energetice naționale. Prin Neptun Deep, România devine producătorul principal în Europa. Sunt însă întârzieriDirectorul Sorin Elisei a explicat că această majorare a utilizării pompelor de căldură în mediul rezidențial este una dintre compnentele majorării ponderii energieie din surse regenerabile în Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC).
”Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu segăsește la nivelul statisticii, dar toată lumea o folosește, mai ales în clădirile comerciale și industriale sunt foarte multe pompe de căldură și vom crește nivelul de penetrare la nivelul rezidențialului”, a spus directorul general din Ministerul Energiei.
CITEȘTE ȘI Activele fondurilor de pensii private obligatorii - în creștereAcesta a adăugat că astfel prosumatorii cu panouri și mijloace de stocare pot să se doteze și cu pompe de clădură.
În acest scop, a precizat Sorin Elisei, viitoarea schemă de finanțare Electric UP a inclus pompele de clădlură la cheltuielile eligibile pentru subvenționare.