Turcia și Brazilia sunt principalii cumpărători de motorină rusească după embargoul impus de UE

Turcia și Brazilia sunt principalii cumpărători de motorină rusească după embargoul impus de UE
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:50

Turcia și Brazilia au fost principalii importatori de motorină și păcură rusească, după ce a UE a interzis complet importurile de produse petroliere rusești transportate pe cale maritimă, arată datele analizate de agenția Reuters.

Înainte de intrarea în vigoare a acestui embargou, în luna februarie 2023, Europa era cel mai mare cumpărător de motorină rusească, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
 România și Irlanda, singurele state membre UE care au avut prețuri mai ridicate la carburanți și lubrifianți CITEȘTE ȘI România și Irlanda, singurele state membre UE care au avut prețuri mai ridicate la carburanți și lubrifianți
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit datelor furnizate de compania de analiză LSEG, în luna septembrie, Rusia a livrat Turciei o cantitate de aproximativ 1,07 milioane de tone de motorină și păcură, după ce în luna august a livrat o cantitate de 1,04 milioane de tone. De asemenea, datele arată că exporturile de motorină din porturile rusești spre Brazilia au crescut luna trecută până la 780.000 de tone, de la 580.000 de tone în luna august.

După ce a intrat în vigoare un embargou complet al UE privind importurile de produse petroliere rusești, tancurile încărcate cu motorină rusească au început să se îndrepte spre Africa, Asia, Orientul Mijlociu precum și via transferurile de marfă de la o navă la alta (STS), în loc să ajungă în Europa.

Traderi subliniază că au crescut și volumele de motorină rusească destinate transferurilor de tip STS în apropiere de portul italian Augusta și insulele grecești, până la un total de 370.000 de tone în septembrie, de la 230.000 de tone în luna august. Reuters precizează că multe din aceste cargouri sunt încă în marș și destinația lor finală nu este cunoscută.

Pe de altă parte, exporturile de motorină din porturile rusești spre țările din Africa au scăzut luna trecută, până la 440.000 de tone, de la 730.000 de tone în luna august. Libia, Tunisia, Senegal și Egipt au fost principalii importatori africani de motorină rusească.

În total, exporturile rusești de motorină și păcură pe cale maritimă au crescut cu aproape 7% în luna septembrie, comparativ cu luna august, până la 2,8 milioane de tone, arată calculele Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
motorina
rusia