România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh), relevvă analiza Profit.ro.
Piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă piață pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate echivalentă cu mai mult de o treime (36%) din consumul intern.
În pofida scăderii cu 16% a prețului energiei pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM din decembrie comparativ cu luna noiembrie (ca urmare a unor zile cu vânt mai puternic și a unui consum mai redus specific perioadelor de sărbători), România s-a situat pe o poziție fruntașă (a treia, după Irlanda și Ungaria) și în trimestrul al patrulea, după ce în al treilea fusese lider al clasamentului celor mai scumpe piețe UE, cu un preț de 132,5 euro/MWh.
În noiembrie, România revenise pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe spot din UE, cu un preț de 168,12 euro/MWh.
În decembrie, consumul mai redus de la finalul lunii, specific perioadelor de sărbători, și intensificarea vântului, care a majorat producția de energie eoliană (România fiind și exportator net în unele intervale), au făcut ca prețul mediu să coboare la 141,7 euro/MWh. Astfel, în decembrie România a coborât pe poziția a treia, după Slovacia (145,5 euro/MWh) și Ungaria (144 euro/MWh).
Comparativ, pe parcursul întregului an, prețurile din Germania (83 euro/MWh)au fost cu aproape 20 de euro/MWh sub cele din România, iar cele din Franța s-a situat în medie la jumătatea celor de pe OPCOM (58 euro/MWh).
CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Undă verde pentru construirea noii centrale de 1.700 MW de la Mintia, viitorul cel mai mare consumator de gaze din România, declarat de importanță naționalăEste de așteptat ca România să continue să ocupe o poziție fruntașă în acest top, în pofida intrării în exploatare a unor noi unități de producție, majoritatea regenerabile, cererea urmând a crește și ea.
Așa cum a anunțat Profit.ro, aproape jumătate din necesarul de energie electrică din orele de vârf de consum al teritoriului din dreapta Nistrului al Republicii Moldova, controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, ar urma să fie asigurat de către România.