Companiile Rețele Electrice, din cadrul grupului elen PPC, vor instala, până la finalul anului 2024, aproximativ 1,7 milioane contoare inteligente, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.
"Integrarea de producție descentralizată, precum și a stocării de energie în rețelele de distribuție nu poate fi făcută fără contorizarea inteligentă", a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
Companiile Rețele Electrice au continuat să implementeze instalarea de contoare inteligente în regiunile Banat, Dobrogea și Muntenia din 2015. În prezent, se estimează că peste 171.000 de contoare inteligente vor fi instalate în anul în curs.
Astfel, până la finalul anului 2024, cele trei companii Rețele Electrice rămân liderii segmentului de distribuție de energie electrică din România în privința contorizării inteligente, cu aproape 1,7 milioane de contoare smart instalate pentru clienți rezidențiali și companii: peste 783.000 la Rețele Electrice Muntenia (care deservește Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu), mai mult de 480.000 la Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș), respectiv peste 412.000 la Rețele Electrice Dobrogea (județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea).
Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va ajunge la finalul anului 2024 la 53% pentru clienții deserviți de Rețele Electrice Muntenia, 50% pentru cei din Banat și 59% pentru cei din Dobrogea, acestea, reprezentând cele mai mari procente de acoperire din întreaga țară.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.