TABEL Cât gaz va trebui să importe zilnic România pentru a acoperi consumul intern până la finalul iernii

Energie   
TABEL Cât gaz va trebui să importe zilnic România pentru a acoperi consumul intern până la finalul iernii

Pentru a putea acoperi consumului intern, România va trebui să importe în următoarea săptămână între 4,8 și 5,8 milioane metri cubi de gaze pe zi suplimentar importului necesar pentru asigurarea exportului către Republica Moldova, care se va ridica la rândul său la 8 milioane mc, susține o prognoză Transgaz consultată de Profit.ro.

Prognoza Transgaz este importantă în condițiile în care, începând de azi, principalul operator de înmagazinare autohton, Depogaz, a “diminuat capacitatea zilnică de extracție” până la finalul acestei ierni.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Cel mai mare operator de înmagazinare gaze din România se pregătește pentru eliminarea sau relaxarea unei reglementări UE care aproape i-a triplat profitul CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cel mai mare operator de înmagazinare gaze din România se pregătește pentru eliminarea sau relaxarea unei reglementări UE care aproape i-a triplat profitul

Cel mai semnificativ import pentru acoperirea consumului intern ar urma să fie efectuat astăzi, de 5,8 milioane mc, pentru ca săptămâna viitoare nivelul să scadă la 5,3-5,6 milioane mc pe zi. România importa în ultima perioadă în medie 3-3,5 milioane mc pe zi pentru a putea asigura consumul intern. România își acoperea în ultimele zile consumul intern în proporție de 50,5% din producția internă curentă, de 42% - din extragerile din depozite și 7,5% din importuri. Potrivit prognozei Transgaz, ponderea gazului de import în acoperirea consumului va sări peste 10% în următoarea săptămână.

Calculele Transgaz sunt efectuate pe baza unui scenariu în care din depozitele operate de Depogaz și Depomureș sunt extrase aproximativ 19 milioane mc pe zi.

Nivelul extracției zilnice este cel comunicat de DEPOGAZ Ploiești la care s-a adăugat o medie de 1,5 mii/zi de la Depomureș, se precizeză în document.

TABEL Cât gaz va trebui să importe zilnic România pentru a acoperi consumul intern până la finalul iernii

Producția interna este estimată de 24,2 milioanee mc/zi, ar exportul la un nivel de 8 milioane mc/zi, reprezentând exportul pentru Republica Moldova prin punctele de interconectare de la Ungheni și Isaccea/Orlovka.

Prima reacție din mediul politic la mesajul lui Dan Șucu de stabilitate fiscală CITEȘTE ȘI Prima reacție din mediul politic la mesajul lui Dan Șucu de stabilitate fiscală

“În aceste condiții importul necesar pentru consum se situează în perioada 07 -16 februarie 2025 la un nivel de 4,5-5,5 milioane mc/zi suplimentar importului necesar pentru acoperirea exportului. În perioada 17-28 februarie acest necesar scade la un nivel de 1,5-2,5 milioane mc/zi. Începând cu 3 martie nu va mai fi nevoie de acest import suplimentar”, se precizează în preceziează analiza Transgaz.

Operatorul de transport și sistem mai estimează că în depozite pe data de 15 martie vor mai rămâne cca 718 milioane mc.

Începând cu ziua de vineri 2 februarie, Depogaz a anunțat că “va fi nevoită să diminueze programele agreate de extracție din depozite astfel:

► Perioada 07-23.02.2025- diminuare 20 %;

► Perioada 24-28.02.2025 -diminuare 40 %:

► Perioada O 1-12 .03 .2025 - diminuare 14 % :

► Perioada 13-31.03 .2025 - diminuare 75 %

Acționarul unic al Depogaz este cel mai mare producător de gaze autohton, Romgaz, controlat, la rândul său, în proporție de peste 70% de statul român.

Recomandări ANPC la cumpărarea mașinilor second hand CITEȘTE ȘI Recomandări ANPC la cumpărarea mașinilor second hand

În depozitele Depogaz mai sunt înmagazinați la această dată, 13 TWh, iar în celălalt depozit, Depomureș, operat de Engie, 1,5 TWh.

Republica Moldova importă în ultimele zile cantități record de gaze via România, aproximativ 85 GWh (8 milioane mc), reprezentând circa o treime din producția internă curentă a companiilor românești, de 256 GWh. Gazul este cumpărat majoritar de pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Primele tranzacții efectuate în dimineața zilei de vineri au fost realizate la un preț de 310 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
importuri
balcani
pzu
intraday
record
republica moldova
depogaz
capacitate de extracție