GRAFICE Volum record de gaze importat zilnic la un preț ridicat de Chișinău via România, echivalent cu o treime din producția internă curentă

Energie   
GRAFICE Volum record de gaze importat zilnic la un preț ridicat de Chișinău via România, echivalent cu o treime din producția internă curentă

Republica Moldova importă în ultimele zile cantități record de gaze via România, aproximativ 85 GWh, reprezentând circa o treime din producția internă curentă a companiilor românești, de 256 GWh. Gazul este cumpărat majoritar de pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Primele tranzacții efectuate în dimineața zilei de joi cu livrare în ziua următoare au fost realizate la un preț de 350 lei/MWh.

De ce este important Situația pe piața autohtonă și regională a gazelor este din ce în ce mai tensionată, furnizorii și companiile din România urmând a fi nevoite să apeleze la importuri chiar dacă au gaze înmagazinate în urma deciziei principalului operator de înmagazinare autohton, Depogaz, de a “diminua capacitatea zilnică de extracție” până la finalul acestei ierni. Foarte probabil prețurile de pe piața angro internă, care oricum se află la cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani, vor crește în continuare, cu atât mai mult cu cât și Republica Moldova apelează la piețele spot din România pentru a se alimenta cu gaze. Iar orice eventuală avarie a TurkStream va putea conduce la o penurie a gazelor.

Urmărește-ne și pe Google News

Gazul importat de Republica Moldova via România este probabil majoritar gaz rusesc care intră în România din Bulgaria, via TurkStream și revândut de traderi către compania de stat de la Chișinău, Energocom, pe bursele din România (BRM) și Bulgaria.

ULTIMA ORĂ Piața gazelor se inflamează. Depogaz diminuează capacitatea de extracție. Furnizorii, nevoiți să importe la prețuri ridicate chiar dacă au gaze înmagazinate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața gazelor se inflamează. Depogaz diminuează capacitatea de extracție. Furnizorii, nevoiți să importe la prețuri ridicate chiar dacă au gaze înmagazinate

România importă joi 12,8 milioane mc (un nivel egal cu jumătate din producția internă curentă, de 24 milioane mc) și exportă 9,4 milioane mc, din care 1,7 milioane mc în Ungaria și 7,7 în Republica Moldova. Restul de 3,4 milioane mc este destinat asigurării consumului intern, care nu poate fi acoperit din producția internă, de 24 milioane mc, și de extragerile din depozite, de 19,8 milioane mc.

Din cei 7,7 milioane mc furnizați Republicii Moldova, 6,1 milioane mc sunt exportați prin punctul de interconectare de la Ungheni, pentru acoperirea consumului vestului țării, dar, probabil, o parte și pentru alimentarea Transnistriei, iar 1,6 milioane mc (nivel în scădere față de ultimele 3 zile când au fost exportați în medie 2 milioane mc/zi, care să poate crește în urma licitațiilor intrazilnice) prin punctul de interconectare de la Isaccea, care ajung la Tiraspol.

În primele 5 zile de când Energocom asigură cu gaze și consumatorii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, au fost cumpărare și livrate în raioanele de est peste 11 milioane de metri cubi de gaze, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz (1-3 februarie – 5,725 milioane metri cubi, pe 4 februarie – 2,7 milioane metri cubi, pe 5 februarie – 2,850 milioane metri cubi).

Povestea Honda – Nissan se apropie de final mai repede decât se preconiza. Nissan caută deja un alt partener, dar va trebui să se mulțumească cu Renault CITEȘTE ȘI Povestea Honda – Nissan se apropie de final mai repede decât se preconiza. Nissan caută deja un alt partener, dar va trebui să se mulțumească cu Renault

Volumele furnizate zilnic către Tiraspol nu pot depăși 3 milioane de metri cubi.

Potrivit traderului de stat de la Chișinău, gazele sunt cumpărate de pe bursele din România și Bulgaria, fiind finanțate din grantului de urgență (mijloace financiare nerambursabile) oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice.

Prețul plătit de Energocom pentru volumul de gaze record importate via România este unul destul de piperat.

Profit.ro a semnalat că prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri BRM) a ajuns la 350 de lei/MWh, cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani, ca urmare a războiul comercial declanșat de administrația Trump, a majorării cererii regionale pentru alimentarea Transnistriei cu gaze, gradului redus de umplere a depozitelor și a unor probleme cu aprovizionarea cu gaze non-rusești a Balcanilor.

ULTIMA ORĂ Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi confirmă Profit.ro: Ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern, pot avea consecințe nefavorabile asupra medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi confirmă Profit.ro: Ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern, pot avea consecințe nefavorabile asupra medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară

Iar volumele tranzacționate pe BRM au crescut considerabil, atingând maxime istorice, în urma apariției noii cereri dinspre Republica Moldova.

Marți, de exemplu, volumul total tranzacționat pe cea mai importantă piață spot, cea pentru ziua următoare a fost unul record, de de 113 GWh, cantitate echivalentă cu aproximativ 44% din producția internă curentă, de 256 GWh/zi.

Dacă este adăugat și volumul tranzacționat în aceeași zi pe cealaltă piață spot, cea intraday, de 25,8 GWh (la un preț mediu de 317 lei/MWh), un nivel record de 138,8 GWh au fost tranzacționați pe piețele spot într-o singură zi, reprezentând 54% din producția internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
transnistria
balcani
pzu
intraday
record
importuri republica moldova