Supraimpozitarea producătorilor de energie: Neconstituțională în România, dar nu și în Germania. Cu ce diferă cele 2 situații

Supraimpozitarea producătorilor de energie: Neconstituțională în România, dar nu și în Germania. Cu ce diferă cele 2 situații
scris astăzi, 13:36

Curtea Constituțională din Germania a dat joi o decizie în favoarea unei politici guvernamentale care a cerut producătorilor de energie regenerabilă să-și cedeze veniturile în exces, pentru a ajuta la acoperirea creșterii costurilor la energie electrică în timpul crizei energetice din 2022/23, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Într-o acțiune în justiție, demarată de 22 de operatori de unități de producție de energie regenerabilă, au fost contestate prevederile legii privind plafonarea prețului energiei electrice în Germania, care i-a obligat pe producători să transfere profiturile în exces generate de pe urma electricității vândute în perioada decembrie 2022-iunie 2023, notează G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Astăzi este deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford. Mâine urmează alți kilometri CITEȘTE ȘI VIDEO Astăzi este deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford. Mâine urmează alți kilometri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fondurile au fost utilizate de autorități pentru plafonarea prețurilor la electricitate pentru gospodării și companii, în ideea de a atenua creșterea semnificativă a prețurilor la energie, după debutul invaziei rusești în Ucraina și perturbările apărute în exporturile de energie ale Rusiei spre Germania.

Reclamanții au susținut că măsurile au vizat în mod incorect producătorii de energie regenerabilă, în timp ce centralele pe gaze, care potrivit reclamanților au fost vinovate de creșterea prețurilor, au fost scutite de la taxa pe profiturile excepționale. De asemenea, reclamanții susțin că măsurile de sprijinire a consumatorilor ar fi trebuit finanțate prin mijloace cu un impact mai amplu la nivelul societății.

Prețurile apartamentelor noi cu 2 camere au crescut în București și cu 116%. Locuințele din Regie, mai scumpe ca în Drumul Taberei CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor noi cu 2 camere au crescut în București și cu 116%. Locuințele din Regie, mai scumpe ca în Drumul Taberei

Decizia de joi a judecătorilor de la Curtea Constituțională înseamnă că Guvernul de la Berlin nu va mai fi obligat să returneze cele aproximativ 750-850 de milioane de euro către operatorii afectați, o veste bună pentru finanțele publice ale Germaniei, care sunt și așa supuse la presiuni.

Președintele Curții Constituționale a Germaniei, Stephan Harbarth, a declarat că această colectare a profiturilor excepționale „a fost justificată ca reacție la o situație excepțională pe piața de electricitate, care a apărut după debutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022”.

VIDEO Profit Financial.forum - Mihaela Bîtu, CEO ING România: Nu vedem nicio criză majoră în 2025 în România. Cu excepția unei lebede negre CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Financial.forum - Mihaela Bîtu, CEO ING România: Nu vedem nicio criză majoră în 2025 în România. Cu excepția unei lebede negre

În România, pe 7 noiembrie, Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării. Motivarea deciziei nu a fost încă redactată și publicată.

Statul român a încasat din contribuția la Fondul de Tranziție Energetică peste 13 miliarde lei (circa 13,6 miliarde lei) în mod cumulat, în 2022 și 2023, bani pe care i-a folosit la compensarea furnizorilor de energie și gaze pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.

Curtea s-a pronunțat în urma reclamațiilor mai multor producători de energie regenerabilă, care au acuzat că dispozițiile legale privind impunerea și modul de calcul al suprataxei încalcă prevederile constituționale privind dreptul de proprietate, economia de piață, justa așezare a sarcinilor fiscale, securitatea juridică, nediscriminarea și egalitatea în fața legii.

Spre deosebire de situația din Germania, în România nu toți producătorii de energie pe gaze naturale au fost scutiți de supraimpozitare, ci doar cei care operează centrale în cogenerare ce livrează și agent termic pentru sistemele centralizate de încălzire a populației. De scutire au beneficiat și capacitățile de producție puse în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, indiferent de tehnologia de generare și de combustibil.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie neconstituțională
supraimpozitare producători energie
plafonare prețuri energie
preț energie
scumpire energie
ajutoare sociale energie