Statul român va încasa mai mulți bani din exploatarea zăcământului de cupru de la Roșia Poieni, aflat în concesiunea companiei Cupru Min SA Abrud, controlată integral de Ministerul Economiei, după majorarea redevențelor și taxelor miniere, relevă date analizate de Profit.ro.
Licența de exploatare a perimetrului Roșia Poieni, acordată inițial în 1999, expiră la finalul lunii în curs, iar autoritățile și compania pregătesc prelungirea ei cu încă 5 ani, până la 31 ianuarie 2030.
″Prelungirea duratei licenței este indisolubil legată de necesitatea actualizării anexelor actului de concesiune, respectiv a documentațiilor tehnico-economice care stabilesc condițiile privind desfășurarea activității miniere pe durata prelungirii convenite; în acest sens, prin actul adițional se modifică și alte clauze ale licenței de exploatare, precum cele privind redevența minieră (...)″, se arată într-un document oficial.
Legislația în vigoare stipulează că taxele și redevențele miniere ″se indexează anual cu rata inflației aferentă anului anterior, dacă nu este prevăzut altfel prin licențele/permisele de exploatare aflate în derulare (...)″ și că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) ″este autorizată să ia toate măsurile legale″ pentru a opera indexările menționate.
Acestea vor fi efectuate prin actul adițional de prelungire a licenței.
″Vor rezulta creșteri în ceea ce privește costurile de producție ca urmare a creșterii sumelor reprezentând redevențele miniere, a taxei pe activitatea minieră, a inflației și creșterii prețurilor materiilor prime și materialelor″, arată sursa citată, care apreciază totalul costurilor de exploatare a zăcământului, pentru perioada 1 februarie 2025 – 31 ianuarie 2030, la peste 1,5 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI TABEL Producția OMV Petrom a scăzut cu 3,5% în 2024, dar a depășit estimările companiei, chiar și pe cele revizuite. Cadrul legislativ trimite generarea de energie electrică în sector negativLegislația minieră prevede o redevență de 5% din valoarea producției pentru minereuri neferoase și o taxă anuală de exploatare de 53.041 lei/kmp, raportată la suprafața perimetrului. Prevederea privind actualizările cu inflația se aplică de anul trecut. Rata anuală a acesteia a fost de 6,61% în 2023 și de 5,1% în 2024.
Documentul include și estimări privind plusul de venituri bugetare rezultat din modificarea licenței de exploatare a zăcământului de cupru de la Roșia Poieni. Încasările suplimentare sunt prognozate, în medie, la un total de 21,6 milioane lei pe an, din care grosul (16,35 milioane lei) va merge la bugetul județului și localităților pe raza cărora se află perimetrul (80% din valoarea redevențelor), iar restul de 5,25 milioane lei – la bugetul central de stat (20% din redevențe, plus taxa de exploatare minieră).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ford Otosan a produs în România, pentru prima dată în istorie, peste 250.000 de mașini într-un an. Record pentru producția de autovehicule din RomâniaCupru Min SA Abrud a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit net de 46,8 milioane lei, față de pierderile de peste 30 milioane lei din perioada similară din 2023, veniturile totale ale companiei crescând cu peste 26%, la 218,3 milioane lei. Pe tot anul 2023, Cupru Min a avut pierderi de aproape 18 milioane lei, la venituri totale de 361,6 milioane lei. În primul semestru al anului trecut, Cupru Min a plătit redevențe miniere de peste 9,2 milione lei, iar în tot anul 2023 – de 17,2 milioane lei.
La Roșia Poieni, pe lângă cupru, se exploatează calcal și andezit, industrial și de construcție.