Statul dă în judecată Enel pentru încălcarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud

Statul dă în judecată Enel pentru încălcarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud
scris 6 mai 2016

Statul român vrea să dea în judecată grupul italian de utilități Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ulterior divizată în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, și să le ceară italienilor despăgubiri pentru dividendele pe care, în opinia autorităților române, Enel ar fi trebuit să le acorde statului din profiturile celor două companii pentru anul 2012, conform contractului de privatizare.

Astfel, în AGA din 29 aprilie a Societății de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE), având ca acționar unic Ministerul Energiei, s-a hotărât contractarea de servicii juridice de asistență și reprezentare "în litigiul internațional ce va fi demarat referitor la solicitarea daunelor-interese compensatorii egale cu valoarea dividendelor ce ar trebui să fie acordate vânzătorilor, pentru anul 2012, potrivit prevederilor contractului de privatizare Electrica Muntenia Sud, având ca părți SAPE SA în calitate de reclamantă vs. Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A în calitate de pârâte".

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, lucru care nu s-a întâmplat. Statul deține și în prezent, prin SAPE, cote de câte 23,57% din acțiunile celor două companii. După privatizare, Electrica Muntenia Sud a fost divizată în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, pentru separarea activităților de distribuție și furnizare de energie electrică, impusă de legislația europeană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au scăzut cu 5% în primele patru luni. În aprile, scăderea a depășit 18% CITEȘTE ȘI Înmatriculările Dacia în Marea Britanie au scăzut cu 5% în primele patru luni. În aprile, scăderea a depășit 18%

Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro. HG-ul prevedea și dreptul statului de a primi dividende de la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia până în momentul în care Enel ar fi preluat participațiile de câte 13,57% la cele două companii, potrivit contractului de privatizare.

În 2014, statul a deschis un litigiu împotriva Enel la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris, acuzând neîndeplinirea de către Enel a obligației de cumpărare a participațiilor menționate mai sus și cerând daune de 521,5 milioane euro, sumă egală cu prețul care ar fi trebuit achitat de italieni. 

În 2012, Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia au raportat profituri nete cumulate în sumă totală de 278,6 milioane lei. În condițiile distribuirii integrale sub formă de dividende a profitului, statului ar fi trebuit să încaseze în total 65,6 milioane lei. 

Justiția americană a admis o plângere împotriva Facebook, acuzat că stochează ilegal datele biometrice ale utilizatorilor CITEȘTE ȘI Justiția americană a admis o plângere împotriva Facebook, acuzat că stochează ilegal datele biometrice ale utilizatorilor

SAPE a fost înființată în 2014 prin divizarea parțială a Electrica SA și cuprinde participațiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuție, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri și Hidro Tarnița.

Societatea a moștenit și litigiile dintre Electrica SA și cumpărătorii participațiilor majoritare la filialele de distribuție ale Electrica SA, respectiv Enel, E.ON și CEZ, care au ca principal obiect neîndeplinirea de către aceștia a obligațiilor post-privatizare asumate, în special a celor referitoare la investițiile în dezvoltarea companiilor preluate.

În august 2014, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, îi transmitea lui Luca D’Agnese, membru în board-ul Enel, responsabil cu activitatea internațională a corporației, în cadrul unei întâlniri, că statul român vrea clarificarea situației dividendelor care i se cuvin de la societățile de distribuție deținute de Enel în România.

Numărul de firme și persoane fizice cu credite de peste 20.000 de lei și restanțe la bănci a scăzut cu 3,5% în martie CITEȘTE ȘI Numărul de firme și persoane fizice cu credite de peste 20.000 de lei și restanțe la bănci a scăzut cu 3,5% în martie

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situației dividendelor în societățile de distribuție deținute de Enel în România, dar și faptul că, din punct de vedere al statului român, rețelele de distribuție reprezintă active cu caracter strategic", declara Nicolescu.

La acel moment, italienii tocmai anunțaseră că au început procesul de vânzare a operațiunilor de distribuție și vânzare de energie din România și de producție de energie din Slovacia, în cadrul unui program al grupului italian de reducere a datoriilor. Între timp, Enel a renunțat la planul de vânzare a activelor din România.

În raportul său anual pe 2012, Curtea de Conturi afirma că statul român nu a urmărit respectarea contractelor de privatizare a filialelor regionale de distribuție ale Electrica SA către Enel, E.ON și CEZ, consecința fiind că nu a încasat dividendele care i se cuveneau din profiturile consemnate de societățile respective până la transferul către cumpărători al drepturilor de proprietate asupra acțiunilor vândute și, de asemenea, nu a aplicat penalitățile prevăzute în contractele de privatizare pentru nerespectarea de către cumpărători a unor clauze contractuale. Curtea preciza că a sesizat și organele de cercetare penală, faptele constatate prezentând indicii de încălcare a legii penale.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel distributie muntenia
enel energie muntenia
sape
electrica muntenia sud
privatizare distributie energie
privatizari strategice