Valva de protecție, mecanismul menit să prevină scurgerile de gaze, era în curs de a fi instalată la sonda de la Moftinu Mare, județul Satu Mare, în momentul în care la sondă a izbucnit un incendiu în noaptea de duminică spre luni, se arată într-o informare a operatorului sondei, compania poloneză Serinus Energy, remisă burselor din Toronto și Varșovia.
Un puternic incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni la o sondă de gaz din zona localității Moftinu Mare, din județul Satu Mare. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Satu Mare, Adriana Pop, citată de News.ro, incendiul a a fost anunțat la ora 1:35. Pentru stingerea focului intervin 29 de subofițeri de pompieri, cinci ofițeri și 7 autospeciale. Pop a precizat că incendiul nu afectează localitățile din zonă, neexistând riscuri din acest punct de vedere.
"În timpul unei operațiuni de retina de pregătire a sondei Moftinu 1001 pentru intrarea în producție a avut loc o eliberare neașteptată de gaze, care ulterior a luat foc. Compania era în curs de scoatere din suspensie a sondei, înainte de demararea producției. La momentul incidentului, valva de protecție (Blow-out Preventer - “BOP”) era în curs de a fi instalată la capul sondei. Platforma sondei a fost evacuată și securizată, iar întreg personalul companiei și al contractorilor este în siguranță și nu a suferit răni", transmite Serinus Energy.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, supervizorul sondei și contractorul de foraj lucrează în prezent pentru restabilirea controlului asupra sondei.
"Pompierii din județul Satu Mare se află la fața locului pentru stingerea incendiului. Oficiali ai autorității locale din Moftinu Mare, ai județului Satu Mare și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale se află de asemenea la fața locului. Cauza incidentului nu este cunoscută în prezent, iar preocuparea de bază a companiei este readucerea sondei sub control, rapid și în condiții de siguranță", se mai afirmă în comunicat.
Serinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect.
Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.