Revista americană de business Forbes prezintă topul miliardarilor, pe 2025.
Acum, 6 români se regăsesc în clasamentul celor mai bogați oameni din lume.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Deși pe listă se află aceleași nume, ordinea lor pe „podiumul” oamenilor de afaceri din România s-a modificat.
Astfel, pe primul loc între miliardarii români se află cofondatorii companiei IT americane Databricks, Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani). La nivel global, aceștia ocupă poziția 1462, fiecare având o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, arată StartUp Cafe

Deși locuiește de mulți ani în SUA, unde predă informatică la Universitatea UC Berkeley din California, Ion Stoica este considerat miliardar român de către cei de la Forbes. Stoica este co-fondator și președinte executiv al Databricks, companie care a ajuns la o valoare estimată la 62 de miliarde de dolari în ianuarie 2025. A fost CEO al companiei de la înființarea acesteia în 2013 până la începutul anului 2016, când a predat conducerea co-fondatorului Ali Ghodsi.
Înainte de Databricks, Stoica a cofondat startup-ul de streaming video Conviva. Totodată, este co-fondator al startup-ului Anyscale.
Matei Zaharia, co-fondator și CTO al Databricks, s-a născut în România, dar când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.
Pe locul al treilea în topul miliardarilor români se află Ion Țiriac (85 ani), cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari. Țiriac ocupă poziția 1688 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, sport. Președintele grupului Țiriac este cunoscut și pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost și hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964, potrivit Forbes. Și-a început cariera de investitor după căderea comunismului în România și a înființat, ulterior, grupul Țiriac. Deține o colecție de mașini și motociclete de peste 400 de modele, inclusiv automobile care au aparținut anterior lui Al Capone, Sammy Davis Jr. și Elton John.

Dragoș Pavăl (58 ani) s-a clasat pe locul 1763 la nivel mondial și pe locul 4 în topul miliardarilor români. Averea sa este estimată la 2 miliarde de dolari. El este cunoscut pentru Dedeman, companie din domeniul materialelor de construcții și bricojal, pe care o deține împreună cu fratele său, Adrian Pavlă. Compania, cu vânzări de 2 miliarde de dolari, are 57 de magazine care comercializează aproximativ 60.000 de produse, de la unelte și materiale de construcție până la mobilă și electrocasnice, conform Forbes. Frații au fondat afacerea în 1992, cu un singur magazin în Bacău. De asemenea, ei dețin acțiuni la mai multe companii românești listate la bursă și un portofoliu imobiliar în București și în Cluj.
Daniel Dines, în vârstă de 53 de ani, s-a clasat pe locul 2356 în topul miliardarilor pe anul 2025, cu o avere estimată la 1,4 miliarde dolari. Comparativ cu anul 2024, când averea sa era evaluată la 2,7 miliarde de dolari, aceasta a scăzut semnificativ. Astfel, Dines a coborât de pe primul loc între cei mai bogați români pe poziția a cincea. Originar din județul Bacău, din orașul Onești, Daniel Dines este cunoscut drept co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” dat de România și prima companie fondată la noi și listată pe Bursa de la New York. Dines este, de asemenea, un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.
În fine, Adrian Paval s-a clasat pe locul 2479 la nivel mondial, cu o avere estimată la 1,3 miliarde de dolari. Așa cum spuneam, Adrian, în vârstă de 56 ani, este co-fondator al imperiului Dedeman - Pavăl Holding, business fondat în 1992.
La nivel internațional, clasamentul miliardarilor Forbes este condus de:
- Elon Musk (53 ani), cu o avere estimată la 345,6 miliarde de dolari. Elon Musk a co-fondat șapte companii, inclusiv producătorul de mașini electrice Tesla, producătorul de rachete SpaceX și startup-ul de inteligență artificială xAI.
- Mark Zuckerberg (40 ani), cu o avere estimată la 216 miliarde dolari. Zuckerberg a înființat Facebook în 2004. În prezent, el deține aproape 13% din acțiunile companiei. În 2021, Facebook și-a schimbat numele în Meta.
- Jeff Bezos (61 ani), cu o avere estimată la 215 miliarde de dolari. Jeff Bezos a fondat gigantul de comerț online Amazon în 1994. Bezos a renunțat la funcția de CEO pentru a deveni președinte executiv în 2021. În prezent, conform Forbes, el deține puțin sub 10% din companie. El deține The Washington Post și Blue Origin, o companie aerospațială care dezvoltă rachete.