Companiei românești Artrom Steel Tubes SA, proprietara și operatoarea uzinei producătoare de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și a oțelăriei pentru țevi de la Reșița, care însumează încasări anuale de circa 2 miliarde lei și peste 2.000 de angajați, îi este interzis în continuare de către ANAF să efectueze plăți către acționarul majoritar (practic unic, cu deținere de 99,999914%) Artrom Investment GmbH, din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei, relevă datele analizate de Profit.ro.
Asta chiar dacă, de la finalul lui 2022, acesta nu mai face parte din grupul TMK al magnatului rus sancționat Dmitri Pumpianski, fiind preluat indirect de către oamenii de afaceri sârbi Milutin Nikolic și Pavle Kavran.
ANAF a blocat conturile din România ale Artrom Steel Tubes SA (pe atunci TMK Artrom SA) și pe cele ale acționarului majoritar Artrom Investment GmbH (pe atunci TMK Europe Gmbh) la o lună după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei din urmă cu peste 3 ani, pe 24 și 25 martie 2022.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conturile Artrom Steel Tubes SA au fost deblocate după câteva luni, pe 29 iunie 2022, după ce compania a intrat sub regim de supraveghere de către ANAF. Cele ale acționarului majoritar, înregistrat în Germania, sunt blocate și în prezent, acesta neputând primi plăți de la subsidiara de producție din România.
″(…) sunt în derulare demersuri juridice împotriva autorității fiscale a statului român, care a plasat subsidiara Artrom Steel Tubes SA sub supraveghere oficială. În acest context, a fost desemnat un supraveghetor oficial pentru a preveni efectuarea de plăți de către subsidiară către compania-mamă Hefestos Artrom GmbH (redenumită între timp Artrom Investment GmbH – n.r.). Dat fiind că, în opinia managementului, această conduită este ilegală, contravenind legislației UE, se așteaptă ca măsurile să fie ridicate sau relaxate, astfel încât plățile să poată fi efectuate din nou în viitorul previzibil. (…)
În principiu, această circumstanță nu prezintă nici un pericol pentru continuitatea existenței Hefestos Artrom GmbH (Artrom Investment GmbH – n.r.), existând suficiente lichidități pentru continuarea operațiunilor de business pe termen scurt și mediu. Dacă însă plățile ar fi interzise pe termen lung, continuitatea existenței companiei ar fi pusă în pericol″, se arată într-un document oficial al entității din Serbia care controlează Artrom Investment GmbH, acționarul majoritar al Artrom Steel Tubes SA din România.

Compania românească a terminat anul 2023 cu profit net de peste 55 milioane lei, în scădere de la 80,6 milioane lei în 2022, și cu venituri totale de 1,92 miliarde lei (2,35 miliarde lei în anul anterior), conform celor mai recente date raportate Ministerului Finanțelor.
La finalul lui 2022, acționarul majoritar Artrom Investment GmbH a fost preluat, de la grupul rus TMK al lui Dmitri Pumpianski, de către Hefestos 1 Holding DOO din Serbia, controlat de Hefestos Capital DOO tot din țara vecină, al lui Milutin Nikolic și Pavle Kavran. După un an, în decembrie 2023, Hefestos 1 Holding DOO a fost rebotezat Invigo Capital DOO, iar Nikolic și Kavran au preluat în nume propriu câte 50% din capitalul vehiculului juridic.

Artrom Investment GmbH a dat în judecată ANAF în ianuarie anul trecut, cerând revocarea ordinului din 2022 al Fiscului de blocare a conturilor și a 2 decizii ale Agenției din 2023 legate de acesta, argumentul principal fiind preluarea companiei de către Nikolic și Kavran.
În februarie 2025, însă, instanța românească de judecată a decis suspendarea procesului local până la soluționarea recursului înaintat de Consiliul UE la hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din vara trecută, care încuviințase cererea lui Dmitri Pumpianski de a fi scos de pe ″lista neagră″ a UE cu oameni de afaceri ruși sancționați.

La proces, ANAF a susținut inclusiv că noul proprietar sârb nu ar avea capacitatea financiară de a susține activitatea companiei preluate de la ruși.
″Conform informațiilor puse la dispoziție de către societate, coroborate cu informațiile din raportul ORBIS generat la data 10.01.2023, a reieșit faptul că societatea din Serbia căreia i-au fost transferate acțiunile nu prezintă capacitatea economică necesară desfășurării unor asemenea operațiuni economice, aspect confirmat și de opinia autorităților din celelalte state membre. Cel puțin în ceea ce privește activitatea din România, din informațiile puse la dispoziție până în prezent de către societate, respectiv de către noul acționariat, se poate constata că acesta din urmă nu ar deține expertiză în domeniul de activitate al grupului TMK, iar din informațiile privind situațiile financiare anuale, nu au fost identificate eventualele resurse economice de care dispune grupul Hefestos pentru a susține continuitatea activităților industriale ale grupului TMK″, a spus ANAF în instanță.

″Pârâta (ANAF – n.r.) (...) a precizat că la emiterea actelor administrative în prezenta cauză au fost avute în vedere și documente clasificate strict secret. (...) Pârâta (...) apreciază că informațiile clasificate strict secret ar trebui solicitate de la emitenții acestora care au fost indicați în documentele depuse. Curtea reține că și acele informații privind emitenții care au fost depuse pentru prezentul termen sunt considerate drept clasificate/confidențiale/nedestinate publicității (...).
Reclamanta (Artrom Investment GmbH – n.r.) (...) înțelege că nu este vorba despre documente secrete, ci confidențiale, diferența de regim juridic fiind majoră între aceste două categorii de înscrisuri. Or, dacă înscrisurile sunt confidențiale, apreciază că trebuie să le fie adus la cunoștință conținutul acestora, urmând desigur ca partea să respecte confidențialitatea documentului respectiv, sau să fie puse la dispoziție din document pasajele necesare așa fel încât reclamanta să aibă cunoștință pe ce s-a întemeiat o hotărâre a statului român prin ANAF. Reclamanta (...), în completare, solicită Curții să aibă în vedere că acesta este al treilea termen la care ANAF menționează că va pune la dispoziție/va transmite documente și refuză să o facă. Curtea reține că s-au depus anumite documente, dar rămâne de observat dacă pot fi luate în considerare și în ce condiții″, este menționat în motivarea deciziei Curții de Apel București din 7 februarie 2025, de suspendare a procesului.

Artrom Investment GmbH (pe atunci TMK Europe GmbH) s-a mai judecat cu ANAF pentru deblocarea conturilor, tot fără succes, și în perioada 2022-2023. Atunci, argumentul fusese că, în martie 2022, Pumpianski își vânduse deținerea de 100% la TMK Steel Holding Ltd din Cipru, prin care controla indirect TMK Europe GmbH, către 6 persoane fizice, tot de naționalitate rusă, dar nesancționate de UE.
Solicitarea de deblocare a conturilor a fost respinsă atunci după ce Ministerul Afacerilor Externe din Cipru a transmis ANAF că transferul acțiunilor de la Pumpianski la cei 6 nu a fost înregistrat la registrul comercial cipriot și ″nici nu va fi aprobat″, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, potrivit datelor din dosar, analizate de Profit.ro.
Ulterior, ANAF a afirmat și că, din informații prezentate de alte state membre UE, ar rezulta că ″sunt în curs de desfășurare investigații cu privire la activitățile cu caracter fictiv operate prezumtiv pentru eludarea sancțiunilor internaționale de către societățile implicate în transferul părților sociale″ și că ″autoritățile cipriote au constatat în condițiile de vânzare (a acțiunilor TMK Steel Holding Ltd de către Pumpianski celor 6 cumpărători – n.r.) elemente caracteristice unor operațiuni fără caracter economic, în principal referitor la prețul de vânzare al companiei, plătibil în 5 ani″.

În ianuarie anul acesta a fost transmis că o entitate din Statele Unite, GLGH Steel, subsidiară a Great Lakes Global Holdings (GLGH), prezentată drept ″o companie de investiții cu sediul în Chicago, Illinois″, a încheiat în noiembrie 2024 un acord de cumpărare de acțiuni pentru achiziția Artrom Steel Tubes SA din România, proprietara uzinelor siderurgice de la Slatina și Reșița, cu ″foștii proprietari sârbi″, tranzacția fiind ″supusă aprobărilor de reglementare necesare din partea autorităților române″.
″Deoarece suntem interesați să explorăm noi oportunități pentru Artrom, sperăm ca noul guvern (român – n.r.) să poată face cât mai repede posibil pașii necesari pentru a permite Artrom să își desfășoare activitatea în mod normal. În cazul în care aceste condiții vor fi îndeplinite, suntem încrezători că Artrom se poate lansa pe o nouă traiectorie de afaceri, concentrându-se pe domenii strategice precum producția pentru industria de apărare și decarbonizarea, care necesită investiții substanțiale din partea grupului nostru″, declara, în comunicat, Adam Hitchcock, prezentat drept ″fondator și managing partner GLGH″.

Tot în ianuarie 2025, Adam Hitchcock a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Artrom Steel Tubes SA, prin hotărîre AGA. Compania este controlată în continuare de către Artrom Investment GmbH, potrivit termene.ro. Nu este limpede dacă deal-ul anunțat drept convenit în noiembrie vizează doar societatea românească Artrom Steel Tubes SA sau Artrom Investment GmbH cu totul.
Contactate de Profit.ro pentru detalii, explicații și eventuale reacții, nici potențiala cumpărătoare americană GLGH și nici actuala proprietară Invigo Capital din Serbia, fostă Hefestos, nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Pe pagina sa de internet, Great Lakes Global Holdings, care își declară sediul în același apartament de lux din Chicago cu cel al unui dezvoltator imobiliar major din oraș, se prezintă drept ″o companie-holding situată la intersecția dintre finanțe și politică″, ce ″dezvoltă, execută și administrează situații speciale de oportunități de investiții ce necesită capital și soluții politice″, intrând în parteneriate ″cu alte instituții – manageri de active, bănci de investiții, firme de avocatură, lobbyști și companii de consultanță – pentru a livra în mod integrat planificare și execuție″.
În comunicatul de presă și pe contul Linkedin al fondatorului-partener, se menționează că Adam Hitchcock a fost director general la Guggenheim Partners, firmă de consultanță și investiții ″de top la nivel mondial″, cu active în gestiune de peste 300 de miliarde de dolari, și că, înainte de a intra în industria financiară, a lucrat la Casa Albă în regimul Obama, în Biroul șefului de cabinet al președintelui Statelor Unite și în Consiliul Consilierilor Economici, fiind anterior și membru al Consiliului pentru Climă la Banca de Export-Import a SUA, precum și consilier al primarului din Chicago, Richard M. Daley.
Comunicatul, transmis prin intermediul firmei de PR Șerban&Musneci Associates, pagina de internet și contul Linkedin sunt singurele surse disponibile de informații online despre Great Lakes Global Holdings, nici aceasta și nici subsidiara GLGH Steel nefigurând în registrul oficial de companii al municipalității Chicago, nici în cel al statului Illinois și nici în vreun registru federal american, potrivit documentării Profit.ro.

Între timp, conform datelor publicate recent de autoritățile de la Belgrad și preluate și de presa din Serbia, acționarul majoritar al Artrom Investment GmbH, Invigo Capital al lui Milutin Nikolic și Pavle Kavran, a înregistrat în 2023, după ce a preluat Artrom de la ruși, un profit net de aproape 23 miliarde de dinari (circa 196 milioane euro), al patrulea în topul celor consemnate în anul respectiv de companiile din țara vecină, fiind depășit doar de giganții sârbi din energie (Elektroprivreda Srbije), telecomunicații (Telekom Srbija) și industria petrolieră (NIS Gazpromneft).
Veniturile operaționale ale Invigo Capital au fost de 36 de miliarde de dinari (peste 307 milioane euro) în 2023.

Din grupul de companii preluat de la TMK al lui Pumpianski de către sârbi mai fac parte firmele de trading care intermediază exporturile și importurile Artrom către și din Europa (Artrom Italia SRL și Hefestos SPS SA Geneva), Statele Unite (Artrom USA LLC Houston, Texas) și Orientul Mijlociu (SPS Middle East Dubai), precum și fabrica de țevi Gulf International Pipe Industry (GIPI) din Oman.
Sancțiunile UE anti-Rusia de după invadarea Ucrainei de către trupele Kremlinului în februarie 2022 au împiedicat compania românească Artrom Steel Tubes SA, în aprilie 2022, să-și plătească rata la un credit în valoare de 37,5 milioane euro (185,5 milioane lei) către banca rusă de stat VTB Bank, potrivit datelor Invigo Capital. Împrumutul a fost rambursat anticipat integral de către grupul-mamă rus TMK în aceeași lună a lui 2022.
Aceleași sancțiuni au împiedicat Artrom Steel Tubes SA, tot atunci, să transfere către TMK încasări de peste 370 milioane lei din vânzarea de mărfuri siderugice produse în Rusia pe piețele din Europa și America de Nord. Ambele sume figurau drept datorii pe termen lung ale Artrom Steel Tubes SA față de TMK la 31 decembrie 2022.
Preluarea Artrom de către sârbi a fost anunțată oficial în ianuarie 2023.