Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a înregistrat în primele 3 trimestre din 2024 pierderi de 66,7 milioane dolari, de aproape 20 de ori mai ridicate comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat pierderi de 3,5 milioane dolari.
Cifra de afaceri a companiei s-a diminuar cu aproximativ 12%, la 3,5 miliarde dolari.
Rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și volatilitatea cotațiilor pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere, respectiv evoluția marjelor de rafinare, înregistrate la nivel internațional.
„Rafinăriile Petromidia și Vega funcționează la capacitate optimă, la un nivel pe care l-am anticipat după reluarea proceselor operaționale, în urma finalizării tuturor lucrărilor din timpul reviziei generale. A fost un proiect dificil, cu multe acțiuni importante, dar care ne asigură funcționarea la standarde ridicate de eficiență și siguranță. Eforturile s-au reflectat în activitatea din al treilea trimestru, care ne arată trend-ul ascendent, susținut inclusiv de lucrările efectuate în revizie”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.
70% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – septembrie 2024 au fost direcționați pe piața autohtonă, restul fiind exportați către subsidiarele Grupului KMG International. Rompetrol este cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și are o prezență semnificativă în Bulgaria.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO&DOCUMENT A fost semnat contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară CernavodăValoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primele 9 luni ale anului, s-a ridicat la 701 milioane de dolari, pe fondul unui volum de aproape un milion de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – septembrie 2024.
În plus, compania a achitat statului român 1,12 miliade de dolari în primele 9 luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuția la solidaritate pentru anul 2023, pe care compania a atacat-o la Curtea Constituțională, iar 6,1 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului semestru din 2024.
Segmentul de rafinare a atins o cifră de afaceri brută de 3 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de 94,2 milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI FOTO Al doilea operator de înmagazinare gaze naturale din țară începe construirea unei noi stații de comprimare la depozitul din Mureș, destinată creșterii capacității de stocareÎn primele 9 luni ale anului, anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 2,43 miliarde de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu primele 9 luni din 2023. Profitul operațional (EBITDA) al segmentului s-a menținut la un nivel asemănător anului trecut – 64,6 milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 9,5 milioane de dolari.
Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creștere de 8% și au ajuns la 910 mii de tone de carburanți, în România, principala piață de comercializare a produselor obținute în rafinăria Petromidia. Creșterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol Rafinare direcționează circa trei sferturi din carburanți pe piața internă.
Pe de altă parte, vânzările en-gros au fost puternic afectate – un declin de 38% – de scăderea randamentelor de producție, dar și de accesul pe piață al produselor finite provenite din afara spațiului comunitar, la cotații scăzute, comparativ cu produsele obținute în rafinăriile europene.
CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul mondial Trafigura începe lucrările la proiectul de parc eolian românesc cumpărat de la suedezii de la OX2. Energie vândută în avans pe 12 aniRompetrol a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari în 2023, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022. Compania anunța atunci că, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.
Rompetrol Rafinare este listată pe BVB (RRC) și, la ultimul preț de 0,07 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 1,86 miliarde lei.