Depomureș, al doilea operator de înmagazinare de gaze naturale din România, care deține un depozit cu capacitate de 300 milioane metri cubi în județul Mureș, a demarat lucrările de execuție la proiectul de construire a unei noi stații de comprimare în cadrul depozitului, atât pentru injecția gazelor în depozit, cât și pentru extracția acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT).
Compania este controlată de grupul francez Engie, cu 59,59% din capital, al doilea acționar ca importanță fiind compania românească de stat Romgaz (40,4%), care deține și cel mai mare operator de înmagazinare din țară, Depogaz.
Valoarea totală a investiției Depomureș va fi susținută din fonduri proprii și din surse atrase, inclusiv un grant în valoare de 12,77 milioane de euro, accesat prin Programul CEF Energy (Connecting Europe Facility).
Proiectul este planificat să fie finalizat în cursul anului 2026.
Proiectul are ca scop creșterea creșterea capacității de stocare a depozitului de gaze naturale cu 33%, de la 300 la la 400 milioane metri cubi (+100 milioane mc, echivalentul a circa 1 TWh), contribuind astfel la întărirea securității aprovizionării pe timp de iarnă și în perioadele cu vârf de consum, când este necesară activarea acestei surse pentru acoperirea cererii de consum.
Facilitatea de înmagazinare a Depomureș
Investiția va avea ca rezultat și creșterea flexibilității depozitului, prin mărirea debitelor zilnice de injecție/extracție cu 75%, de la circa 2 milioane până la 3,5 milioane metri cubi (+1,5 milioane mc/ zi, echivalentul a circa 15,8 GWh), contribuind în acest fel la creșterea flexibilității sistemului energetic în ansamblu.
Potrivit Depomureș, va crește și gradul de integrare, eficiență și competitivitate al pieței interne, prin reducerea și prevenirea blocajelor de infrastructură legate de furnizarea gazelor, proiectul contribuind astfel la consolidarea rezilienței infrastructurii energetice naționale.
CITEȘTE ȘI FOTO Dacia Duster s-a calificat în finala Car of The Year (Mașina Anului în Europa)″În contextul actual, cu provocările energetice crescute în Europa, mai ales după conflictele geopolitice recente, România joacă un rol important pentru diversificarea aprovizionării, putând oferi o alternativă regională la gazele rusești și contribuind la stabilitatea aprovizionării țării și în regiune. Dezvoltarea infrastructurii energetice, inclusiv prin extinderea capacității de înmagazinare a gazelor naturale este, în acest sens, vitală, iar Depomureș rămâne un pilon important în asigurarea securității energetice a României și a regiunii. Acest proiect strategic ne va permite să răspundem prompt și eficient cerințelor pieței, contribuind totodată la securitatea energetică locală și regională″, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Depomureș, Dan Pantilie.
Anul acesta, acționarii Depomureș au efectuat o majorare de capital prin aport în numerar cu 44,55 milioane lei, Engie contribuind cu 26,55 milioane lei, iar Romgaz – cu 18 milioane lei.