Grupul de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a raportat un profit net de 302,4 milioane lei pe primele 9 luni din 2024, în scădere cu 38,4% față de perioada similară a anului trecut, după ce activitatea de furnizare de electricitate a intrat pe pierdere – una masivă – din cauza prăbușirii sumelor încasate de la stat sub formă de compensații pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.
Astfel, reducerea de profit a grupului a fost ″generată în principal de efectul negativ de 438,3 milioane lei din variația rezultatului net al segmentului de furnizare (de la profit 78,5 milioane lei la 9 luni 2023 la pierdere 359,8 milioane lei la 9luni 2024), compensat parțial de efectul pozitiv de 274,6 miioane lei din variația segmentului de distribuție (de la profit 377,2 milioane lei la 9 luni 2023 la profit 651,8 milioane lei la 9 luni 2024)″, potrivit raportului trimestrial al Electrica SA.
Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu aproximativ 255 milioane lei (sau 8,1%), la 3,3906 miliarde lei, de la 3,1356 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2023, în principal ca urmare a faptului că, de la 1 ianuarie 2024, tarifele reglementate de distribuție s-au majorat cu circa 6,8% comparativ cu cele din T2 2023. La asta s-a adăugat creșterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 5,1%.
″În ceea ce privește segmentul de furnizare, în primele nouă luni ale anului 2024, veniturile au scăzut cu 15,2%, la 4,531 miliarde lei, această variație fiind generată, în principal, de scăderea costului de achiziție cu aproximativ 41% (ceea ce determină venituri din subvenții mai reduse și modificarea dată de noul ghid ANRE din data de 29 iulie 2024 cu privire la noul calcul al sumelor de recuperat din plafonare - subvenții) și de scăderea volumelor din vânzare de energie electrică cu 2%. Contribuția segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale grupului este în proporție de 70,2%″, precizează compania.
Potrivit acesteia, veniturile de la stat din compensații pentru plafonare s-au prăbușit cu peste 1,7 miliarde lei, de la mai mult de 2,55 miliarde lei în primele 9 luni din 2023 la numai 836,6 milioane lei în ianuarie-septembrie 2024.
″În data de 29.07.2024, ANRE a modificat Ghidul de completare a datelor care se încarcă pe portalul ANRE în vederea decontării de la bugetul de stat a sumelor aferente plafonării prețurilor la clienții finali, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2024, pentru energie electrică. Principalele modificări constau în recunoașterea cantității pentru care se face decontarea, respectiv consumul facturat pentru luna de analiză, și modul de alocare a dezechilibrelor pe baza ponderii consumului realizat de fiecare categorie de clienți (eligibili și FUI, inclusiv piața angro). Acest algoritm de alocare a costurilor cu achiziția impactează în mod semnificativ recuperarea integrală a costurilor înregistrate de furnizori″, afirmă Electrica SA.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană, chemată să dea explicații la tribunalul UE în cazul SMS-urilor între von der Leyen și șeful PfizerGrupul a pus în funcțiune investiții în valoare de 330,6 milioane lei, în creștere cu 1,8% față de cele de 324,9 milioane lei din primele 9 luni din 2023. În ultima parte a lunii octombrie, Electrica SA a finalizat și pus în funcțiune parcul fotovoltaic Vulturu, cu putere instalată de 12 MW.
″Rezultatele consolidate pentru primele nouă luni ale acestui an reflectă complexitatea unui context economic și de reglementare dinamic, dar și angajamentul nostru ferm de a răspunde acestor provocări cu responsabilitate și viziune strategică. Am intensificat investițiile și am realizat progrese semnificative în implementarea strategiei noastre. În mod special, extinderea portofoliului în domeniul energiei regenerabile și finalizarea proiectului Vulturu demonstrează angajamentul nostru față de tranziția energetică. Rămânem dedicați obiectivului de a eficientiza și extinde operațiunile, de a consolida baza de active reglementate și de a crește reziliența companiei în fața provocărilor pieței. Creșterea volumelor de energie distribuită și investițiile semnificative în modernizarea infrastructurii demonstrează determinarea noastră de a oferi servicii de înaltă calitate pentru cei aproape 4 milioane de consumatori ai noștri″, a declarat CEO-ul Electrica SA, Alexandru Chiriță.