Aurul - ascensiune spectaculoasă. Merge spre cel mai bun trimestru din 1986

Profitul tău   
Aurul - ascensiune spectaculoasă. Merge spre cel mai bun trimestru din 1986

Prețul aurului și-a continuat astăzi ascensiunea spectaculoasă.

A depășit pragul de 3.100 de dolari pe uncie și atingând un nou maxim istoric, pe fondul incertitudinii generate de tarifele comerciale care alimentează inflația și încetinesc creșterea economică.

Urmărește-ne și pe Google News

Cererea pentru active de refugiu a crescut semnificativ, iar metalul prețios se îndreaptă spre cel mai bun trimestru din ultimii 38 de ani, relatează Reuters.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Încrederea în economia românească este în revenire GRAFICE CITEȘTE ȘI Încrederea în economia românească este în revenire GRAFICE

Prețul aurului spot a crescut cu 1%, ajungând la 3.116,94 dolari/uncie în jurul orei 20:44 (ora României), după ce anterior atinsese un vârf istoric de 3.128,06 dolari. Contractele futures pe aur în SUA au urcat cu 1,2%, închizând la 3.150,30 dolari, arată news.ro.

”Incertitudinea continuă privind tarifele comerciale a afectat piețele de acțiuni și a generat un nou val de cumpărări de aur ca activ de refugiu. Chiar dacă pot apărea corecții tehnice, trendul ascendent rămâne solid, cu fundamente puternice”, a declarat David Meger, director de tranzacționare metale la High Ridge Futures.

Președintele american Donald Trump este așteptat să anunțe pe 2 aprilie un nou set de tarife reciproce, în timp ce taxele pe automobile vor intra în vigoare pe 3 aprilie. Trump a amenințat duminică și cu tarife secundare între 25% și 50% pentru cumpărătorii de petrol rusesc, dacă va considera că Moscova blochează eforturile sale de a încheia războiul din Ucraina.

FOTO Cel mai mare producător de țigle metalice din Polonia a părăsit România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare producător de țigle metalice din Polonia a părăsit România

Aurul a câștigat aproximativ 18% de la începutul acestui an, după o creștere de peste 27% în 2024, susținut de politicile monetare favorabile, achizițiile masive ale băncilor centrale și cererea pentru fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri).

Supracumpărare tehnică, dar trend intact

Din punct de vedere tehnic, indicele RSI (Relative Strength Index) al aurului este peste 77, ceea ce indică o zonă de supracumpărare. Totuși, analiștii spun că impulsul actual depășește logica tehnică standard.

Marile bănci de pe Wall Street și-au majorat previziunile pentru aur, pe fondul tensiunilor comerciale și al cererii puternice din partea băncilor centrale. Goldman Sachs estimează că prețul aurului ar putea depăși 4.500 de dolari în următoarele 12 luni în condiții extreme de piață.

”Vedem semnale de cumpărări intense din China, iar incertitudinile legate de politica comercială a lui Trump vor încuraja fondurile macro să achiziționeze și mai mult aur”, a declarat Daniel Ghali, strateg în materii prime la TD Securities.

Prăbușire neașteptată - 23andMe, evaluată odată la peste 3 miliarde dolari, declară falimentul și caută rapid un cumpărător. Demisie la vârf CITEȘTE ȘI Prăbușire neașteptată - 23andMe, evaluată odată la peste 3 miliarde dolari, declară falimentul și caută rapid un cumpărător. Demisie la vârf

Evoluții pe alte metale prețioase

Argintul spot a scăzut ușor cu 0,6%, la 33,90 dolari/uncie, platina a urcat cu 0,5%, până la 996,20 dolari, iar paladiul a crescut cu 1,2%, ajungând la 982,94 dolari. Toate cele trei metale se află pe plus la nivelul lunii martie.

”Argintul nu a beneficiat de aceeași creștere ca aurul, situația reflectă mai degrabă forța specifică a aurului decât o slăbiciune a argintului”, a mai precizat Ghali.

Aurul continuă să fie perceput ca un refugiu sigur într-un climat global dominat de tensiuni comerciale și incertitudine economică, iar investitorii par dispuși să ignore semnalele de supracumpărare pentru a se proteja împotriva riscurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
pret