Termocentralele pe cărbune din Polonia, care trebuie închise treptat pentru îndeplinirea obiectivelor climatice asumate de țară față de Uniunea Europeană, ar putea fi menținute în funcțiune pentru a exporta energie electrică în Ucraina, al cărei sistem energetic este grav afectat de agresiunea militară a Rusiei, iar aceste exporturi ar putea fi scutite de suprataxa europeană constând în obligația de achiziție, pentru curentul electric generat din surse fosile, de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) tranzacționabile.
Propunerea este prezentată într-un raport recent al băncii de dezvoltare a statului polonez, Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).
″Această idee prezintă avantaje atât pentru Polonia (menținerea locurilor de muncă în termocentrale, utilizarea rezervelor naționale de cărbune), cât și pentru Ucraina, dar ar necesita excluderea energiei produse în acest mod din sistemul de certificate CO2″, se afirmă în raport.
Sursa citată se referă la Polonia, însă dacă ar fi ca propunerea să fie acceptată și implementată ca măsură la nivel european, ea s-ar aplica în întreaga UE, iar de ea ar beneficia în primul rând statele vecine interconectate energetic direct cu Ucraina, printre care și România, care vrea oricum să amâne deadline-ul actual de oprire a producției de energie pe cărbune.
De altfel, în raport se menționează că, și dacă propunerea ar fi acceptată, tot ar exista constrângeri în privința capacității de transport pe liniile de interconexiune dintre Polonia și Ucraina, extinderea acesteia urmând să ia timp, astfel că banca consideră că România, Ungaria și Slovacia sunt mai bine poziționate pentru a-și majora exporturile de energie către Ucraina.
Ideea a fost enunțată inițial în vară de către premierul de la Varșovia, Donald Tusk.
CITEȘTE ȘI Un nou mare oraș a decis - pornește asaltul împotriva Airbnb″Discutăm cum putem să ajutăm la aprovizionarea cu energie a Ucrainei. Facem demersuri pentru a putea să ardem în termocentrale cărbune polonez, de care dispunem în cantități mari, într-o modalitate în care să nu trebuiască să plătim pentru certificate de emisii, și să exportăm energia produsă de termocentralele poloneze cu cărbune polonez în Ucraina, prin interconexiunile existente″, spunea Tusk în iulie 2024, într-o conferință de presă susținută alături de la liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.
Raportul băncii poloneze de stat BKG analizează încă o idee de sprijinire a sistemului energetic al Ucrainei, constând în donarea către Kiev a agregatelor, instalațiilor și echipamentelor din termocentralele pe cărbune poloneze care sunt retehnologizate sau închise, pentru ca ucrainenii să le înlocuiască astfel pe cele din termocentralele lor care au fost distruse sau avariate de atacurile Rusiei.
CITEȘTE ȘI Trump amenință țările BRICS cu taxe vamale de "100%" dacă vor încerca să submineze dominația dolaruluiDin alte direcții au venit și propuneri mai radicale de întrajutorare energetică a Ucrainei, cum ar fi construirea pe teritoriile țărilor membre NATO a unor centrale electrice pe gaze naturale care să producă exclusiv pentru consumul ucrainenilor și care să fie alimentate cu gaze provenite din Ucraina.
″Acest lucru ar reduce riscurile militare, pentru că centralele amplasate în state membre NATO nu vor constitui ținte ale atacurilor aeriene. De asemenea, construirea de capacități de producție de energie în state UE ar fi atractivă pentru investitori, putănd atrage finanțări internaționale. Contractorii EPC din UE, care în prezent nu pot lucra în Ucraina din cauza războiului, ar putea ridica repede astfel de facilități. În plus, investițiile în astfel de proiecte ar putea beneficia de asigurare față de riscurile politice din Ucraina. (...) Un astfel de demers ar putea începe cu un proiect pilot în Polonia, care să fie ulterior extins în celelalte țări vecine interconectate cu Ucraina, respectiv România, Slovacia și Ungaria″, scrie, într-un editorial recent publicat de Euractiv, Serghei Makogon, fostul șef al operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale din Ucraina, LLC Gas TSO.
CITEȘTE ȘI Revolut va permite unor foști angajați să participe la o vânzare secundară de acțiuni, evaluare de 45 miliarde dolariIdeea a fost discutată tot în vară la Chișinău, la o reuniune a miniștrilor de Externe din Ucraina, Republica Moldova și România.
″Republica Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a furniza energie electrică Ucrainei în cadrul proiectului <gaz contra energie electrică>″, prin amplasarea unităților de generare pe teritoriul său, utilizând gazele naturale furnizate de Ucraina pentru acest schimb. În acest scop, părțile vor căuta soluții pentru a asigura fiabilitatea comercială a infrastructurii de gaze″, se arată în declarația oficială comună emisă după întâlnirea celor 3 miniștri din iulie anul acesta.