FOTO Proiect-pilot PPC cu panouri solare și sisteme de stocare a energiei la bloc, pentru consumul spațiilor comune. Ministerul de resort promite subvenții de stat

FOTO Proiect-pilot PPC cu panouri solare și sisteme de stocare a energiei la bloc, pentru consumul spațiilor comune. Ministerul de resort promite subvenții de stat
scris astăzi, 18:07

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se instituie un program de acordare de subvenții de stat asociațiilor de proprietari din blocuri, pentru montarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei electrice produse de acestea, energie destinată consumului propriu al condominiilor, adică al spațiilor comune din acestea.

Inițiativa legislativă a fost lansată concomitent cu un proiect pilot al PPC Energie, furnizor de profil deținut în România de grecii de la PPC, care a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii, pentru a testa, în colaborare cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații, într-un tip comunitate urbană cu caracteristici frecvent întâlnite în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia și-a făcut rezerve record de cereale pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente în cazul unor situații extreme CITEȘTE ȘI Polonia și-a făcut rezerve record de cereale pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente în cazul unor situații extreme

″Astăzi începem testarea unui concept care să ne ajute să creăm legislația pentru comunitățile de energie, următorul nostru obiectiv. Vom urmări datele înregistrate în acest program pilot, le vom analiza, vom crea modele și apoi vom transpune legislativ concluziile. Este o abordare nouă, am decis să nu preluăm legi făcute pentru alții  și care să nu poată fi aplicate, ci să creăm legi coerente, adaptate pe realitatea și specificul țării noastre. Blocurile din București și alte orașe mari ale țării reprezintă o resursă neexploatată în ceea ce privește producția de energie. Acoperișurile acestor clădiri pot fi transformate în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Instalația pusă în funcțiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kW și baterii cu o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperișul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei, unde sunt funcționale contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât și la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice. Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410 W este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuințe și funcționarea ascensorului

Sursă foto: PPC

Sursă foto: PPC

VIDEO A fost deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford

O precondiție pentru dezvoltarea unei comunități de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuințe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuție care operează în zona București, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

″Scopul unei astfel de soluții integrate de panouri fotovoltaice și baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitățile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spațiilor comune, reducerea emisiilor de CO2 și implicit creșterea calității vieții. În cadrul proiectului pilot  derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei, cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic, cât și la nivel sezonier.  Vom pune informațiile la dispoziția ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor″, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia.

Sursă foto: PPC

Sursă foto: PPC

ANAF impune Uber, Bolt și BlackCab să declare lunar date despre firme, mașini, șoferi și curse, inclusiv sume încasate, kilometri parcurși, numele și CNP-ul șoferilor - proiect CITEȘTE ȘI ANAF impune Uber, Bolt și BlackCab să declare lunar date despre firme, mașini, șoferi și curse, inclusiv sume încasate, kilometri parcurși, numele și CNP-ul șoferilor - proiect

Programul de finanțare pentru care s-a făcut proiect de OUG, intitulat ″Urban Up″ și gândit să se deruleze în perioada 2025-2029, ar urma să acorde subvenții din bugetul Ministerului Energiei pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu putere de minimum 10 kW și de sisteme de stocare a energiei cu capacitate de cel puțin 50% din puterea panourilor de producție.

Bugetul total al programului va fi între minimum 100 și maximum 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate pentru Ministerul Energiei.

″Prin implementarea acestui program de finanțare, asociațiile de proprietari devin mai puțin dependente de fluctuațiile pieței energetice și de furnizorii tradiționali″, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Tarifele lui Trump ar putea să îi coste pe producătorii auto până la 17% din profiturile lor CITEȘTE ȘI Tarifele lui Trump ar putea să îi coste pe producătorii auto până la 17% din profiturile lor

Banii ar urma să provină din banii neutilizați încasați în 2019 de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie instituită prin celebra OUG nr. 114/2018 din ″epoca Dragnea″, bani virați ulterior de ANRE Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (devenit după aceea Ministerul Energiei), după abrogarea în 2020 a suprataxei. În bugetul Ministerului Energiei au ajuns astfel circa 600 milioane lei din această sursă, iar ministerul vrea să subvenționeze din ei și montarea de repartitoare.

Tipurile de categorii de lucrări și cheltuieli eligibile care vor fi finanțate prin programul ″Urban Up″, condițiile tehnice și criteriile de eligibilitate vor fi reglementate prin schema de sprijin și prin Ghidul specific de finanțare, ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului Energiei.

Solicitanții, adică asociațiile de proprietari doritoare, vor depune cereri de finanțare la Ministerul Energiei, în format electronic, în platforma digitală ce va fi creată special cu această destinație. Instituția va centraliza cererile și, în baza criteriilor de eligibilitate, precum și în limita creditelor de angajament prevăzute în legea bugetară anuală, va întocmi lista de obiective propuse spre finanțare, care va fi aprobată prin ordin al ministrului Energiei și publicată.

Bursa, afectată de incertitudinea politică. Brokerii spun că volatilitatea ar putea dura până la finalul alegerilor CITEȘTE ȘI Bursa, afectată de incertitudinea politică. Brokerii spun că volatilitatea ar putea dura până la finalul alegerilor

″Ministerul Energiei încheie cu beneficiarii contracte de finanțare multianuale, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanțare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanțare, valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare. În funcție de prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație, durata contractelor de finanțare poate fi prelungită cu maximum 3 ani, fără a depăși data de 31 decembrie 2032.

Ministerul Energiei transferă beneficiarilor sumele aferente contractelor de finanțare încheiate în limita bugetului anual aprobat cu această destinație, în ordinea cronologică de înregistrare a solicitării de transfer al sumelor. În situația epuizării creditelor bugetare disponibile în anul în curs, prevăzute în bugetul Ministerului Energiei cu această destinație, Ministerul Energiei înștiințează beneficiarii contractelor de finanțare cu privire la aceasta. După primirea înștiințării, beneficiarii dispun măsurile necesare evitării înregistrării de arierate sau continuă implementarea obiectivelor de investiții din surse proprii sau alte surse legal constituite″, scrie în draftul de OUG.

În urmă cu peste 7 ani, într-o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București se vorbea despre instalarea de panouri solare pe blocurile de locuințe și pe alte clădiri înalte din Capitală, care să fie utilizate la prepararea apei calde pentru bucureșteni. Costurile investiționale erau estimate la peste 2 miliarde lei (473,9 milioane euro), iar economia anuală de energie termică realizată în acest fel - la 90,7 milioane euro.

Între timp, au apărut și inițiative private individuale în acest sens, în principal din partea dezvoltatorilor imobiliari.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri fotovoltaice blocuri
panouri fotovoltaice asociații de proprietari
panouri fotovoltaice consum energie spații comune blocuri
comunități de energie
autoconsum energie la bloc
ppc energie
subvenții de stat panouri solare la bloc