Plan de salvare a CE Hunedoara: se păstrează Mintia, Paroșeni, Livezeni și Vulcan, se închid Lonea și Lupeni

Plan de salvare a CE Hunedoara: se păstrează Mintia, Paroșeni, Livezeni și Vulcan, se închid Lonea și Lupeni
scris 22 apr 2016

Planul din momentul de față al Ministerului Energiei cu privire la salvarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență și într-o situație financiară extrem de gravă, este păstrarea unor grupuri electrogene care cumulează o putere instalată de 400 MW la termocentralele Mintia și Paroșeni, vitale pentru securitatea funcționării sistemului energetic național, precum și a exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, iar minele Lonea și Lupeni vor intra în programul de închidere etapizată până în 2018 a minelor neviabile.

Varianta preferată de oficialii ministerului este includerea activelor care vor fi păstrate, enumerate mai sus, într-o nouă companie, fără datorii, care să fie eficientă încă de la debutul activității, însă vor avea nevoie în acest sens de aprobarea Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat în mod repetat, într-o conferință de presă de vineri, susținută alături de secretarul de stat Corina Popescu și de administratorul special al CE Hunedoara Dan Agrișan, că societatea nu constituie o problemă socială, referire la riscul pierderii de locuri de muncă în mineritul din Valea Jiului, ci una legată de securitatea aprovizionării cu energie a României, în special în zona Transilvaniei, deficitară din punct de vedere al capacităților de producție de electricitate.

România a fost exclusă de la ediția din acest an a Eurovision, din cauza datoriilor TVR. Televiziunea publică pierde și dreptul de a difuza CM de fotbal CITEȘTE ȘI România a fost exclusă de la ediția din acest an a Eurovision, din cauza datoriilor TVR. Televiziunea publică pierde și dreptul de a difuza CM de fotbal

Ministrul a dat astfel de înțeles că acesta va fi principalul argument al autorităților de la București în negocierile care vor urma, cu Comisia Europeană, pentru ca Executivul de la Bruxelles să aprobe planul de salvare al CE Hunedoara, prin separarea activelor viabile de cele neviabile. 

De altfel, potrivit lui Grigorescu, decizia de păstrare a grupurilor energetice Mintia și Paroșeni din cadrul CE Hunedoara a fost luată în urma consultărilor cu operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, consultări din care a rezultat că este nevoie vitală de cele două termocentrale, pentru echilibrarea sistemului și evitarea congestiilor, pentru suplimentarea capacităților de producție din zona de vest a țării, precum și pentru traversarea fără sincope a perioadelor de vârf de consum de energie, care survin în special iarna. CE Hunedoara asigură circa 5% din producția totală de energie electrică a României. 

Planul schițat de oficialii Ministerului Energiei va prevede, astfel, separarea unor grupuri electrogene de la termocentralele Mintia și Paroșeni care cumulează o putere instalată de 400 MW, precum și a minelor considerate viabile Livezeni și Vulcan, și constituirea lor într-o structură separată de actuala societate Complexul Energetic Hunedoara, aflată în insolvență.

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România: Am avut ghinionul să completez formularul 088 și am rămas fără cod de TVA CITEȘTE ȘI Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România: Am avut ghinionul să completez formularul 088 și am rămas fără cod de TVA

Fără să o exprime explicit, ministrul a sugerat că activele considerate neviabile, precum și datoriile, vor rămâne pe actuala societate insolventă CE Hunedoara, iar grupurile electrogene selectate de la Mintia și Paroșeni, plus minele Vulcan și Livezeni, vor face parte dintr-o nouă companie, care să meargă pe plus încă de la înființare. Minele considerate neviabile, Lonea și Lupeni, ar urma să fie incluse în programul de închidere etapizată până în 2018 a minelor neviabile, care beneficiază de ajutor de stat sub formă de subvenții de la buget pentru pierderile rezultate din producția de cărbune, plăți compensatorii pentru disponibilizați, ajutoare sociale pentru pensionari etc.

Ministrul Grigorescu a spus că nu s-a decis încă dacă cele două exploatări miniere vor fi incluse în actuala Societate Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ). 

"România este nu doar exportator de energie în UE, este exportator de securitate energetică", a spus ministrul Victor Grigorescu, arătând că pe această idee, coroborată cu argumentele tehnice ale Transelectrica, se va construi pledoaria autorităților române la Bruxelles pentru acceptarea de către Comisia Europeană a planului de salvare a CE Hunedoara.  

Fie acciza cât de rea, tot mai scump în țara mea! CITEȘTE ȘI Fie acciza cât de rea, tot mai scump în țara mea!

Cel puțin o parte a planului este asemănătoare cu concluzia trasă încă de luna trecută de administratorul judiciar al CE Hunedoara. În raportul asupra cauzelor insolvenței Complexului, administratorul judiciar afirmă că CE Hunedoara nu poate fi salvat de la faliment decât printr-o decizie politică de ștergere a datorilor companiei față de statul român, unicul acționar, prin preluarea de către acesta a exploatărilor miniere ale Complexului în contul creanțelor deținute și constituirea lor într-o societate de închidere a minelor care să beneficieze de ajutor de stat până în anul 2018.

CE Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Complexul Energetic Hunedoara, controlat integral de stat, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.300 de angajați, care lucrează la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.. În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
mineri valea jiului
valea jiului
energie pe carbune
termocentrale