Petrolul scade după ce mai multe surse au declarat că întâlnirea marilor producători, așteptată pe 20 martie, nu va avea loc

Petrolul scade după ce mai multe surse au declarat că întâlnirea marilor producători, așteptată pe 20 martie, nu va avea loc
scris 10 mar 2016

Prețul petrolului a scăzut joi după ce mai multe surse din cadrul OPEC au declarat pentru Reuters că, cel mai probabil, întâlnirea marilor producători, așteptată pe 20 martie în Rusia, nu va avea loc.

Săptămâna trecută, ministrul nigerian al Petrolului, Emmanuel Kachikwu, a anunțat că marii exportatori de petrol ai lumii se vor întâlni în Rusia pe 20 martie pentru noi discuții privind plafonarea producției mondiale, în încercarea de a stabiliza prețurile.

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu există un consens privind această întâlnire. Care ar fi motivul pentru care miniștrii s-ar întâlni din nou? Iranul spune că nu va lua nicio măsură. Doar dacă Iranul va fi de acord, lucrurile se vor schimba", a declarat una dintre sursele citate de Reuters.

Cotația petrolului Brent (de referință pe bursa de la Londra) cu livrare în mai, era, în jurului orei 18:00, în scădere cu peste 2%, la 40,2 dolari pe baril. La bursa din New York, cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie coborâse cu circa 1,5%, la 37,7 dolari/baril.

Unul dintre motivele pentru care întâlnirea din Rusia ar putea fi amânată este teama producătorilor că, în lipsa unui acord, reuniunea ar putea determina accentuarea declinului cotațiilor petrolului. Iranul este principalul obstacol în calea semnării primului acord între OPEC și producătorii din afara organizației din ultimii 15 ani.

"Nu vrem să ajungem acolo dacă există posibilitatea să nu ajungem la un acord, pentru a nu influența prețurile în mod negativ", a afirmat o altă sursă din cadrul OPEC, făcând referire la reuniunea programată pe 20 martie.

Luna trecută, Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că sunt dispuse să înghețe producția de petrol la nivelul lunii ianuarie, cu condiția ca și ceilalalți mari producători să facă același lucru. Oficialii iranieni s-au opus însă unui astfel de acord, având în vedere că exporturile Iranului au fost lovite de sancțiunile occidentale, ridicate în luna ianuarie. Exporturile iraniene de petrol au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane barili/zi în 2013, după înăsprirea sancțiunilor economice impuse de statele din Vest din cauza programului nuclear al Iranului.

"Dacă vor să găsească o soluție, trebuie să ofere Iranului un acord cinstit",  a afirmat o sursă citată de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iran
brent
wti
intalnire
opec
producatori
cotatii