Cotațiile petrolului au revenit pe scădere marți, după ce Iranul a temperat așteptările privind un eventual acord între OPEC și marii exportatori din afara organizației pentru plafonarea producției mondiale la reuniunea din Algeria din aceste zile, scrie MarketWatch.
Oficiali din principalele state producătoare de petrol se află în Algeria pentru o conferință de trei zile care se încheie miercuri, 28 septembrie, cu o reuniune informală a membrilor OPEC.
Mai multe țări din cadrul cartelului, printre care Venezuela, Kuweit și Ecuador, dar și oficiali ruși au estimat că se va ajunge la un acord pentru înghețarea producției și stabilizarea prețurilor, însă ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a exclus încheierea unei înțelegeri în această săptămână.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Discuțiile din Algeria sunt doar “consultative”, potrivit ministrului iranian, care a adăugat că acestea reprezintă o etapă preliminară pentru reuniunea oficială a OPEC din noiembrie.
Cotațiile petrolului, care au avansat cu peste 3% în ședința bursieră de luni și au depășit pragul de 47 dolari/baril, au revenit în teritoriu negativ pe fondul comentariilor lui Zanganeh. În jurul orei 13:30, petrolul Brent era tranzacționat la 46,60 dolari/baril, în scădere cu aproape 1,6% comparativ închiderea de ieri, în timp ce petrolul WTI era cu 1,5% mai ieftin, respectiv 45,24 dolari/baril.
Potrivit analiștilor, rivalitatea politică dintre Arabia Saudită și Iran rămâne principalul obstacol în calea unui eventual acord.
“Nu prea sunt speranțe privind un acord dacă Iranul și Arabia Saudită nu se înțeleg”, spune Alan Oster, economist șef al National Australia Bank.
Arabia Saudită a transmis în această lună Teheranului că este dispusă să își reducă producția de petrol până la valorile înregistrate în primele luni ale anului, cu condiția ca Iranul să înghețe propria producție la nivelul actual, de 3,6 milioane barili pe zi, posibilitate respinsă până acum de Iran. Mai mult, Zanganeh a reiterat, luni, că țara sa va continua să majoreze producția internă până la volumele atinse înainte de impunerea sancțiunilor economice.