Ministerul Energiei: Peste 2 miliarde de lei investiți în parcuri fotovoltaice de comunitățile locale

Energie   
Ministerul Energiei: Peste 2 miliarde de lei investiți în parcuri fotovoltaice de comunitățile locale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, sâmbătă, că a fost depășită suma de 2 miliarde de lei investiți pentru parcuri fotovoltaice în comunitățile locale. Au fost semnate alte 60 de noi contracte cu primării și entități publice din întreaga țară.

”România accelerează tranziția către un sistem energetic sustenabil, prin investiții strategice în energie curată pentru sectorul public. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat ieri, 25 aprilie, un nou set de 60 de contracte de finanțare în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, susținut prin Fondul pentru Modernizare”, anunță, sâmbătă, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului citat, cele 60 de proiecte semnate vizează sprijinirea entităților publice în dezvoltarea de capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului.

RWE își suspendă activitățile eoliene offshore din SUA, invocând politica administrației Trump CITEȘTE ȘI RWE își suspendă activitățile eoliene offshore din SUA, invocând politica administrației Trump

Valoarea totală a acestor proiecte este de 114.990.533,67 lei (circa 23,1 milioane euro), din care 100.291.603,78 lei (peste 20 milioane euro) reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare.

Potrivit datelor transmise de minister, capacitatea totală instalată aferentă acestor investiții va fi de 15,81 MW.

Ministerul precizează că ”acest demers reflectă angajamentul pentru un viitor energetic sustenabil, bazat pe tehnologii curate și eficiente, în beneficiul tuturor comunităților din România”.

”Sunt 831 de proiecte concrete, evaluate, finanțate și semnate, prin care instalăm aproape 300 MW, capacități de producere din surse regenerabile, în comunitățile din toată țara. În doar câteva luni, prin Fondul pentru Modernizare, am direcționat peste 2,1 miliarde de lei în investiții care vor transforma școli, spitale, primării și alte instituții publice în consumatori activi de energie pe care o produc singuri, în parcuri fotovoltaice. Energie curată, facturi mai mici. Din această sumă, aproape 1,83 miliarde de lei sunt fonduri nerambursabile – bani europeni atrași pentru viitorul energetic al României”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului, 296,76 MW înseamnă energie curată pentru sute de mii de români.

FOTO Foraj Sonde Videle cumpără părți din afacerea în România a grupului german KATT CITEȘTE ȘI FOTO Foraj Sonde Videle cumpără părți din afacerea în România a grupului german KATT

”Înseamnă facturi mai mici, autonomie locală, emisii mai reduse și un exemplu clar că tranziția energetică nu este un lux, ci o realitate pe care o construim, zi de zi, contract cu contract. Și nu ratăm nicio șansă de a atrage bani europeni gratis. În același timp, susținem un nou Smart Deal, bazat pe securitate energetică, energie mai ieftină și mai curată — în această ordine de priorități, și nu alta”, a mai declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, ”România devine, cu pași siguri, un model regional de eficiență și viteză în atragerea fondurilor europene pentru energie curată”.

Ministerul Energiei precizează că, până în prezent, au fost semnate 831 de contracte, în valoare totală de 2.106.555.023,76 lei (423,4 milioane euro), dintre care 1.828.829.490,89 lei (367,6 milioane euro) reprezintă finanțare nerambursabilă.

Capacitatea totală instalată este de 296,76 MW.

”Aceste investiții oferă localităților și instituțiilor publice oportunitatea de a construi și exploata parcuri fotovoltaice, reducând semnificativ costurile cu energia. În multe cazuri, aceste capacități acoperă până la 70% din necesarul de energie al instituțiilor, de la iluminatul public la funcționarea școlilor și spitalelor”, precizează Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
fonduri nerambursabile
fotovoltaic
comunități locale