Președintele interimar, Ilie Bolojan, a relatat, într-un interviu pentru Prima TV, că s-a plimbat într-o seară prin curtea Palatului Cotroceni și, apoi, a vrut să-i întâlnească pe grădinarii care se ocupă de spațiile verzi.
”Am 13 colegi, 13 grădinari, niște oameni simpli, care fac naveta de la Bolintin, din zona Giurgiu, deci vin o oră jumate în fiecare dimineață, pe un salariu destul de mic, și lucrează din greu. Vă dați seama, când e vară, e vară, când e toamnă, plouă, dar arată totul impecabil”, a spus Ilie Bolojan, care a făcut o comparație între munca grădinarilor și munca politicienilor.
”Așa e și într-o guvernare. Dacă nu ai echipe puternice și nu ai oameni serioși, n-ai făcut nimic”, a explicat Bolojan.

”Acum, într-una din zile, am ieșit într-o seară, eram destul de surescitat, și zic să fac o plimbare de 10 minute prin curtea Palatului Cotroceni. E o curte mică de vreo 13 hectare de grădină. Și când am văzut florile și toate aleile puse la punct, eu nu mai ieșisem, chiar dacă eram acolo, aveam un cerc din ăsta strâmt. Am zis, totuși, cine lucrează? Trebuie să-i cunosc pe oameni ăștia.
Și am 13 colegi, 13 grădinari, niște oameni simpli, care fac naveta de la Bolintin, din zona Giurgiu, deci vin o oră jumate în fiecare dimineață, pe un salariu destul de mic, și lucrează din greu. Vă dați seama, când e vară, e vară, când e toamnă, plouă, dar arată totul impecabil. Deci, o schimbare, că e într-o țară, că e o comunitate, nu se face de către un om.

Se face de echipe puternice și se face de fiecare om acolo unde este. Și grădinarul ăla, care și-a făcut treaba, a făcut ca astăzi, când au venit câteva mii de oameni (vizitatori la Platul Cotroceni - n.r), să se simtă bine plimbându-se printr-un parc care este îngrijit, care este pus la punct. Așa e și într-o guvernare. Dacă nu ai echipe puternice și nu ai oameni serioși, n-ai făcut nimic”, a spus Ilie Bolojan.
La mijlocul lunii martie, la o lună după ce a devenit președintele interimar al României, Ilie Bolojan a deschis Palatul Cotroceni pentru cetățeni.
Astfel, accesul a devenit liber în grădini, în curtea interioară și în biserica din complex, iar Palatul propriu-zis a fost integrat în circuitul Muzeului Cotroceni, unde accesul se face pe bază de bilet.

„Cred că un pas de bază în recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este asigurarea transparenței, deschiderea acestora și a respectului față de cetățenii noștri”, a motivat, la acea dată, Ilie Bolojan.
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică sunt deschise Platoul de Ceremonii, grădina Palatului Cotroceni – aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni, curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.