Paradox fiscal: Prosumatorii au ajuns să plătească TVA diferită pentru baterii

Paradox fiscal: Prosumatorii au ajuns să plătească TVA diferită pentru baterii
scris ieri, 11:23

O formulare ambiguă dintr-o lege privind reducerea TVA pentru panourile fotovoltaice generează interpretări diferite din partea angajaților ANAF.

Așa s-a ajuns ca în Gorj, spre exemplu, bateriile de stocare să fie taxate cu TVA 9%, iar în Timiș și Olt, cu 19%, susține Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).

Urmărește-ne și pe Google News

„Ești racordat la rețeaua de electricitate ca prosumator? ANAF te „penalizează” dacă achiziționezi baterii de stocare, scrie Hotnews.ro.

Ryanair atacă consumul de alcool din aeroport. Dă în judecată un pasager CITEȘTE ȘI Ryanair atacă consumul de alcool din aeroport. Dă în judecată un pasager

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de ANAF pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori”, potrivit unui comunicat de presă.

Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează confuzie și vin în contradictoriu cu legea, susține asociația de profil.

Cum s-a ajuns aici? Prin Legea 39/2023, TVA pentru panourile fotovoltaice și kiturile de instalare a fost redusă de la 19% la 9%. Însă normele de aplicare prevăd că aceste kituri de instalare includ bateriile doar dacă sistemele fotovoltaice sunt off-grid, adică prosumatorii respectivi nu sunt racordați la rețea.

„De la această exemplificare nefericită, încep problemele fiscale privind TVA-ul diferențiat: unele agenții consideră corect TVA 9%, altele 19%. O lege scrisă prost, care dă naștere la interpretări”, consideră APCE.

Scandal - Aplicații populare folosite și pentru colectarea datelor de localizare ale utilizatorilor, informații vândute ulterior CITEȘTE ȘI Scandal - Aplicații populare folosite și pentru colectarea datelor de localizare ale utilizatorilor, informații vândute ulterior

Inspectorii ANAF din teritoriu interpretează diferit legislația cu privire la TVA plătită de prosumatori pentru baterii

De aici, unele sucursale teritoriale ale ANAF aplică TVA redusă pentru toate componentele kit-urilor de instalare, inclusiv pentru baterii, în timp ce instituțiile similare din alte județe au aplicat TVA de 19% pentru baterii dacă prosumatorii sunt racordați la rețea.

Aceasta în condițiile în care politicile energetice ale Guvernului promovează stocarea ca metodă de creștere a securității în aprovizionarea cu energie și există mai multe programe prin care Guvernul finanțează achiziția de baterii (precum Casa Verde Fotovoltaice și RePowerEU), indiferent dacă beneficiarii sunt sau nu racordați la rețea.

„Având în vedere apetitul românilor pentru stocare, atât pentru cei care au deja un sistem fotovoltaic activ, cât și pentru viitorii prosumatori, mai mulți instalatori au cerut clarificări la câteva agenții ANAF din România și, în mod evident, au primit răspunsuri diferite privind tratamentul fiscal al TVA-ului pentru baterii”, mai spune asociația prosumatorilor.

Ce spun diverse sucursale ale ANAF

În timp ce ANAF Dolj își declină competența și trimite petentul la Ministerul Energiei pentru clarificări, cei de la ANAF Gorj consideră bateriile ca un element component vital al unui sistem fotovoltaic cu TVA de 9%.

În schimb, ANAF Timiș și Olt consideră că trebuie plătită TVA de 19%.

CONFIRMARE FOTO - H&M își aduce în România și magazinul online de haine second-hand CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO - H&M își aduce în România și magazinul online de haine second-hand

„În cazul sistemelor fotovoltaice on-grid (racordate la rețea – n.r.) și hibride (atât racordate la rețea, cât și cu baterii de stocare – n.r.), bateriile de stocare nu sunt considerate componente ale kitului de instalare, în sensul aplicării cotei reduse de TVA, fapt pentru care, pentru livrarea bateriilor de stocare destinate sistemelor fotovoltaice conectate la rețeaua electrică națională (hibride), achiziționate de persoanele fizice pentru locuințe, se aplică cota de TVA standard de 19%”, se arată într-un răspuns al Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt, la solicitarea unui instalator validat de AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Având în vedere prevederile legale menționate mai sus, vă comunicăm că doar pentru sistemele off-grid kitul de instalare cuprinde și bateriile de stocare a energiei electrice, în sensul aplicării cotei reduse de TVA”, susține instituția.

Același răspuns îl dă și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș.

Prosumatorii spun că interpretarea discreționară a legii de către ANAF este un abuz

„APCE nu poate tolera interpretarea discreționară a legii după bunul plac al unor angajați ai ANAF. Legiuitorul a stabilit cota de TVA redusă la toate componentele unui sistem fotovoltaic și nu a exclus și eliminat componente pe categorisiri de sisteme.

Experții fiscali (consultați de APCE – n.r.) consideră un abuz eliminarea bateriilor în cazul sistemelor hibride, iar acest lucru contravine jurisprudenței europene în cauzele Curții Europene de Justiție: C-349/96 și C-463/16.

Suntem uimiți că ANAF își depășește cu mult competențele și face o categorisire a sistemelor fotovoltaice în funcție de conexiunea la rețea (on-grid, hibrid, off-grid), deși legiuitorul a stabilit un TVA redus la toate elementele care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic indiferent de conexiune la rețea. Excluderea bateriilor din acest tot unitar dovedește ori incompetență, ori exces de zel din partea funcționarilor ANAF care au dat astfel de răspunsuri instalatorilor din România”.

În plus, tehnic vorbind, sistemul fotovoltaic hibrid este un sistem cu capabilități off-grid care poate funcționa și on-grid, au adăugat reprezentanții prosumatorilor.

Asociația Prosumatorilor a solicitat Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor soluționarea acestei situații.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
tva