OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende

OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende
scris 18 feb 2016

OMV Petrom, singurul producător român de țiței, a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015.

"Rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. (...) Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014. (...) Ca răspuns la persistența condițiilor de piață nefavorabile, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menținând totodată o poziție financiară solidă și protejând fluxul de numerar extins. Aceasta include intenția managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, grupul OMV Petrom și-a vândut țițeiul extras cu un preț mediu de 45 dolari/baril, mai mic cu 48% față de 2014. În ultimul trimestru din 2015, prețul mediu realizat la țiței de către companie a fost de puțin peste 36 dolari/baril, în scădere cu 44% comparativ cu perioada similară din anul anterior.

Tim Cook: Apple refuză să spargă conturile propriilor utilizatori CITEȘTE ȘI Tim Cook: Apple refuză să spargă conturile propriilor utilizatori

Continuarea scăderii prețurilor la țiței, precum și volatilitatea pieței, au condus la revizuirea de către OMV Petrom a estimărilor de preț la țiței atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, care au determinat ajustări de depreciere, în principal pentru active aferente producției, cu o valoare totală de 2,7 miliarde lei.

Costurile totale de producție ale OMV Petrom, exprimate în dolari/baril, au scăzut cu 24% față de 2014m la 13,16 dolari/baril, în principal datorită eforturilor depuse în vederea simplificării și ajustării organizației, efectelor favorabile ale cursului de schimb, precum și reducerii impozitului pe construcții în România de la 1,5% la 1%, se arată în raportul preliminar pe 2015 al OMV Petrom.

În 2015, producția de țiței, gaze și condensat la nivel de grup a fost de 65,19 milioane barili echivalent petrol (bep), în ușoară scădere față de nivelul înregistrat în 2014, ca urmare a scăderii producției în România, unde aceasta s-a diminuat cu 1%. Producția internă de țiței a fost de 27,43 milioane barili, în scădere cu 2% comparativ cu nivelul inregistrat în 2014, reflectând reparațiile capitale și lucrările de suprafață planificate, atât onshore, cât și offshore. Producția internă de gaze a fost de 34,48 milioane bep, relativ stabilă față de anul 2014.

Iohannis, despre notificarea ANAF către Antena: O abordare heirupistă, pot fi soluții convenabile prin discuții CITEȘTE ȘI Iohannis, despre notificarea ANAF către Antena: O abordare heirupistă, pot fi soluții convenabile prin discuții

Volumul de vânzări la nivel de grup a scăzut cu 1% comparativ cu anul 2014, din cauza volumelor de vânzâri mai mici în Kazahstan și reducerii vânzărilor de țiței și gaze în România, în pofida creșterii vânzărilor de condensat în România.

"La 31 decembrie 2015, rezervele totale dovedite de țitei și gaze din portofoliul grupului OMV Petrom erau de 647 milioane bep (din care 625 milioane bep în România), în timp ce rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze însumau 917 milioane bep (din care 873 milioane bep în România). La nivelul grupului, rata medie de înlocuire a rezervelor, calculată pe ultimii trei ani, a scăzut la 35% în 2015 (2014: 39%), în România aceasta scăzând la 33% (2014: 39%). Pentru anul 2015, calculată individual, rata de înlocuire a rezervelor la nivel de grup a fost de 33% (2014: 42%), valoarea înregistrată în România fiind de 25% (2014: 42%)", se arată în raport.

Pe partea de rafinare și marketing, OMV Petrom a raportat un profit operațional (EBIT) de 1,014 miliarde lei, comparativ cu pierderea de 897 milioane lei consemnată în 2014, în principal ca urmare a îmbunătățirii masive a marjei de rafinare, de la 1,89 la 8,71 dolari/baril, determinată de prăbușirea prețurilor la țiței, de performanța operațională îmbunătățită de modernizarea rafinăriei Petrobrazi și de creșterea volumui de vânzări de produse petroliere cu 7%, pe fondul scăderii cotațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petrom
omv
pret petrol
pret titei