Firma de pompieri NEI Fire Protection SRL, parte a grupului NEI Holding controlat de familia lui Mihai Neicu, fost lider PDL, judecat pentru evaziune fiscală și martor-cheie într-un alt dosar, în care ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, este judecat la rândul său pentru aceeași infracțiune, a cerut intrarea în insolvență a Companiei Naționale a Uraniului (CNU), aflată într-o situație financiară extrem de grea și căreia Guvernul i-a aprobat recent acordarea unui împrumut de salvare de 62 milioane lei.
Solicitarea de declarare a insolvenței CNU a fost depusă de NEI Fire Protection la Tribunalul București, iar instanța a fixat primul termen de judecată pe 11 ianuarie 2017.
NEI Fire Protection SRL avea un contract cu CNU semnat în decembrie 2014, în valoare de 914.000 lei, adjudecat în urma unei licitații. În ianuarie 2016, firma de protecție față de incendii a semnat, în urma unei negocieri, un contract cu monopolul regional de distribuție a energiei electrice Enel Distribuție Muntenia SA, în valoare de 1,16 milioane lei.
Săptămâna trecută, AGA de la CNU, controlată integral de Ministerul Energiei, a aprobat planul de disponibilizare a personalului companiei, angajarea împrumutului de salvare de 62 milioane lei aprobat de Guvern anterior prin ordonanță de urgență, precum și contractarea unei case de avocatură pentru consultanță în vederea participării la o licitație organizată de Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pentru achiziționarea de dioxid de uraniu.
CITEȘTE ȘI Taylor Swift ocupă primul loc în topul celor mai bine plătite cântărețe din lumeÎntr-un document al ministerului de la finalul lunii septembrie, prezentat de Profit.ro, se arăta că salariații CNU nu și-au primit integral salariile pe luna august, din cauza crizei de bani cu care se confruntă compania.
În prima parte a lunii august, 83 de mineri de la mina Crucea s-au blocat în subteran și au declanșat greva foamei, în semn de protest față de planul de disponibilizări avut în vedere de minister la companie. Protestele au încetat după ce sindicaliștii de la CNU s-au întâlnit cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și cu ministrul Economiei, Costin Borc, care le-au promis menținerea în activitate a CNU, inclusiv printr-un program de restructurare și eficientizare, valorificarea producției aflate pe stoc și asigurarea unor contracte pe termen lung, precum și respectarea drepturilor salariaților prevăzute de contractul colectiv de muncă.
CNU, cu acordul acționarului unic, a decis în primăvară să închidă exploatarea zăcământului de uraniu de la Crucea, intenționând să deschidă o nouă exploatare de minereu de uraniu la Tulgeș - Grințieș, județul Neamț, însă deocamdată nu există surse de finanțate pentru acest proiect. De asemenea, se are în vedere disponibilizarea a în jur 700 de salariați ai CNU, din totalul de circa 1.200.
CNU a terminat primul semestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane lei, cu aproape 90% mai mică decât în perioada similară a anului trecut (50,53 milioane lei), după ce a pierdut, în decembrie 2015, contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană. La 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei, de 3,7 ori mai mari decât își planificase pe întreg anul (5,27 milioane lei).
CITEȘTE ȘI Europencele câștigă pe an, în medie, cu 2 salarii mai puțin decât bărbații. Româncele stau cel mai bine, diferența fiind de 4 ori mai mică decât media UENEI Fire Protection SRL, care a cerut din postura de creditor insolvența CNU, este parte a grupului de securitate NEI Holding, controlat de familia lui Mihai Neicu, fost lider PDL, judecat pentru evaziune fiscală și martor-cheie într-un alt dosar, în care ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, este judecat la rândul său pentru aceeași infracțiune.
Neicu, fost vicepreședinte al organizației PDL din sectorul 4 al Capitalei, a fost condamnat în iulie de Tribunalul București la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Cinci din firmele din grupul NEI, inclusiv NEI Fire Protection SRL, părți responsabile civil în proces, trebuie să achite către ANAF, în solidar cu Mihai Neicu, un prejudiciu stabilit la peste 25,6 milioane lei. În prezent se judecă apelul în proces, la Curtea de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 10 noiembrie.
Presa a scris, în mai 2015, că Mihai Neicu ar fi dat o declarație în dosarul în care ginerele fostului lider PNL Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, era cercetat tot pentru evaziune fiscală. Neicu le-ar fi spus anchetatorilor că Vasile Blaga i-ar fi cerut în 2011, la sediul PDL din București, să-l ajute pe ginerele său să obțină contracte de pază cu instituții de stat și private. Rudeanu este judecat în prezent pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la 600.000 euro, procesul său fiind pe rolul Tribunalului București, iar următorul termen de judecată – pe 16 decembrie. Socrul Vasile Blaga este și el urmărit penal, pentru trafic de influență, iar procurorii DNA Ploiești au instituit miercuri sechestru asigurător pe bunuri imobile ale fostului lider PDL și PNL până la concurența sumei de 700.000 de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbare de ultim moment în Legea RCA, după ce Profit.ro a semnalat o problemă. Vor fi asigurate și mașinile electriceÎn 2014, principala firmă din grupul NEI Holding, firma de pază și protecție, NEI Guard SRL raporta un profit net de 25,5 milioane lei și o cifră de afaceri de 52 milioane lei, respectiv o marjă de profit de aproape 50%, grație contractului de pază, protecție și securitate încheiat în anul respectiv cu Metrorex, în valoare de peste 45 milioane lei. Lucrurile mergeau atât de bine încât familia Neicu a început două noi businessuri, investind, potrivit declarațiilor proprii, suma totală de 300.000 de euro într-o firmă de transport aerian și una de ambulanță privată. Neicu estima atunci că întreg grupul NEI Holding va încheia anul 2014 cu o cifră de afaceri de 31 milioane euro.
În anul următor, însă, după trimiterea în judecată a lui Neicu pentru evaziune fiscală, profitul s-a prăbușit sub 1 milion de lei, iar NEI Guard SRL a încheiat un singur contract de achiziție publică, minor, de 7.200 lei, cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, redus anul acesta la doar 5.400 lei, potrivit termene.ro.
În martie 2015, compania a intrat în insolvență, din proprie inițiativă, cu datorii de peste 16 milioane lei, din care peste 15 milioane lei către Fisc. În aprilie, creditorii au respins planul de reorganizare al NEI Guard SRL, iar administratorul judiciar a cerut intrarea în faliment a companiei, care trebuie decisă de instanța de judecată. Întreg fondul de comerț al NEI Guard SRL a fost vândut luna trecută către altă firmă din grup, NEI Divizia de Securitate, contra 158.000 euro plus TVA.
Din grupul NEI Holding controlat de familia Neicu fac parte firmele NEI Guard, NEI Fire Protection, NEI Divizia de Securitate, NEI Medica Asist, Compania de detectivi NEI, NEI Fashion Style, NEI Management Consulting - cabinet individual de avocat "Mirela Dumitrescu", NEI Electric Distribuție, NEI HR Solutions, NEI Management Consulting, NEI Pandorra Business Management, NEI Technics & Strategies și Alfatrust SA.