Compania energetică de stat Electrocentrale Grup, controlată integral de Ministerul Energiei, avansează cu demersurile de implementare a unui proiect de parc fotovoltaic, cu amplasament în județul Mureș, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Centrala solară este gândită la o putere instalată de peste 2,65 MW.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea totală a investiției, pentru care ministerul și-a dat OK-ul, este estimată la 17,68 milioane lei cu tot cu TVA, din care cam 4,15 milioane lei ar urma să reprezinte finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare.
Amplasamentul este în comuna Fântânele din județul Mureș, în apropierea unei foste centrale pe gaze naturale de 250 MW, pusă în funcțiune în etape, în 1954 și 1966, și scoasă definitiv din funcțiune în 1997, pentru care au existat de-a lungul timpului și idei de resuscitare.
Tot acolo, grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital, dezvoltă proiectul unei instalații de stocare de energie cu putere instalată de 35,2 MW și capacitate de aproape 70 MWh.
Costul instalației, ce va fi construită pe un teren al Electrocentrale Grup pentru care s-a semnat contract de superficie, este estimat la circa 21,8 milioane euro plus TVA, din care 3,4 milioane euro finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Perioada de implementare este de 2 ani din momentul obținerii tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare.
CITEȘTE ȘI Huawei vrea să elimine sistemul de operare Android din dispozitivele sale din 2025Electrocentrale Grup, societate desprinsă din fostul colos falimentar Termoelectrica, operează în prezent un parc fotovoltaic de 1,7 MW la Chișcani, în județul Brăila, dat în funcțiune în 2015 și construit în urma unei investiții din fonduri proprii de circa 2,5 milioane euro.
La un moment dat, compania intenționa să și cumpere o centrală solară existentă, din piață. Electrocentrale Grup a mai avut în patrimoniu și o amenajare hidrotehnică în Brăila, care fusese utilizată la alimentarea cu apă de răcire a fostei centrale de la Chișcani, din portofoliul Complexului Energetic Oltenia.
CITEȘTE ȘI Primul tren produs de PESA va sosi în România la finele semestrului I 2025 și va intra în testeCompania de stat, cu pierderi de peste 777.000 lei, venituri totale de 6,1 milioane lei și 33 de angajați anul trecut, deține 100% din capitalul falimentarei Electrocentrale Galați, Aceasta a finalizat nu demult vânzarea activului funcțional al centralei termoelectrice CET Galați, care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați (actualmente Liberty).
Electrocentrale Grup mai are participații minoritare la Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și Titan Power, cea din urmă având în proiect construirea unei centrale noi în cogenerare în cartierul bucureștean omonim.