Ministrul Energiei: Peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României

Ministrul Energiei: Peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:33

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezintă duminică bilanțul activității la 15 luni de mandat, el arătând că peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost atrase pentru energia României iar proiecte de aproape 10 miliarde de euro sunt deja semnate și în implementare.

”Probabil m-ați mai auzit spunând ca sunt cel mai norocos ministru. Oamenii din energie sunt absolut minunați, iar România traversează cel mai bun moment post-1989 prin revoluția energetică pe care am început-o. Tranziția verde vine cu provocări, dar și cu oportunități fără precedent. Vă prezint, ca de fiecare dată, raportul de activitate — transparent, complet (peste 100 de pagini) și deschis comentariilor. În premieră, veți vedea situația la zi, defalcată pe toate programele de investiții, inclusiv cu harta proiectelor”, scrie Burduja pe Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Energiei anunță ”peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României”, scrie News.ro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Proiecte de aproape 10 miliarde de euro sunt deja semnate și în implementare. Toate generează locuri de muncă, prosperitate, dezvoltare și renașterea industriei românești. Iar pentru toți românii, în 2-3 ani, când multe se vor finaliza, aceste investiții în producție, transport, distribuție și stocare vor aduce și prețuri mai mici la facturi”, subliniază Burduja.

”Nu vin din lumea energiei, dar aceasta m-a primit cu brațele deschise. Și cu echipa de nebuni de România adusă de la ministerul digitalizării, alături de super-profesioniștii pe care i-am găsit în ministerul energiei, am înțeles și ne-am asumat rapid un lucru: investiții, investiții, investiții. România are vocație de lider în sectorul energetic regional, iar energia mai sigură, mai ieftină și mai verde înseamnă securitate națională, o viață mai bună și o țară mai curată pentru următoarele generații. Roadele muncii noastre, care înseamnă 16-18 ore de muncă în fiecare zi, nu se vor vedea peste noapte. Dar revoluția energetică a României a început și este ireversibilă”, mai spune ministrul.

Ministrul Energiei: Cel mai tare mă preocupă stocarea energiei verzi, în paralel cu reducerea importurilor din China și crearea unei piețe românești de producere a materiilor prime pentru instalațiile de panouri fotovoltaice CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Cel mai tare mă preocupă stocarea energiei verzi, în paralel cu reducerea importurilor din China și crearea unei piețe românești de producere a materiilor prime pentru instalațiile de panouri fotovoltaice

Potrivit bilanțului, ministrul Serbastian Burduja afirmă că în 5 luni au ajuns peste 13 miliarde de euro pentru fiecare colț al României și pentru fiecare segment de activitate din energia României.

”Continui să fiu transparent și să comunic public și astăzi, la împlinirea celor 15 luni de mandat, așa cum am făcut și la 6 luni, și la 9 luni, și la 12 luni. În toată această perioadă am lansat și gestionat fonduri nerambursabile pentru investiții de peste 13 miliarde de euro, investiții esențiale pentru sectorul energetic. Vorbim despre fonduri care provin din PNRR, Fondul pentru Modernizare, Scheme Naționale și Planul Național de Investiții”, spune ministrul în bilanț.

El arată că, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, implementează cinci programe majore dedicate energiei verzi și eficienței energetice.

”Până acum, am contractat 297 proiecte pentru noi capacități de energie regenerabilă, cu o valoare totală de peste 2 miliarde de euro și o putere instalată de 1881 MW. În plus, investim 237 milioane de euro în producția de hidrogen verde, din care au fost semnate 6 contracte, și 709 milioane de euro în dezvoltarea de sisteme de producție combinată a energiei electrice și termice (CHP), cu o capacitate de 486.2 MW electrici și 355.8 MW termici”, spune Burduja. Ministrul mai anunță investiții de 280 milioane de euro, doar partea nerambursabilă, în lanțurile industriale de producție și reciclare a bateriilor și panourilor fotovoltaice, și 130 milioane de euro au fost semnate pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul industrial. ”Din Fondul pentru Modernizare, am semnat deja 166 de proiecte pentru producerea de energie regenerabilă pentru autoconsum în instituții publice, în total peste 103 milioane de euro. Alte 63 de proiecte, totalizând aproape 1,65 miliarde de euro, au fost semnate pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție. Investițiile strategice în infrastructura de transport a energiei electrice și gazelor naturale însumează 1,3 miliarde de euro, iar proiectele de la CE Oltenia alte 1,5 miliarde de euro”, afirmă ministrul Energiei.

Burduja: Nu excludem menținerea plafonării tarifelor la energie după martie 2025 CITEȘTE ȘI Burduja: Nu excludem menținerea plafonării tarifelor la energie după martie 2025

El precizează că la toate acestea se mai adaugă programul Electric-Up, proiectele pentru energie din Planul Național de Investiții, precum și proiectele gestionate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Până acum, în 2024, am pus în funcțiune centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW, și avem în vedere aproape 1.400 MW suplimentari până la finalul anului. Pe lângă acestea, vom adăuga și 100 MW capacitate de stocare, un pas esențial pentru echilibrarea sistemului energetic național și pentru asigurarea fiabilității și stabilității energetice. Așa arată România cu investițiile contractate până acum. În total, peste 9,5 miliarde de euro (fonduri nerambursabile + contribuția beneficiarilor) sunt deja la treabă și se vor realiza începând din acest an. Restul reprezintă apeluri deschise sau la care lucrăm intens pentru a le deschide. Iar aceasta este doar o parte din totalul fondurilor pe care le-am atras și pe care le investim în România, în sectorul energetic”, menționează ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian burduja