Memorandum semnat de Cipru și Grecia pentru construcția celui mai lung cablu subacvatic din lume

Memorandum semnat de Cipru și Grecia pentru construcția celui mai lung cablu subacvatic din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:31

Grecia și Cipru au semnat un memorandum de înțelegere pentru a continua proiectul de construcție a unui cablu electric submarin care leagă Europa continentală de Estul Mediteranei, au declarat sâmbătă ministerele energiei din cele două țări, citate de Reuters.

Cablul Great Sea Interconnector (GSI) va lega rețelele de transport de electricitate din Europa de Cipru, într-un proiect care va costa 1,9 miliarde de euro și se va extinde ulterior până în Israel, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La finalizare, promotorii proiectului spun că ar fi ”cel mai lung” astfel de cablu de înaltă tensiune din lume, de la 1.240 km și, de asemenea, situat la cea mai mare adâncime, la 3.000 de metri.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pe baza memorandumului de înțelegere semnat vineri seara, lucrările la proiect se vor relua în zilele următoare, au declarat sâmbătă cele două ministere.

Burduja: Nu excludem menținerea plafonării tarifelor la energie după martie 2025 CITEȘTE ȘI Burduja: Nu excludem menținerea plafonării tarifelor la energie după martie 2025

Cipru are rezerve dovedite de gaze, dar nu au fost exploatate. Insula se bazează în continuare pe păcură grea pentru a genera electricitate, cu costuri pentru consumatori considerabil mai mari decât omologii lor din Europa continentală.

Deși nu a contestat nevoia de surse alternative de energie sau GSI în sine, au existat blocaje în partea Ciprului, deoarece Nicosia a dorit clarificări cu privire la costul total al proiectului, viabilitatea acestuia și orice obligații pentru întârzieri neprevăzute.

”Acesta este un proiect de importanță strategică pentru Cipru, Grecia și UE, deoarece va lega Ciprul de rețeaua electrică a Europei, facilitând tranziția energetică a acesteia și scopul ca Grecia să fie un canal de energie curată”, au spus ministerele.

viewscnt
Afla mai multe despre
cablu subacvatic