„Intrăm într-o nouă eră”: producția de energie nucleară va atinge un nivel record în 2025

„Intrăm într-o nouă eră”: producția de energie nucleară va atinge un nivel record în 2025
scris astăzi, 17:21

Electricitatea generată de energia nucleară va atinge un nivel record în 2025, reprezentând puțin sub 10% din producția globală, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, citată de BFM TV.

Peste 70 gigawați de noi capacități nucleare sunt în construcție la nivel mondial, reprezentând unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii 30 de ani, a declarat AIE într-un raport intitulat „Către o nouă eră pentru energia nucleară”.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Ministerul Energiei cere oficial comisiei din care fac parte și SRI și SIE blocarea tranzacției prin care compania ungară MVM vrea să preia E.ON Energie România, acuzând inclusiv legături cu Rusia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Energiei cere oficial comisiei din care fac parte și SRI și SIE blocarea tranzacției prin care compania ungară MVM vrea să preia E.ON Energie România, acuzând inclusiv legături cu Rusia

Agenția raportează că producția de energie nucleară s-a ridicat la 2.742 TWh în 2023 și se așteaptă să ajungă la 2.843 TWh în 2024. Până în 2025, aceasta ar trebui să ajungă la aproximativ 2.900 TWh, scrie G4Media.ro.

Această creștere este determinată de utilizarea energiei electrice pentru alimentarea a tot ceea ce este necesar, de la industrie și aer condiționat la vehicule electrice și centre de date, pe fondul creșterii inteligenței artificiale, subliniază AIE.

În 2023, mai mult de 410 reactoare erau în funcțiune în peste 30 de țări.

„Intrăm într-o nouă eră pentru energia nucleară”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-un interviu acordat AFP. În acest an, 2025, producția de energie nucleară va fi cea mai mare din istorie”.

După ani de declin în urma accidentului de la Fukushima din Japonia din 2011, provocat de un tsunami, această relansare este condusă de China. Din cele 52 de reactoare aflate în construcție la nivel mondial începând din 2017, 25 sunt de concepție chineză.

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei. Cele mai mari salarii au fost în activități de servicii în tehnologia informației, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei. Cele mai mari salarii au fost în activități de servicii în tehnologia informației, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte

72 de gigatone de CO2 evitate

Pe de altă parte, țări precum Statele Unite și Franța bat pasul pe loc timpul din cauza costurilor ridicate de dezvoltare a centralelor.

Cealaltă problemă se referă la sursele de aprovizionare ale industriei, care sunt prea concentrate. Peste 99% din capacitatea de îmbogățire este deținută în prezent de patru societăți: China National Nuclear Corporation (CNNC) (15%), Rosatom din Rusia (40%), Urenco (un consorțiu britanic-germano-olandez, 33%) și Orano din Franța (12%).

Industria nucleară evoluează, de asemenea, odată cu apariția reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), concepute pentru furnizarea de electricitate către siturile industriale sau pentru producerea de căldură.

Din 1971, conform AIE, energia nucleară a permis evitarea a 72 de gigatone (Gt) de emisii de dioxid de carbon (CO2) prin evitarea utilizării cărbunelui, gazelor naturale sau petrolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleară
agenția internațională pentru energie