Insolvența RADET va fi gestionată provizoriu de firma avocatului Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim

Insolvența RADET va fi gestionată provizoriu de firma avocatului Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim
scris 5 oct 2016

Tribunalul București a admis, miercuri, cererea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București de intrare în insolvență și a desemnat ca administrator provizoriu societatea Rominsolv SPRL, decizia instanței putând fi contestată în șapte zile de la comunicare.

Solicitarea RADET a fost înregistrată în 23 octombrie și a fost judecată miercuri, Tribunalul București dispunând deschiderea procedurii generale a insolvenței pentru RADET și numind Rominsolv SPRL ca administrator provizoriu.

Urmărește-ne și pe Google News

Rominsolv SPRL este unul dintre cei doi administratori judiciari ai combinatului Oltchim, aflat în insolvență din 2013, celălalt fiind firma BDO Business Restructuring SPRL. Printre fondatorii și partenerii Rominsolv se află și avocatul Gheorghe Piperea, care a înființat firma în 2001 alături de Cristian Iordănescu, fost decan al Baroului București. Rominsolv s-a mai ocupat, printre altele, de insolvența constructorului de conducte Condmag și de cea a firmei Compania de Expediții și Transport Auto.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Soluția Guvernului pentru \ CITEȘTE ȘI Soluția Guvernului pentru "Cumințenia Pământului": Plătește aproape integral din buget și speră să recupereze banii, din donații, până în octombrie 2019

Avocatul Gheorghe Piperea a devenit cunoscut opiniei publice mai ales prin procesele colective intentate băncilor pentru clauze abuzive în contractele de credit, în care i-a reprezentat pe clienții acestora, precum și prin faptul că a redactat prima variantă a proiectului legii dării în plată, intrată între timp în vigoare. De asemenea, a fost unul dintre promotorii ideii de inițiere a unei legi a falimentului personal al persoanelor fizice. Între timp, o astfel de lege a fost adoptată de Parlament. După cum scria recent Profit.ro, Legea insolvenței persoanei fizice, care permite și unei persoane fizice, nu doar unei firme, să intre în insolvență dacă nu mai are bani pentru plata datoriilor scadente, va fi aplicată din noiembrie, cu două luni mai devreme față de termenul inițial. 

La Tribunalul București a mai fost înregistrat, în 23 septembrie, un dosar în care importatorul și distribuitorul de izolații termice și tehnologice, produse abrazive și consumabile pentru sudură Q. Euro Soft SRL din București a solicitat insolvența RADET. Primul termen de judecată al cererii a fost stabilit pentru 16 noiembrie.

În 22 septembrie, și Consiliul de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN) a decis înaintarea cererii de insolvență a societății către Tribunalul București, ca urmare a situației financiare a companiei și a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET. Cererea va fi judecată joi, 6 octombrie.

Numărul românilor cu restanțe la bănci a depășit din nou pragul de 750.000 în august CITEȘTE ȘI Numărul românilor cu restanțe la bănci a depășit din nou pragul de 750.000 în august

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

Succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN ar depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

CCR decide că prelungirea controlului judiciar poate fi dispusă doar după audierea inculpaților CITEȘTE ȘI CCR decide că prelungirea controlului judiciar poate fi dispusă doar după audierea inculpaților

Ordonanța de urgență care ar permite Primăriei Municipiului București să plătească subvențiile la încălzire în avans va intra, cel mai probabil, miercuri în Guvern, au declarat marți, pentru News.ro, reprezentanții ELCEN.

RADET ar urma astfel să plătească 193 milioane lei către ELCEN, care la rândul său va vira banii către Romgaz, astfel încât producătorul de gaze să nu întrerupă furnizarea către Elcen.

Suma reprezintă contravaloarea gazelor furnizate Elcen de către Romgaz până la sfârșitul acestui an, urmând ca din ianuarie 2017 să se caute alte soluții. Suma este estimată pe baza unor prognoze medii, însă valorile finale ar putea fi mai mari sau mai mici, în funcție de cum vor evolua temperaturile în lunile decembrie și ianuarie.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
gabriela firea
pmb
romgaz
oltchim
gheorghe piperea
rominsolv
insolventa radet
insolventa elcen