Guvernul a prelungit până la finalul anului viitor impozitul pe exploatarea resurselor naturale, a celui pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețurilor și a celui pe monopolurile naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale.
Aplicarea celor trei impozite trebuia să expire la finalul acestui an, însă Guvernul a redactat o ordonanță de urgență care le menține încă un an.
În luna mai, Profit.ro a anunțat, prezentând în premieră un document oficial, că impozitul aplicat companiilor din energie pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural va fi păstrat de Guvern cel puțin până în 2020, după modelul gândit la un moment dat de Cabinetul Ponta, astfel încât la buget să fie păstrați anual aproximativ 150 de milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele trei impozite au fost introduse inițial în 2013, iar impunerea lor era programată să expire la finalul acelui an. De atunci, aplicarea lor a fost prelungită an de an, prin prorogarea termenelor de expirare.
Pentru acest an, au fost estimate venituri de 872,93 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în scădere ușoară, cu sub 1%, față de execuția preliminată pe 2015 (881,04 milioane lei).
Taxa este în cotă de 60%. Pentru stabilirea bazei impozabile, din veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze ca urmare a liberalizării prețurilor se scad redevențele plătite pe acestea, precum și investițiile în segmentul upstream, cele din urmă în limita a 30% din totalul veniturilor suplimentare. Impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea tarifelor la gaze naturale reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil al producătorilor de gaze naturale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANRE susține că monopolurile zonale pe distribuția de electricitate sunt impuse de UEDin taxarea monopolurilor naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale, Guvernul a estimat că va încasa în acest an 151,33 milioane lei, cu 0,5% mai mult decât în 2015 (150,57 milioane lei).
Acest impozit este datorat de operatorii de transport de energie electrică și gaze naturale (Transelectrica și Transgaz), precum și de unii distribuitori de electricitate și gaze, titulari de contracte de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei sau cu autorități locale. Cotele de impozitare merg de la 0,1 la 0,85 lei/MWh și se aplică veniturile rezultate din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale.
În fine, Executivul a mizat în acest an pe venituri în sumă de 70,5 milioane lei din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, cu 1,91% mai mici decât anul acesta (71,88 milioane lei). Taxa este în cotă de 0,5% și aplicată asupra veniturilor rezultate din extracția petrolului brut, cărbunelui, uraniului, minereurilor feroase și neferoase, precum și din exploatarea forestieră.