Vânzările de muzică din Marea Britanie au atins un nivel record, Taylor Swift fiind în topul albumelor

Vânzările de muzică din Marea Britanie au atins un nivel record, Taylor Swift fiind în topul albumelor
scris ieri, 14:48

Iubitorii de muzică au cheltuit anul trecut o sumă record de 2,4 miliarde de lire sterline pe abonamente de streaming și pe muzică, în timp ce industria muzicală britanică își revine în sfârșit după revoluția digitală care a dus la pirateria online galopantă și la moartea lentă a CD-ului, scrie The Guardian.

Abonamentele la serviciile de streaming, precum Spotify, Amazon și Apple, și renașterea popularității vinilului, cu vânzări în creștere timp de 17 ani consecutivi, au alimentat o creștere de 7,4% a veniturilor din muzică la 2,38 miliarde de lire sterline anul trecut, potrivit Entertainment Retailers Association (ERA), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Top profituri giganți media: Netflix este lider detașat - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI Top profituri giganți media: Netflix este lider detașat - INFOGRAFIC

Industria muzicală a avut nevoie de zeci de ani pentru a se adapta și a-și reveni de la apariția erei digitale, cu miliarde șterse din valoarea industriei britanice. Veniturile au ajuns peste precedentul maxim istoric de 2,2 miliarde de lire sterline în 2001.

„Muzica s-a întors - datorită streaming-ului și renașterii vinilului”, a declarat Kim Bayley, directorul executiv al ERA. „Timp de zeci de ani, activitatea de lansare a pieselor noi a fost cea care a generat cele mai multe venituri. Serviciile digitale și comercianții cu amănuntul au devenit motoarele pieței”.

Cheltuielile consumatorilor cu abonamentele de streaming au crescut cu 7,8%, depășind 2 miliarde de lire sterline pentru prima dată anul trecut.

Cheltuielile cu formatele fizice - CD-uri, viniluri și alte formate precum casetele - au crescut cu 6,2%, ajungând la 330 de milioane de lire sterline.

Vânzările de albume de vinil au depășit piața cu 10,5%, ajungând la 196 de milioane de lire sterline, în timp ce veniturile generate de albumele CD au rămas stabile la 126 de milioane de lire sterline.

Cu toate acestea, cifrele nu sunt ajustate în funcție de inflație, ceea ce înseamnă că totalul cheltuielilor britanice pentru muzică va rămâne probabil sub nivelul înregistrat în 2001.

Recordul anual precedent pentru vânzările de albume a fost de 172 de milioane, stabilit în 2004, însă acesta se baza exclusiv pe vânzările fizice.

CONFIRMARE FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară

Săptămâna trecută, British Phonographic Institute, organism al industriei, a publicat cifre privind volumul vânzărilor fizice, care arată că vinilul a crescut cu 9%, ajungând la 6,7 milioane de unități.

Raportul a arătat că vânzările de CD-uri au scăzut cu doar 300.000, ajungând la 10,5 milioane de unități, iar cu câteva sute de mii de vânzări de alte formate, cum ar fi casetele, vânzările totale de muzică înregistrată pe suport fizic au înregistrat o creștere pentru prima dată în ultimele două decenii, ajungând la 17,4 milioane.

În timp ce cheltuielile pentru streaming reprezintă aproximativ 85% din veniturile totale din muzică din Marea Britanie și 88% din albumele cumpărate, ERA nu se așteaptă ca viitorul să fie exclusiv digital. „Canalele digitale și fizice credem că sunt complementare și vitale pentru sănătatea pieței de divertisment în general”, a declarat Kim Bayley.

Renașterea industriei muzicale prin intermediul serviciilor de abonament vine pe fondul plângerilor continue privind remunerarea muzicienilor și al faptului că marile trupe caută să obțină venituri mai mari din turnee care aduc bani.

Raportul ERA analizează, de asemenea, performanța pieței video digitale, care este condusă de Netflix, Disney+ și Amazon's Prime Video, și piața jocurilor.

Cheltuielile cu serviciile video digitale pe bază de abonament, cel mai mare dintre cele trei sectoare analizate, au crescut cu 6,9% pentru a atinge pentru prima dată 5 miliarde de lire sterline.

Abonamentele la servicii precum Netflix au crescut cu 8,3% până la 4,46 miliarde de lire sterline, reprezentând aproape 90% din veniturile sectorului.

După aproape 5 ani de la declanșarea pandemiei COVID19, un alt virus cu simptome asemănătoare provoacă îngrijorare CITEȘTE ȘI După aproape 5 ani de la declanșarea pandemiei COVID19, un alt virus cu simptome asemănătoare provoacă îngrijorare

Veniturile din vânzările fizice de DVD-uri și discuri Blu-ray au continuat să scadă, cu 7,9% până la 156 de milioane de lire sterline.

Cel mai popular titlu cumpărat sau închiriat de consumatori a fost „Deadpool & Wolverine”, cu vânzări de 561.917. Mai mult de 80% din achiziții au fost realizate prin intermediul unui canal digital.

Piața jocurilor, a cărei valoare a fost eclipsată de sectorul video pentru prima dată anul trecut, a scăzut cu 4,4%, până la 4,6 miliarde de lire sterline. Cel mai bine vândut joc al anului s-a dovedit a fi, din nou, cea mai recentă ediție a EA Sports FC, cunoscută anterior ca Fifa Sports, care a generat 2,9 milioane de unități vândute, 80% dintre acestea fiind digitale.

viewscnt
Afla mai multe despre
muzică
marea britanie
taylor swift