GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a crescut cu 15%. Răcirea vremii, TurkStream și o potențială majorare a cererii regionale- posibile explicații

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a crescut cu 15%. Răcirea vremii, TurkStream și o potențială majorare a cererii regionale- posibile explicații
scris astăzi, 07:23

Incertitudinile legate de un presupus atac cu drone ucrainene a unui compresor al gazoductului TurkStream, singurul gazoduct prin care mai sunt transportate gaze în Europa, dar mai ales răcirea vremii care a condus la o creștere a cererii au majorat prețul spot al gazelor de pe piața autohtonă la maximul ultimilor 2 ani.

De ce este important Răcirea vremii a majorat consumul intern de gaze, în special al clienților racordați la sistemele de distribuție (cei casnici și non-casnici cu consumuri normale), care a depășit 400 GWh/zi pentru prima dată în acest an, și pune presiune pe prețuri. Prețul energiei spot a crescut luni cu aproape 15%, ajungând în apropierea celui mai înalt nivel din ultimii 2 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Autoritățile ruse susțin că Ucraina a atacat sâmbătă cu drone pe teritoriul rus o stație de comprimare a gazoductului TurkStream, atac descris drept un act de 'terorism energetic', potrivit Reuters. Rusia a asigurat că gazoductul prin care furnizează gaz Turciei și Europei funcționează normal, dar fragmente din dronele ucrainene doborâte au provocat “pagube nesemnificative” unei clădiri și echipamentului stației de comprimare. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni că presupusul atac ucrainean asupra gazoductului TurkStream reprezintă un atac la drepturile suverane ale statelor care îl folosesc.

În România, prețul gazelor cu furnizare în ziua de marți a depășit nivelul de 271 lei/MWh (54,5 euro/MWh), neînregistrat din februarie 2023. O cantitate de 2,4 GWh s-a tranzacționat la un preț maxim al zilei de 274,3 lei/MWh.

Economiștii se așteaptă ca BNR să deschidă anul cu dobânzile pe loc, îngrijorată de inflație și situația fiscală. Când pot veni primele scăderi CITEȘTE ȘI Economiștii se așteaptă ca BNR să deschidă anul cu dobânzile pe loc, îngrijorată de inflație și situația fiscală. Când pot veni primele scăderi

Și volumele tranzacționate pe BRM au fost unele ridicate, de 54,7 GWh pentru marți, după ce în urmă cu câteva zile fusese înregistrat un record de 57,8 GWh, ceea ce arată o cerere internă în creștere.

Dacă adăugăm și volumele tranzacționate pe cealaltă piață spot (cea intraday),rezultă că luni volumul tranzacționat a fost de 60 GWh, fiind echivalent cu aproximativ o pătrime din producția internă zilnică.

FOTO Carburanții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei din unele state mai dezvoltate. Grecii de la graniță merg acum în Bulgaria să cumpere benzină CITEȘTE ȘI FOTO Carburanții din România au ajuns să fie mai scumpi decât cei din unele state mai dezvoltate. Grecii de la graniță merg acum în Bulgaria să cumpere benzină

În urma scumpirii de luni, prețul spot al gazelor din România a sărit peste cel de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH. Dacă gazul cu furnizare în ziua de luni avea aproximativ același preț și la București și la Viena, 48 lei/MWh, în urma majorării cu 15% cel cu furnizare în ziua de luni de pe BRM a ajuns la 54,5 euro/MWh, în timp ce cel de pe CEGH se tranzacționa la un preț de 49,7 euro/MWh, în creștere cu doar 3% față de ziua precedentă.

România importa luni 5 milioane mc de gaze și exporta 6,7 milioane mc, din care 5 milioane în Republica Moldova, iar 1,7 miloane în Ungaria.

Producția internă era de 23,7 milioane mc, iar extragerile din depozite de 25,1 milioane mc. România mai are depozitați 20 TWh, reprezentând aproape 60% din capacitatea tehnică totală.

GRAFIC Excesul de lichiditate din sectorul bancar - la cel mai redus nivel din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI GRAFIC Excesul de lichiditate din sectorul bancar - la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Iar cererea, dacă nu de gaze din producția internă sau din depozite, măcar de tranzit al gazelor prin România, va crește.

Potrivit publicației de specialitate ICIS, Moldovagaz a reînnoit oferta de a vinde gaze către Transnistria, infirmând totodată faptul că acest lucru este afectat de restricții valutare. Potrivit acestuia, plățile ar urma fi efectuate în lei moldovenești, nu în euro sau dolari.

CEO-ul companiei, Vadim Ceban, a confirmat că Tiraspoltransgaz a mai făcut plăți în lei moldovenești și, prin urmare, nu ar trebui să aibă nicio problemă să plătească pentru gazul oferit pentru a înlocui volumele rusești pe care le achiziționa până la stoparea tranzitului de către Moscova de la Gazprom.

Salarii generoase în Europa: Oferte de locuri de muncă cu câștiguri de până la 9.000 de euro pe lună CITEȘTE ȘI Salarii generoase în Europa: Oferte de locuri de muncă cu câștiguri de până la 9.000 de euro pe lună

Operatorul transnistrean Tiraspoltransgaz a respins inițial o ofertă a Moldovei de aprovizionare alternativă, pretinzând că gazul este prea scump.

Ulterior, compania a precizat că are suficient numerar pentru a cumpăra gaz din alte surse, dar că nu poate face plăți în euro și dolari.

În eventualitatea în care Tiraspoltransgaz acceptă oferta Chișinăului, gazul achiziționat suplimentar va fi importat din România, fie din surse interne, fie va tranzita doar țara noastră prin coridorul transbalcanic, pe care deja moldovenii au făcut deja teste.

Creșterea prețului cu 15% într-o singură zi este însă o veste proastă pentru Chișinău și implicit, Tiraspol, care ar putea achita un preț mai ridicat pe gazele necesare funcționării centralei electrice din Transnistria, cea mai mare din Republica Moldova. În România, furnizorii clienților casnici și CET-urile primesc gaze la preț plafonat, de 120 lei/MWh.

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a fost responsabilă pentru 80% din importurile de gaze ale Republicii Moldova. 44% din importurile Chișinăului au provenit de la OMV Petrom, 17% de la Romgaz și 18% de pe BRM, unde a fost achitat prețul spot al zilei.

Deja, Republica Moldova a anunțat că va importa marți energie electrică și în regim de urgență, din România și, posibil, și din Ucraina, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie acordate contra cost de operatorii de transport și sistem din cele 2 țări vecine.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
gazprom
turkstream
republica moldova
impot
romania
cegh
austria