Gigantul rus Gazprom caută să majoreze prețurile reglementate în țară, pentru a-și finanța investițiile, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, transmite Reuters.
În 2023, gigantul rus a înregistrat pierderi nete de aproape șapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale de după 1999, în condițiile în care a pierdut piața europeană foarte profitabilă, după debutul invaziei rusești în Ucraina.
Vânzările realizate de Gazprom în Europa s-au redus și mai mult de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina a pus capăt tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul său. Dacă la aceasta se adaugă închiderea rutelor anterioare, decizia Kievului de a nu prelungi acordul de tranzit a marcat sfârșitul mai multor decenii de dominație a Rusiei asupra piețelor energetice ale Europei, scrie Agerpres.
Gazprom se concentrează acum pe majorarea exporturilor de gaze spre Asia, în special către China, ca parte a deciziei Moscovei de a se orienta spre Est.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin anunțase că Gazprom intenționează să furnizeze Iranului până la 55 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an, similar cu nivelul capacității gazoductului avariat Nord Stream 1.
Pe plan intern, prețurile la gaze sunt reglementate de Guvern.
CITEȘTE ȘI Reacția Romsilva - Cum explică bonusul de pensionare de 100.000 de euro'Actualul nivel al prețurilor reglementate ale gazelor nu asigură formarea resurselor financiare la un nivel suficient pentru a face investițiile de capital necesare în livrări de mentenanță și dezvoltare a infrastructurii de gaze, în interesul consumatorilor ruși', a afirmat Alexei Sakharov, director în cadrul Gazprom, citat de Interfax.
El a adăugat că Gazprom vrea să-și păstreze de asemenea drepturile de monopol asupra gazelor rusești exportate prin conducte.
'În pofida declinului exporturilor de gaze către Europa... acest punct rămâne relevant în privința redirecționării exporturilor de gaze rusești către Est și țările din Sudul global', a declarat Sakharov.