Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre

Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre
scris 6 nov 2016

Cele trei companii implicate în proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma românească privată Inspet Ploiești și constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunăre conducta secundară, de rezervă, a gazoductului, a anunțat duminică Transgaz, la o lună și jumătate de la cuplarea conductei principale.

Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega rețelele de gaze naturale din cele patru state și va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”În data de 4 noiembrie 2016, s-a finalizat tragerea pe sub Dunăre a conductei de rezervă DN 500 în lungime de 2100 metri, lucrările fiind derulate în baza contractului de execuție semnat împreună cu Inspet SA Lider și SC Habau PPS Asociat”, se arată în comunicatul Transgaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Atât în contractul de finanțare, cât și în contractul de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2016.

Lucrarea de subtraversare a Dunării este una dintre cele mai mari din Europa până la acest moment, iar lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria). În 25 septembrie, a fost finalizată și pusă în funcțiune conducta principală, care a creat condițiile tehnice pentru asigurarea exportului de gaze naturale din România spre Bulgaria. Stațiile de reglare și de măsurare ( SRM-urile), atât din România, cât și din Bulgaria, au fost construite, astfel încât, după semnarea Acordului de Interconectare și aprobarea metodologiei de rezevare de capacitate, se pot efectua activități de import și export de gaze naturale.

Ministerul Energiei contraatacă: Subiectul Cernavodă 3-4 a fost discutat \ CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei contraatacă: Subiectul Cernavodă 3-4 a fost discutat "tabloidal". Proiectul combate încălzirea globală

”Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din țara vecină, Bulgaria. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităților de transport”, se arată în comunicat.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrărilor de pe malul românesc și 13 milioane euro pentru partea bulgară. Stația de măsurare a gazelor din Giurgiu permite circulația gazelor în ambele sensuri, fiind dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an în ambele sensuri. Din stația de măsurare, gazele sunt transportate prin conducte de tip DN cu un diametru de 500mm, lungi de 5,1 km, până de la grupul de robinete Comasca (România). Interconectorul România –Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa până la acest moment.

Proiectul de interconectare este, în prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Proiectul BRUA, împărțit în două faze, face parte din Planul de dezvoltare al Transgaz în perioada 2014-2023 și se regăsește pe lista actualizată a proiectelor de interes comun adoptată de Comisia Europeană. Conducta "Țărmul Marii Negre-stația de comprimare gaze Podișoru" este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene și face legătura cu BRUA prin preluarea potențialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagră.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei și 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării. Conducta, care va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosită atât pentru importuri, cât și pentru exporturi de gaze naturale.

Transgaz a semnat, la începutul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primește o finanțare europeană de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA. Primele importuri și exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, începând cu anul gazier 2016-2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoductul giurgiu-ruse