Este pregătită introducerea inteligenței artificiale în centralele nucleare românești

Este pregătită introducerea inteligenței artificiale în centralele nucleare românești

Sursă foto: American Nuclear Society, https://www.ans.org/

scris astăzi, 07:09

Utilizarea aplicațiilor bazate pe inteligență artificială (IA) în instalațiile nucleare din România și pentru activitățile aferente acestora trebuie supusă aprobării Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), potrivit unui proiect analizat de Profit.ro.

″Titularul de autorizație trebuie să elaboreze proceduri și să asigure mijloacele tehnice și administrative necesare, inclusiv stații tehnice, echipamente și programe software adecvate pentru verificarea, validarea, testarea, supravegherea și controlul aplicațiilor bazate pe IA destinate utilizării în instalațiile nucleare și în activitățile aferente acestora, la nivelul celor mai noi standarde și bune practici recunoscute la nivel internațional, aplicabile în domeniul nuclear″, stipulează draftul de act normativ.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Autoritățile deschid astăzi încă 32 kilometri de autostradă. Filmare din dronă - cum arată CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile deschid astăzi încă 32 kilometri de autostradă. Filmare din dronă - cum arată
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Toate produsele aplicațiilor bazate pe IA, inclusiv previziunile, conținutul, recomandările, deciziile, rapoartele, documentele, înregistrările rezultate din utilizarea acestor aplicații trebuie identificate în mod explicit ca fiind generate de IA sau cu ajutorul IA, după caz și trebuie verificate, validate, testate și aprobate de specialiștii umani, inclusiv de personalul de conducere responsabil pentru procesele în care se utilizează aplicații bazate pe IA, din cadrul organizației proprii a titularului de autorizație, înainte de implementare.

Titularul de autorizație trebuie să demonstreze că fiecare aplicație bazată pe IA a fost pregătită și antrenată astfel încât să acorde prioritate securității nucleare în toate recomandările, deciziile, activitățile, previziunile, produsele și rezultatele generate. Pentru fiecare aplicație bazată pe IA, titularul de autorizație, trebuie să demonstreze cum se asigură gestionarea riscurilor, calitatea și relevanța seturilor de date utilizate, elaborarea și actualizarea documentației tehnice și păstrarea înregistrărilor, transparența și furnizarea de informații către implementatori, supravegherea umană, robustețea, acuratețea și securitatea cibernetică.

DOCUMENT Uzina Mecanică Cugir își cumpără linii noi de producție de muniție NATO de sute de milioane de lei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Uzina Mecanică Cugir își cumpără linii noi de producție de muniție NATO de sute de milioane de lei

″Titularul de autorizație trebuie să aibă, în cadrul organizației proprii, suficient personal pregătit și calificat pentru verificarea, validarea, testarea, supravegherea și controlul aplicațiilor care utilizează IA identificate. Personalul responsabil pentru verificarea, validarea, testarea, supravegherea și controlul aplicațiilor care utilizează IA trebuie să aibă competențele necesare pentru a înțelege atât proiectul și funcționarea instalației nucleare, cât și modul în care au fost dezvoltate și funcționează aplicațiile bazate pe inteligența artificială. Aceste competențe trebuie definite în cadrul proceselor sistemului de management și trebuie bazate pe o analiză sistematică a sarcinilor. Personalul responsabil pentru verificarea, validarea, testarea, supravegherea și controlul aplicațiilor bazate pe IA trebuie să înțeleagă capacitățile și limitările relevante ale acestor aplicații și să monitorizeze în mod corespunzător funcționarea acestora, inclusiv în vederea depistării și abordării anomaliilor, disfuncționalităților și performanțelor neașteptate″, mai stipulează proiectul.

Comisia arată că inteligența artificială (IA) este deja utilizată în aplicații din industria nucleară din SUA și Canada, pentru optimizarea activităților de inspecție periodică în funcționare pentru structurile și echipamentele centralelor nuclearoelectrice, pentru monitorizarea și verificarea datelor din activitățile de întreținere predictivă sau pentru verificarea înregistrărilor provenite din experiența de exploatare.

Raiffeisen, amendă GDPR pentru nereguli ale unor angajați: Mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate CITEȘTE ȘI Raiffeisen, amendă GDPR pentru nereguli ale unor angajați: Mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate

Potrivit instituției, utilizarea IA poate contribui la identificarea mai rapidă a anomaliilor apărute în datele colectate prin procesele de monitorizare a sistemelor din instalațiile nucleare, în scopul optimizării funcționării echipamentelor și prevenirii evenimentelor semnificative, și poate sprijini procesul decizional, oferind analize și previziuni bazate pe date complexe, inaccesibile într-un timp util prin metodele convenționale.

Totodată, având în vedere potențialul IA de a genera rezultate imprevizibile, normele propun un cadru clar pentru gestionarea riscurilor, incluzând controlul strict al datelor de antrenare, monitorizarea continuă a performanței sistemelor IA și intervenția umană în procesele importante pentru securitatea și siguranța nucleară. Normele propuse asigură trasabilitatea și transparența deciziilor luate cu ajutorul IA, prin documentarea riguroasă și auditarea periodică. Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea încrederii publice și a autorităților de reglementare în utilizarea IA în sectorul nuclear″, își justifică CNCAN inițiativa.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleară inteligență artificială
centrale nucleare românia
operare centrale nucleare