Compania de utilități italiană ENEL a înregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro din activitatea de furnizare a energiei în România deși și-a majorat cu aproape 20% sau 60 de milioane de euro cifra de afaceri, de la 298 milioane euro în primul trimestru al anului trecut la 357 milioane euro în perioada similară a acestui an, în principal ca urmare a veniturilor obținute din furnizare și din producția de energie regenerabilă.
Evoluția ascendentă a prețurilor de pe OPCOM a condus la o creștere a cheltuielilor cu achiziția de energie și, implicit, la o reducere considerabilă a profitului înaintea cheltuielilor cu taxele, dobânzile și amortizarea (EBITDA) de la 45 de milioane de euro în primele 3 luni ale anului trecut la 22 milioane în perioada ianuarie-martie 2019.
Interesant este că de înjumătățirea profitabilității companiei este responsabilă aceeași activitate de furnizare de energie, care a înregistrat o pierdere de 22 milioane de euro față de un profit de 9 milioane de euro în primul trimestru al anului trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă sunt scăzute cheltuielile cu dobânzile și cu amortizarea, rezultă că ENEL a înregistrat o pierdere de 9 milioane de euro în România, față de un EBIT de 11 milioane de euro în primul trimestru al anului trecut. Pierderea provine din activitatea de furnizare, de 25 milioane de euro (față de un profit de 3 milioane în primele trei luni din 2018), compensată de o apreciere a veniturilor din activitatea de producție de energie regenerabilă de la 12 la 20 de milioane euro.
Interesant este că ENEL și-a majorat veniturile din producția de energie regenerabilă în pofida scăderii acesteia de la 380 GWh (374 GWh - energie eoliană, 6 GWh - energie solară) în primele trei luni ale anului trecut la 372 GWh (365 GWh - energie eoliană, 7 GWh - energie solară).
Enel are o capacitate totală instalată în România de 534 MW, din care 498 MW de energie eoliană și 36 MW de energie solară.
Profitabilitatea activităților companiei în România a fost afectată de decizia Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la mijlocul anului trecut de a îngheța costul cu achiziția de energie recunoscut pentru un an. În acest timp, prețul energiei electrice pe OPCOM s-a majorat considerabil, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi din activitatea de furnizare de energie.
În plus, ENEL este cea mai activă companie pe piața concurențială, având peste un milion de clienți. Aceștia au negociate contracte le prețuri fixe pe perioade de un an sau de doi ani. Prețurile sunt în prezent inferioare celor de pe OPCOM, ceea ce conduce la realizarea de pierderi din această activitate.
Pentru a “rezolva” problema creată, guvernul a adoptat OUG 114, iar ANRE legislația secundară aferentă, prin care practic îngheață prețul de furnizare a energiei electrice către consumatorii casnici și obligă producătorii să vândă furnizorilor energie nu la preț de piață, ci la cost de producție plus o marjă de profit de 5%. În plus, furnizrilor concurențiali li s-a oferit șansa să devină furnizori opționari pentru a beneficia de prețuri reglementate pentru clienții lor. ENEL s-a înregistrat deja ca furnizor opțional pentru întreaga țară, mai puțin zonele unde era furnizor obligat.
Cu alte cuvinte, dacă anul trecut a fost rândul furnizorilor, prin care se numără și ENEL, să piardă, în acest an a venit rândul producătorilor să sufere pentru ca nu cumva să crească facturile la curent ale românilor în an electoral.
Operațiunile Enel în sectorul furnizării de energie electrică în România includ companiile Enel Energie și Enel Energie Muntenia. Enel Energie furnizează energie electrică în Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin) și Dobrogea (Constanța, Calarași, Tulcea, Ialomița), deservind 1.450.000 de clienți. Enel Energie Muntenia furnizează energie electrică în zona Muntenia Sud ( București, județele Ilfov și Giurgiu), unde compania are aproximativ 1.100.000 de clienți. În ceea ce privește activitatea de distribuție, Enel acționează în România prin intermediul a trei companii: E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, E-Distribuție Muntenia. E-Distribuție administrează rețeaua din județele Banatului - Timiș, Arad, Hunedoara si Caraș-Severin, E-Distribuție Dobrogea operează rețeaua în județele din Dobrogea - Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar E-Distribuție Muntenia gestionează rețeaua din zona Muntenia Sud - București, județele Ilfov și Giurgiu. Enel Green Power România este subsidiara locală a Enel Green Power, compania din cadrul Grupului Enel dedicată dezvoltării și gestionării producției de energie din surse regenerabile.
La nivel global, grupul ENEL a înregistrat o creștere cu peste 11% a profitului net în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,25 miliarde de euro la o cifră de afaceri la rândul său în creștere cu 10,3%. Grupul ENEL a raportat pe primele trei luni ale acestui an o cifrăd e afaceri de 19 miliarde de euro.