AGA grupului de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a aprobat demersuri de îndatorare a companiei cu până la peste 1,1 miliarde euro, plus demararea a 2 proiecte fotovoltaice, cu putere instalată însumată de circa 140 MW.
Astfel, acționarii au dat undă verde pentru emiterea de obligațiuni verzi, parte a strategiei de susținere a tranziției energetice și a dezvoltării sustenabile a companiei, cu plafon de până la jumătate de miliard de euro.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bondurile vor putea fi denominate atât în lei, cât și în alte valute, și vor avea maturitate de până la 10 ani. Ele vor fi vândute prin ofertă adresată investitorilor de pe piața de capital și vor fi admise la tranzacționare pe o piață reglementată.
A fost aprobată și contractarea unei facilități de credit sindicalizat de 3,1 miliarde lei, destinată refinanțării datoriilor existente și susținerii planurilor investiționale ale Electrica SA.
În AGA au fost aprobate și două proiecte de investiții în producția și stocarea de energie regenerabilă, respectiv proiectul de parc fotovoltaic Satu Mare 3, cu o valoare estimata a investiției de 36,15 milioane euro și o capacitate instalată de 62,5 MW, situat în vecinătatea comunei Doba, județul Satu Mare, precum și proiectul de parc fotovoltaic Bihor 1, cu o valoare estimată a investiției de 46,89 milioane euro și o capacitate instalată proiectată de 77,4 MW, situat în județul Bihor, în zona localităților Inand, Cefa și Mădăraș, cu opțiune de instalare a unei capacități de stocare pentru profilare și echilibrare.
Grupul Electrica SA a raportat un profit net de 102,1 milioane lei pe primul semestru al anului, cu 28,3% mai mic decât cel consemnat în perioada similară din 2023. Veniturile operaționale ale companiei au scăzut cu 29,4%, la 4,72 miliarde lei. Defalcat, creșterea veniturilor de pe segmentul de distribuție, cu 15%, la 2,24 miliarde lei, în principal ca urmare a majorării tarifelor reglementate de profil, dar și a sporirii cantității de energie distribuită, nu a putut compensa scăderea încasărilor din furnizare, cu 20,5%, la 2,93 miliarde lei.