Tranzacție: Grecii de la PPC i-au ″restituit″ lui Muntmark, ″regele eolienelor″, un proiect de parc de profil de peste 500 MW, achiziționat în urmă cu 3 ani de italienii de la Enel

Tranzacție: Grecii de la PPC i-au ″restituit″ lui Muntmark, ″regele eolienelor″, un proiect de parc de profil de peste 500 MW, achiziționat în urmă cu 3 ani de italienii de la Enel
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 07:00

Un proiect de parc eolian cu amplasament în județul Caraș Severin, gândit inițial să aibă o putere instalată totală maximă de 850 MW și vândut în 2021 italienilor de la Enel de către Emanuel Muntmark, fondatorul și proprietarul Monsson Group, a revenit în posesia omului de afaceri suedez, rezident în Monaco și supranumit ″regele eolienelor″, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul parcului eolian Potoc, inițiat de Muntmark în 2020, este împărțit în 4 secțiuni, fiecare fiind dezvoltată de câte o firmă dedicată. ″Regele eolienelor″ deținea câte 94% din capitalul fiecăreia, restul fiind în posesia unor colaboratori ai acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
TAROM lansează oferte de Black Friday, prin eMAG. Promite reduceri de până la 45% și mii de vouchere pe orice cursă CITEȘTE ȘI TAROM lansează oferte de Black Friday, prin eMAG. Promite reduceri de până la 45% și mii de vouchere pe orice cursă
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urmă cu peste 3 ani, Muntmark și ceilalți asociați și-au vândut participațiile la cele 4 firme de dezvoltare a proiectului Potoc, precum și la încă 2, diviziei locale de regenerabile a italienilor de la Enel, după cum a relatat atunci Profit.ro. Ulterior, în 2023, Enel Green Power România a fost preluată de grecii de la Public Power Corporation (PPC), laolaltă cu celelalte operațiuni românești majore ale italienilor.

În urma studiilor de evaluare a impactului asupra mediului, puterea instalată totală admisă a parcului eolian Potoc a fost redusă semnificativ, cu peste o treime, de la o valoare inițială de 850 MW la circa 520 MW în prezent. Proiectul include și montarea de sisteme de stocare a energiei produse de turbine.

VIDEO A fost deschisă „Cocoașa de la Focșani”: Se circulă de astăzi pe primii km ai A7, construiți prin PNRR CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschisă „Cocoașa de la Focșani”: Se circulă de astăzi pe primii km ai A7, construiți prin PNRR

Acordurile de mediu pentru cele 4 secțiuni ale proiectului Potoc au fost emise în primăvara acestui an.

La scurt timp după, PPC Renewables România a cedat integral cele 4 firme de proiect asociaților inițiali, potrivit termene.ro: Emanuel Muntmark (94%), Dinu Buliga (2,5%), Florin Buliga (2,5%) și Cătălin Mrejeru (1%).

DOCUMENT Vila din Aviatorilor, pe care RA-APPS a cheltuit deja 14 milioane lei, va fi reședință oficială pentru \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vila din Aviatorilor, pe care RA-APPS a cheltuit deja 14 milioane lei, va fi reședință oficială pentru "un fost șef al statului român"

Amplasamentul proiectului parcului eolian Potoc are o suprafață totală de peste 400 de hectare și este situat pe teritoriile administrative ale localităților Răcășdia, Ciuchici, Ciclova Română, Sasca Montană, Naidăș, Vrani și Berliște din județul Caraș Severin, în extravilan.

Proiectul nu traversează arii naturale protejate, însă se află în apropierea mai multora: parcul național Cheile Nerei Beușnița, parcul natural Porțile de Fier și siturile Natura 2000 Cheile Nerei Beușnița, Porțile de Fier, Munții Almăjului Locvei și Cursul Dunării Baziaș Porțile de Fier.

viewscnt
Afla mai multe despre
emanuel muntmark
public power corporation ppc
grupul monsson
enel green power
investiții energie regenerabilă